ΕΛΛΑΔΑ

«Βροχή» προσφυγών από τους ομολογιούχους στο ΣτΕ

«Βροχή» προσφυγών από τους ομολογιούχους στο ΣτΕ

Στους 7.000 υπολογίζονται οι ομολογιούχοι που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του «κουρέματος» (PSI) ομολόγων που κατείχαν αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Όλοι στρέφονται κατά των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου (5 και 10/2012), του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας 72 αιτήσεις ακύρωσης (προσφυγές). Όμως σε κάθε μια από αυτές περιλαμβάνονται μέχρι και 200 ομολογιούχοι, ενώ με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή, ομαδικά προσφεύγουν και εταιρείες, όπως είναι οι φαρμακευτικές και οι εταιρείες προμήθειας υγειονομικού υλικού. Παράλληλα, έχουν καταθέσει έως τώρα προσφυγές το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος – Ειδικός Λογαριασμός Επικούρησης Μελών, το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Εργαζομένων Αγροτικής Τράπεζας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Ιδιωτικού Προσωπικού Πολεμικού Ναυτικού κ.λπ.

Προσφυγή και από το ΕΒΕΑ

Σήμερα, σειρά πήρε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) το οποίο υποστηρίζει ότι τα διαθέσιμα του στις 9 Μαρτίου 2012 ανέρχονταν σε 10.973.888 ευρώ και μετά το «κούρεμα» (53,5%) έμειναν 5.624.118 ευρώ.

Στην προσφυγή του το ΕΒΕΑ επισημαίνει ότι η περιουσία του δεν προέρχεται από κρατική επιχορήγηση αλλά αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών του, ενώ κάνει λόγο για «αρπαγή των διαθέσιμων του» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες του Ταμείου. Επίσης, το ΕΒΕΑ υποστηρίζει ότι το PSI είναι αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).