ΕΛΛΑΔΑ

25η Μαρτίου: Πόλος έλξης τα άρματα για τους Αθηναίους λίγο πριν τη στρατιωτική παρέλαση

25η Μαρτίου: Όσα θα συμβούν σήμερα στην Αθήνα
25η Μαρτίου: Όσα θα συμβούν σήμερα στην Αθήνα
Νίκος Χριστοφάκης

25 Μαρτίου: Ο καλός καιρός και η απουσία περιοριστικών μέτρων επέτρεψε στους Αθηναίους να δουν από κοντά τα άρματα μάχης και τα υπόλοιπα οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων

Αρκετός είναι ο κόσμος που έχει κατέβει από νωρίς το πρωί στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου, στην 201η επέτειο από την επανάσταση του 1821.

Ο καλός καιρός και η απουσία περιοριστικών μέτρων, καθώς η μοναδική σύσταση είναι για χρήση μάσκας μόνο όπου υπάρχει συνωστισμός, επέτρεψαν σε μικρούς και μεγάλους σε ηλικίας κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας να δουν από κοντά τα άρματα μάχης και τα υπόλοιπα οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που θα παρελάσουν στο κέντρο της Αθήνας.

Τα άρματα μάχης και τα υπόλοιπα οχήματα του στρατού ξηράς και των άλλων όπλων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που στις 11 το πρωί θα παρελάσουν στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται στη θέση τους από νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Λίγο μετά τις 7 το πρωί έγιναν οι τελευταίες μετακινήσεις των οχημάτων των ενόπλων δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας τα οποία θα ξεκινήσουν από τη λεωφόρο Συγγρού και στη συνέχεια θα περάσουν μπροστά από τη Βουλή για να καταλήξουν στην Ομόνοια.

Οι επίσημοι εορτασμοί για την 25η Μαρτίου, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 201 χρόνια από την επανάσταση του 1821, ξεκίνησαν στις 6:21 τα ξημερώματα όταν άνδρες του στρατού ξηράς πραγματοποίησαν συνολικά 21 κανονιοβολισμούς από τον λόφο του Λυκαβηττού.

Λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας οι άνδρες του στρατού ξηράς ολοκλήρωσαν χωρίς απρόοπτα την τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά επί Όθωνα το 1838 οπότε εορτάστηκε για πρώτη φορά η ελληνική επανάσταση του ’21.

Στα γαλάζια χρώματα της Ελλάδας βάφτηκε το βράδυ της Πέμπτης και το συντριβάνι της πλατείας Ομονοίας χαρίζοντας ένα μοναδικό θέαμα.

Τι θα δούμε σήμερα στο Σύνταγμα

Την Παρασκευή, 25 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί Δοξολογία στην Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της χώρας μας. Παρούσα θα είναι και Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Φλοράνς Παρλί, η οποία θα έχει υπογράψει λίγες ώρες πριν μαζί με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο στο Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, τις συμβάσεις απόκτησης από τη χώρα μας των 3 φρεγατών Belh@rra και των επιπλέον έξι μαχητικών Rafale. Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι θα λάβουν τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση.

Όλο το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας θα είναι στολισμένο με ελληνικές σημαίες. Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η διάταξη των καθισμάτων θα ακολουθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τα όσα θα δούμε την 25η Μαρτίου θα είναι άκρως εντυπωσιακά. Στόχος του υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ είναι να προβληθεί η Ελλάδα ως μια σύγχρονη χώρα που είναι περήφανη για την Ιστορία της, τους ήρωές της και τις Ένοπλες Δυνάμεις της που αποτελούν εγγυητή της ασφάλειας των Ελλήνων.

Στελέχη του ελληνικού «Πενταγώνου» αναφέρουν πως - όπως πάντα - ο εορτασμός θα γίνει με την μεγαλοπρέπεια που απαιτεί η περίσταση, τιμώντας του ήρωες της Εθνικής Παλιγγενεσίας και στέλνοντας μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας σε όλο τον Ελληνισμό.

Την αυλαία της παρέλασης αναμένεται να ανοίξουν οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, με τον χαρακτηριστικό βηματισμό τους που προκαλεί δέος και συγκίνηση. Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τα εντυπωσιακά άρματα μάχης του Στρατού Ξηράς, για πρώτη φορά αναμένεται να συμμετάσχουν τα νεοαποκτηθέντα θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης Μ1117.

Άρματα μάχης του Στρατού Ξηράς παρελαύνουν στο κέντρο της Αθήνας.

Τις εντυπώσεις αναμένεται να κλέψουν τα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που θα πετάξουν πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που από την Πέμπτη θα βρίσκεται στον Πειραιά για να τιμήσει τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης. Μάλιστα, τα Rafale της Armee de l' Air θα πετάξουν φτερό με φτερό με τα ελληνικά «αδέρφια» τους που θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους παρέλαση στον ελληνικό ουρανό. Εντυπωσιακές φυσικά αναμένεονται και οι διελεύσεις των μαχητικών F-16, F-4 Phantom, Mirage 2000-5, αλλά και το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion.

Μαχητικά Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Το μεγαλύτερο χειροκρότημα ωστόσο, αναμένεται να αποσπάσει το ιστορικό μαχητικό Spitfire ΜJ755, το θρυλικό καταδιωκτικό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που έχει ανακατασκευαστεί και φέρει στα φτερά του το εθνόσημο.

Όσο για την Αεροπορία Στρατού, τα ελικόπτερα Apache, Chinook, NH-90 και Kiowa Warrior, αναμένεται να προκαλέσουν... τριγμούς στα κτήρια της ελληνικής πρωτεύουσας με τις χαμηλές τους διελεύσεις.

2315852.jpg
Ελικόπτερα Apache πετούν με φόντο την Ακρόπολη.

Δίπλα από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα πλέουν μία φρεγάτα S του Πολεμικού μας Ναυτικού και μία φρεγάτα Orizon του γαλλικού Ναυτικού, με τις δύο χώρες να στέλνουν ισχυρό μήνυμα συνεργασίας και ασφάλειας, λίγες ώρες μάλιστα αφού θα έχουν υπογραφεί και οι συμβάσεις για την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belh@rra.

Στην πλατεία Συντάγματος, θα αποδώσει τιμές στα παρευλαύνοντα τμήματα, τμήμα του Γαλλικού Ναυτικού Αγήματος - French Navy Guard of Honour, το οποίο θα είναι στατικό και άοπλο. Μαζί του φυσικά και το Μεικτό Τμήμα Απόδοσης Τιμών του ΓΕΕΘΑ.

Όσο για την εικόνα που θα μεταδοθεί από τους τηλεοπτικούς δέκτες, θα αναδεικνύει το αττικό τοπίο, τη σύγχρονη πόλη και τα μνημεία της Αθήνας: Από την Ακρόπολη και το Καλλιμάρμαρο, μέχρι τον Λυκαβηττό και το λιμάνι του Πειραιά.