ΕΛΛΑΔΑ

«Τι να πάρω στο βαφτιστήρι;»: Τα δώρα που αξίζουν μία θέση στη λίστα σας

«Τι να πάρω στο βαφτιστήρι;»: Τα δώρα που αξίζουν μία θέση στη λίστα σας

Βιβλίο, παιχνίδι, τεχνολογία: Τι προτιμούν σήμερα τα παιδιά και πώς να επιλέξει ο νονός

Το Πάσχα είναι η γιορτή του νονού και της νονάς και τα βαφτιστήρια έχουν την «τιμητική» τους. Ο ρόλος του νονού, άλλωστε, δεν ολοκληρώνεται στη βάφτιση, αντίθετα, από εκεί αρχίζει. Ο νονός, πέρα από την ηθική υποχρέωση να είναι δίπλα στο πνευματικό του παιδί, να το φροντίζει και να το καθοδηγεί πνευματικά, με βάση τον θρησκευτικό του ρόλο, οφείλει να φροντίζει και την καθιερωμένη πασχαλινή παράδοση.

Κάθε Πάσχα, λοιπόν, αποτελεί παράδοση ο νονός να κάνει δώρο στο βαφτιστήρι του την πασχαλινή του λαμπάδα, με την οποία θα πάει το Μεγάλο Σάββατο στην εκκλησία και θα ανάψει με το Άγιο Φως. Η λαμπάδα όμως, σύμφωνα με την παράδοση που έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, συνοδεύεται από ένα ζευγάρι καινούργια παπούτσια για το βαφτιστήρι. Καθώς όμως, ειδικά τα τελευταία χρόνια, τα παπούτσια ενδέχεται να αγοράζονται από την οικογένεια του παιδιού, ο νονός αναζητά ένα διαφορετικό δώρο για το βαφτιστήρι του. Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές προτάσεις για δώρα που αρέσουν σε όλα τα παιδιά, δώρα που προσαρμόζονται σε όλες τις ηλικίες και δεν θα απογοητεύσουν τους μικρούς παραλήπτες.

Το βιβλίο: Δώρο που έχει πάντα την αξία του, όσα χρόνια και αν περάσουν και όσο και αν «αλλάζουν» οι εποχές. Το βιβλίο μπορεί να κερδίσει το ενδιαφέρον των παιδιών από τις πιο μικρές ηλικίες ως τις εφηβικές, αν υπάρχει το ερέθισμα. Και ποιος είναι περισσότερο κατάλληλος να προκαλέσει το ενδιαφέρον των παιδιών σε σχέση με το βιβλίο, από τον νονό του; Ιδανικά μια επίσκεψη μαζί με το παιδί στο βιβλιοπωλείο μπορεί να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ξεφυλλίζοντας τα βιβλία, παρατηρώντας τα εξώφυλλα και το περιέχομενό τους, μαθαίνοντας για τον συγγραφέα και περνώντας χρόνο με το παιδί σε έναν τέτοιο χώρο, ο νονός ή η νονά θα κάνει πιο εύκολα την καλύτερη επιλογή.

Το παιχνίδι: Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Τα παιδιά αγαπούν τα παιχνίδια και δεν τα χορταίνουν ποτέ! Το θέμα είναι να μην επιλέξουμε τυχαία ένα παιχνίδι -αν καταφύγουμε σε αυτή την ασφαλή επιλογή ως νονοί- αλλά να το αξιοποιήσουμε, ώστε να πετύχουμε το «κάτι παραπάνω». Είναι σημαντικό να εξάψουμε το ενδιαφέρον του παιδιού προς κάποιο θέμα και να το προτρέψουμε να ασχοληθεί με τη δημιουργικότητά του προς κάποιον τομέα. Το σίγουρο είναι πως κάθε παιχνίδι, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μια ουσιαστική επαφή με το παιδί -και ο νονός οφείλει να την αρπάζει κάθε φορά.

Η τεχνολογία: Είναι το πιο διφορούμενο από όλα τα δώρα που μπορεί να επιλέξει ο νονός για το βαφτιστήρι του. Τα δώρα τεχνολογίας για παιδιά συνήθως εμπλέκονται με οθόνες και οι σημερινοί γονείς, στην πλειονότητά τους, επιχειρούν να περιορίσουν τον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά από μία οθόνη, παροτρύνοντάς τα να ασχοληθούν και με άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Από την άλλη πλευρά, η τεχνολογία -και όσα προκύπτουν από την αλματώδη εξέλιξή της- γίνεται όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινότητας μικρών και μεγάλων. Μπορούμε επομένως, σε συμφωνία και με τους γονείς του παιδιού, να επιλέξουμε ένα δώρο τεχνολογίας που είναι βέβαιο πως θα ενθουσιάσει το βαφτιστήρι μας, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάει ο νονός ή η νονά όταν επιλέγει πασχαλινό δώρο για το βαφτιστήρι του, είναι πως αυτό το δώρο έχει μια ξεχωριστή σημασία. Είναι ένα δώρο, του οποίου η σημαντικότερη αξία είναι να δημιουργήσει και να ενισχύσει τη σχέση του με το παιδί, για το μέλλον και για το αύριο.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στο Πάσχα 2022