ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Έρχονται ανακοινώσεις για χαλάρωση μέτρων από Μάιο – «Καμπανάκι» Τσιόδρα για το φθινόπωρο

Κορονοϊός: Έρχονται ανακοινώσεις για χαλάρωση μέτρων από Μάιο – «Καμπανάκι» Τσιόδρα για το φθινόπωρο
Ο Θάνος Πλεύρης έδειξε νέα χαλάρωση μέτρων για τον κορονοϊό - Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για το εμβόλιο του κορονοϊού
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο Θάνος Πλεύρης έδειξε νέα χαλάρωση μέτρων για τον κορονοϊό - Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για το εμβόλιο του κορονοϊού

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για νέα χαλάρωση μέτρων σχετικά με τον κορονοϊό όπως άφηνε να φανεί ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Θάνος Πλεύρης είπε χαρακτηριστικά ότι οι ανακοινώσεις σχετικά με την χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό θα αφορούν από τον Μάιο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού με τον ίδιο να τονίζει, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα.

Όπως εξήγησε η όποια χαλάρωση των μέτρων δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. «Δεν αγνοούμε την πανδημία, αλλά μπαίνουμε σε μια νέα κανονικότητα με άρση των περιορισμών, ωστόσο θα είμαστε προετοιμασμένοι για το φθινόπωρο, για εμβολιασμό και για ενίσχυση του ΕΣΥ» είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

«Καμπανάκι» Τσιόδρα για το φθινόπωρο

Στο Φόρουμ των Δελφών μίλησε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για το ενδεχόμενο κάποιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού και απάντησε ότι «ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο».

Ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για το καλοκαίρι ότι θα υπάρξει υποχώρηση της πίεσης που ασκεί ο κορονοϊός ωστόσο τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας καθώς, όπως είπε, «το φθινόπωρο ο ιός θα μας θυμίσει και πάλι την παρουσία του».

Στο πλαίσιο αυτό ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα βελτιωμένο εμβόλιο για τον κορονοϊό το οποίο θα προσφέρει προστασία από τη σοβαρή νόσηση για 1-2 χρόνια και όχι για 3-4 μήνες όπως συμβαίνει σήμερα.

Εντωμεταξύ στις πρώτες ώρες του ανοίγματος της πλατφόρμας για τέταρτη δόση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στους άνω των 80 ετών είχαν προγραμματιστεί περίπου 12.000 ραντεβού, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος και οι εμβολιασμοί τους αναμένεται να ξεκινήσουν από σήμερα καθώς υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων εμβολίων.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα άνοιξε κατόπιν της θετικής εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών με τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό με στόχο την περαιτέρω θωράκισή τους από τη σοβαρή νόσηση.

Την ερχόμενη εβδομάδα, δε, αναμένεται να ανακοινωθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για τη δεύτερη ηλικιακή ομάδα, των 70-79 ετών, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι 60-69 ετών.

Διαβάστε επίσης:

Μεταλλάξεις: Εξαφανίζεται σταδιακά η «Δέλτα» - Σε ποσοστό 97,5% η κυριαρχία της Omicron