ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Μείωση τουλάχιστον 20% στην κατανάλωση φέρνουν οι αυξήσεις στα καύσιμα

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Μείωση τουλάχιστον 20% στην κατανάλωση φέρνουν οι αυξήσεις στα καύσιμα
Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει φτάσει στον «Θεό», ενώ παράλληλα συνεχίζεται το ράλι ανατιμήσεων στο πετρέλαιο κίνησης, στο υγραέριο, αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης.
INTIME - ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι αυξήσεις στα καύσιμα φέρνουν μείωση στην κατανάλωση.

Τις οικονομικές επιπτώσεις του Ουκρανικού πολέμου έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν από πρώτο χέρι και καταναλωτές της Ελλάδας, καθώς η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου έχει πάρει «φωτιά». Ήδη το diesel στην αντλία του βενζινάδικου αλλά και η αμόλυβδη βενζίνη ξεπερνά τα 2,05 ευρώ. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο γεγονός, καθώς τα τελευταία χρόνια η διαφορά μεταξύ των δύο καυσίμων ήταν άνω των 30 λεπτών/ ευρώ.

Ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος δήλωσε στο Nesbomb.gr: «Είναι φυσιολογικό να έχουμε μείωση των πωλήσεων τις τελευταίες 16-17 μέρες μετά τον πόλεμο. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό θεωρώ ότι έχουμε μείωση της τάξεως 20%. Ολοκληρωμένη άποψη θα έχουμε σίγουρα στο τέλος του μήνα».

Οι οδηγοί έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους εξαιτίας των καυσίμων που έχουν φτάσει στον «θεό». Ο κ. Κιούσης είπε: «Ο κόσμος έχει περιορίσει τις μετακινήσεις του. Από την Παρασκευή που μας πέρασε μέχρι την Κυριακή δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη κίνηση. Ο κόσμος επιλέγει να κάνει χρήση των ΜΜΜ».

Σχετικά με τις ανατιμήσεις στα καύσιμα ο κ. Κιούσης ανέφερε ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο: «Θα έχουμε πρόβλημα αλυσιδωτών αυξήσεων σε όλα τα προϊόντα. Επίσης το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης είναι το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο.

Τέλος ο κ. Κιούσης σχολίασε και το φαινόμενο του να παίρνει η Ευρώπη ενέργεια από μια χώρα λέγοντας: «Πρέπει να βρεθεί μια πανευρωπαϊκή λύση. Δεν μπορεί η Ευρώπη να εξαρτάται για την ενέργεια από μια χώρα. Πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση».

Καύσιμα: Με επιστροφή του φόρου που έχει πληρωθεί το σχέδιο ανακούφισης των νοικοκυριών

Τη δημιουργία μιας πλατφόρμας στην οποία οι πολίτες θα καταθέτουν τις αποδείξεις από την πληρωμή των καυσίμων ώστε αναλόγως με τα εισοδηματικά κριτήρια να υπάρξει ένας μηχανισμός επιστροφής - κυρίως στους ευάλωτους - του φόρου από τα καύσιμα που έχουν πληρώσει, εξετάζει η κυβέρνηση ώστε με τον τρόπο αυτό να στηρίξει τους οικονομικά αδύναμους θεωρώντας ότι έτσι θα υπάρξει μια ανακούφιση

Πάντως οριζόντιες παρεμβάσεις δεν θα υπάρξουν παρόλο που σύσσωμη αντιπολίτευση ζητά κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα με την κυβέρνηση να επιμένει ότι οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να είναι στοχευμένες.

Το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα συζητηθεί σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου που θα ξεκινήσουν από σήμερα το πρωί και οι αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες ημέρες προκειμένου να υπάρξουν ανακοινώσεις.

Όπως επισημαίνουν από το κυβερνητικό επιτελείο, η στήριξη θα διατηρηθεί για όσο χρειαστεί ωστόσο τα όποια μέτρα δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

«Κλειδί» για τις τελικές αποφάσεις θα αποτελέσει, πάντως, η εικόνα των δημοσίων εσόδων τον μήνα Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης:

ΦΠΑ καυσίμων: Τα δημόσια ταμεία ευημερούν,νοικοκυριά και επιχειρήσεις στραγγαλίζονται - Παραδείγματα

Καύσιμα: Με επιστροφή του φόρου που έχει πληρωθεί το σχέδιο ανακούφισης των νοικοκυριών