ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η ακρίβεια «βουλιάζει» την εστίαση – Φόβοι για την καλοκαιρινή σεζόν

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η ακρίβεια «βουλιάζει» την εστίαση – Φόβοι για την καλοκαιρινή σεζόν
Ο Πρόεδρος Εστιατόρων Αττικής, Ιωάννης Δαβερώνης στο Newsbomb.gr
Intime News

Εξοντωτικό κύμα ακρίβειας χτυπά τη χώρα μας σε όλους τους κλάδους και τα νοικοκυριά. Ο Πρόεδρος Εστιατόρων Αττικής, Ιωάννης Δαβερώνης μίλησε για εκείνον της εστίασης, τονίζοντας πως η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει και εκφράζοντας τον προβληματισμό του ενόψει καλοκαιριού.

Τα τελευταία 2,5 χρόνια ζούμε υπό τη σκιά του κορονοϊού και ένας από τους κλάδους που έχει «χτυπηθεί» όσο λίγοι, είναι αυτός της εστίασης.

Μετά τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και του αερίου, αλλά και την ακρίβεια στα τρόφιμα, η εστίαση αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες καθώς τα προβλήματα συνεχώς μεγαλώνουν και πλέον πολλά μαγαζιά βρίσκονται αντιμέτωπα με το «λουκέτο».

Ο Πρόεδρος Εστιατόρων Αττικής, Ιωάννης Δαβερώνης, μίλησε στο Newsbomb.gr για την κατάσταση που ζουν πλέον οι ιδιοκτήτες και εξέφρασε την ανησυχία του για το καλοκαίρι, τονίζοντας πως θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον πολλών εστιατορίων.

«Τα τελευταία χρόνια λόγω του κορονοϊού και των υγειονομικών μέτρων που πρέπει να τηρεί η εστίαση, τα μαγαζιά αντιμετωπίζουν εξαιρετικές δυσκολίες.

Τώρα που ανοίγει ο καιρός, στις καφετέριες η κατάσταση αρχίζει να γίνεται καλύτερη, όμως τα εστιατόρια και οι ταβέρνες αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα. Τις καθημερινές τα μαγαζιά είναι σχεδόν άδεια και ευτυχώς που ο καιρός φτιάχνει και τα Σαββατοκύριακα η κίνηση είναι μεγαλύτερη.

Οι πελάτες προσπαθούν να στηρίξουν την εστίαση, όμως η ακρίβεια έχει γονατίσει τους επιχειρηματίες. Οι υποχρεώσεις πλέον είναι πολύ μεγάλες», ανέφερε αρχικά ο Ιωάννης Δαβερώνης.

«Μιλάμε για λογαριασμούς εκτός πραγματικότητας»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Εστιατόρων Αττικής αναφέρθηκε στο κύμα ακρίβειας που σχεδόν έχει εξοντώσει τα μαγαζιά:

«Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τον Μάρτιο στο 8,9 %. Οι τιμές έχουν ξεφύγει. Έρχονται οι λογαριασμοί ρεύματος και είναι εκτός πραγματικότητας. Τα έξοδά μας έχουν τριπλασιαστεί. Είναι το προσωπικό, τα υλικά, οι προμηθευτές. Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα θα κλείσουν μαγαζιά, θα έχουμε χαμένες θέσεις εργασίας».

Φόβοι για το καλοκαίρι - «Ζητάμε φοροελαφρύνσεις για ένα 6μηνο»

Ο κύριος Δαβερώνης εξέφτασε τους φόβους του για το καλοκαίρι, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση για να «σωθεί» η εστίαση.

«Ζητάμε φοροελαφρύνσεις για ένα 6μηνο. Μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών έστω για λίγους μήνες, για να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι και από φθηνώπορο βλέπουμε. Μιλάμε για την εστίαση, τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της χώρας. Τα επιδόματα δεν θα μας βοηθήσουν. Κανένας επιχειρηματίας δεν άνοιξε μαγαζί για να ζει με επιδόματα. Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα στον ΦΠΑ και στους λογαριασμούς του ρεύματος. Έτσι μόνο θα σωθούν τα μαγαζιά, οι προμηθευτές και φυσικά οι πελάτες, που θα μπορούν να βγουν για έναν καφέ ή φαγητό. Πλέον με αυτά που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, έχουν κόψει κάθε περιττό έξοδο. Ας έχουμε ίσους κανόνες προς όλους».