ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα βάψουμε τα πασχαλινά αβγά με τον πιο φυσικό και παραδοσιακό τρόπο

Πώς θα βάψουμε τα πασχαλινά αβγά με τον πιο φυσικό και παραδοσιακό τρόπο

Βάφουμε φυσικά τα αβγά με παντζάρι ή με φλούδες από κρεμμύδια

Μπορεί η παράδοση να επιτάσσει να βάφουμε τα πασχαλινά αβγά κόκκινα, ωστόσο, σήμερα επιλέγουμε συχνά και άλλα χρώματα, ενώ τα στολίζουμε με ποικίλα σχέδια και τεχνοτροπίες.

Υπάρχει, βέβαια, μία τεχνοτροπία που εκτός από εντυπωσιακή, είναι επίσης άκρως φυσική και κυρίως, φέρνει στο σήμερα κάτι από το χθες, αφού αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο έβαφαν οι πρόγονοί μας τα πασχαλινά αβγά. Ο λόγος, φυσικά, για το βάψιμο των πασχαλινών αβγών με φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια ή παντζάρι και τον στολισμό τους με φυλλαράκια από φυτά που έχουμε στον κήπο, το ψυγείο ή το μπαλκόνι μας.

Πρόκειται για ένα έθιμο που αξίζει να «τιμήσουμε» φέτος με τα παιδιά μας, ώστε να συστήσουμε και σε εκείνα τις πιο αυθεντικές πασχαλινές παραδόσεις και να εμπλουτίσουμε τον ελεύθερό μας χρόνο με οικογενειακές «ιεροτελεστίες» που μας φέρνουν πιο κοντά. Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα βάψουμε τα πασχαλινά αβγά με τον πιο φυσικό και παραδοσιακό τρόπο.

Βάφουμε φυσικά τα αβγά με παντζάρι ή με φλούδες από κρεμμύδια

Για να βάψουμε τα αβγά μας με παντζάρι, θα χρειαστούμε στην κουζίνα μας μερικά παντζάρια που θα κόψουμε σε κύβους, 3 κ.σ. λευκό ξύδι και νερό. Η διαδικασία για το βάψιμο είναι απλή. Πιο αναλυτικά, θα βράσουμε τα παντζάρια σε μία κατσαρόλα με νερό και ξύδι για δέκα λεπτά και στη συνέχεια, θα τα βγάλουμε από την κατσαρόλα και θα βάλουμε το ζουμί που έμεινε σε ένα μεγάλο μπολ ή γενικά, σε ένα σκεύος που κλείνει από πάνω. Αφού βράσουμε τα αβγά μας, θα τα τοποθετήσουμε στο σκεύος με το ζουμί από τα παντζάρια και θα τα αφήσουμε εκεί για τρεις ώρες το λιγότερο -στην περίπτωση που θέλουμε το κόκκινο χρώμα στα αβγά μας να είναι αρκετά έντονο, μπορούμε να τα αφήσουμε περισσότερο.

Αν θέλουμε να βάψουμε τα αβγά μας με φλούδες από κρεμμύδια, αλλά και να δημιουργήσουμε σε αυτά ιδιαίτερες και φυσικές τεχνοτροπίες, τότε θα χρειαστούμε στην κουζίνα μας -εκτός από αβγά φυσικά- φλούδες από 15 με 20 κόκκινα κρεμμύδια, νερό, ελαιόλαδο για το γυάλισμα, ένα παλιό καλσόν, μαϊντανό, άνηθο ή άλλα φύλλα από φυτά της προτίμησής μας.

Αρχίζουμε τη διαδικασία βαψίματος, κόβοντας τις άκρες από το καλσόν και δημιουργώντας ένα κόμπο από τη μία πλευρά του κάθε κομματιού. Στη συνέχεια, βρέχουμε ένα-ένα τα αβγά με λίγο νερό και τοποθετούμε σε αυτά φυλλαράκια μαϊντανού ή άνηθου, πιέζοντας ελαφρά μέχρι να κολλήσουν σε κάθε επιφάνεια. Βάζουμε το κάθε αβγό ξεχωριστά και με προσοχή σε ένα κομμάτι καλσόν και δένουμε σφιχτά την άλλη άκρη, ώστε να μην φύγει το φυλλαράκι και χαλάσει κατά το βράσιμο το σχήμα που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Αμέσως μετά, σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις φλούδες από τα κρεμμύδια και ρίχνουμε από πάνω τους βραστό νερό. Τοποθετούμε με προσοχή τα αβγά στην κατσαρόλα με το νερό και τα σκεπάζουμε με τις φλούδες. Βράζουμε για περίπου επτά λεπτά και στη συνέχεια, αφήνουμε τα αβγά μες στην κατσαρόλα και για όσο θέλουμε, μέχρι να πάρουν την κόκκινη απόχρωση που εμείς επιθυμούμε.

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστούν περίπου πέντε με έξι ώρες, μέχρι να αποκτήσουν ένα πιο έντονο κόκκινο χρώμα, ενώ όταν θα βγάλουμε με προσοχή τα αβγά από την κατσαρόλα και θα αφαιρέσουμε τα κομμάτια από το καλσόν και τα φυλλαράκια, καλό είναι να τα περάσουμε με λίγο ελαιόλαδο και να τα στεγνώσουμε με ένα πανάκι, πριν τα τοποθετήσουμε στην πασχαλινή μας πιατέλα!

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο Πάσχα 2022