ΕΛΛΑΔΑ

Live η άφιξη του Έλληνα πρόξενου της Μαριούπολης, Μανώλη Ανδρουλάκη

Live η άφιξη του Έλληνα πρόξενου της Μαριούπολης, Μανώλη Ανδρουλάκη
Τελειώνει η Οδύσσεια του πρόξενου Μανώλη Ανδρουλάκη
Νίκος Χριστοφάκης/Newsbomb.gr

Στην Ελλάδα επιστρέφει από στιγμή σε στιγμή ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, μετά από μια «Οδύσσεια» εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Έχουν περάσει έξι 24ώρα από την τιτάνια επιχείρηση απεγκλωβισμού του πρόξενου της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, και η μεγάλη στιγμή του επαναπατρισμού έφτασε.

Ο Μανώλης Ανδρουλάκης μετά από λεπτούς χειρισμούς του Υπουργείου Εξωτερικών και με μια επιχείρηση άρτια σχεδιασμένη, από στιγμή σε στιγμή θα πατήσει ξανά σε ελληνικό χώμα.

Ο Έλληνας πρόξενος πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές, καθώς είχε βρεθεί σε καταφύγιο με ελάχιστα τρόφιμα, νερό και φάρμακα και χρειάστηκε μια καλά συντονισμένη επιχείρηση έτσι ώστε να μπορέσει να απεγκλωβιστεί και να αποχωρήσει με ασφάλεια, έχοντας μαζί του και άλλα μέλη της ελληνικής ομογένειας στη Μαριούπολη.

Το Newsbomb.gr βρίσκεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου ο Μανώλης Ανδρουλάκης θα «πατήσει» σε λίγη ώρα ξανά σε ελληνική γη.

Δείτε LIVE εικόνα από την άφιξη του Μανώλη Ανδρουλάκη:

Από νωρίς βρίσκεται στο αεροδρόμιο τόσο ο πατέρας του κύριου Ανδρουλάκη, Γιώργος, όπως φυσικά και η σύζυγός του, που ανέβηκαν τον δικό τους Γολγοθά μέχρι να επιστρέψει ασφαλής ο γενικός πρόξενος.

Δάκρυσε ο πατέρας του πρόξενου της Μαριούπολης: To «ευχαριστώ» στο ελληνικό ΥΠΕΞ

Δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου στη Μαριούπολη, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε στους δημοσιογράφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», λίγα λεπτά πριν φτάσει στην Ελλάδα ο γιος του, μετά την «Οδύσσεια» που έζησε.

«Είμαστε χαρούμενοι και από τη θέση αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω το ελληνικό ΥΠΕΞ, οι χειρισμοί του οποίου έδωσαν αυτό το αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί ο γιος μου θα ήταν ακόμα εκεί πάνω, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Θέλω να ευχαριστήσω όσους μας συμπαραστάθηκαν και τέλος εσάς τα media, άκουσα υπέροχα πράγματα», είπε συγκινημένος ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου της Μαριούπολης, Μανώλη Ανδρουλάκη.

Η μεγάλη επιχείρηση

Στις 15 Μαρτίου, από το βήμα της Βουλής, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, γνωστοποίησε πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού είχε ξεκινήσει.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αυτή την στιγμή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης και του Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη μαζί με το προσωπικό του ΟΑΣΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Δένδιας.

Συνοδεία αστυνομίας και στρατού, η πρώτη στάση του κομβόι της ελευθερίας ήταν η πόλη Ζαπορίζια. Για να φτάσει, ωστόσο εκεί, η συνοδεία έπρεπε να περάσει από πολλαπλά μπλόκα ρωσόφωνων, οι οποίοι ωστόσο είχαν ενημερωθεί για την επιχείρηση και ήταν συνεργάσιμοι σε όλα.

Ωστόσο, οι συνεχόμενοι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανάγκασαν την συνοδεία να αλλάζει διαρκώς το δρομολόγιο. Κάτι απόλυτα λογικό αν αναλογιστεί κανείς το «σφυροκόπημα» των Ρώσων.

Το θρίλερ εντάθηκε όταν δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αιχμαλωσία του πρόξενου λίγο πριν αποχωρήσει από την πόλη Ουμάν, κάτι το οποίο όχι μόνο διαψεύστηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ, αλλά ώρες αργότερα κατάφερε να βγει εκτός Ουκρανίας και να περάσει στην Μολδαβία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μανώλης Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος διπλωμάτης της Δύσης που παρέμενε στην Ουκρανία, αρκετές ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Ουκρανία: Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Έλληνα πρόξενο της Μαριούπολης, Μανώλη Ανδρουλάκη

Σχετικές ειδήσεις