ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις μάσκες μετά το Πάσχα

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις μάσκες μετά το Πάσχα
Τον «οδικό χάρτη» της άρσης μέτρων για τον κορονοϊό σκιαγράφησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Τον «οδικό χάρτη» της άρσης μέτρων για τον κορονοϊό σκιαγράφησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης

Μια δεύτερη «ανάσταση» θα περιμένει τους Έλληνες μετά το Πάσχα καθώς στις αρχές Μαΐου – οι πληροφορίες μιλούν για τις 2/5 – αναμένεται να ξεκινήσει η νέα φάση της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορονοϊό που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Αν και ο οδικός χάρτης θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες από τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης το πρωί της Δευτέρας σκιαγράφησε το τι θα αλλάξει από τις αρχές Μαΐου δεδομένων των επιδημιολογικών δεδομένων που βελτιώνονται σταθερά το τελευταίο διάστημα.

Όπως έγραψε εξάλλου σε ανάρτησή του στο Facebook το μέλος της επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης, «στην Ελλάδα η μείωση της διασποράς την τελευταία εβδομάδα είναι σημαντική, και από την μία απορρίπτει τις όποιες υπόνοιες για εκθετική αύξηση ενώ από την άλλη επιβεβαιώνει το μοντέλο της ταλάντωσης. Η διαχείριση της τελευταίας ταλάντωσης δεν χρειάστηκε επιπλέον μέτρα, παρόλη την κοινωνική χαλάρωση που είναι πλέον εμφανής, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας ήταν διαχειρίσιμη. Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση της επιδημίας εντός της επόμενης εβδομάδας που είναι λογικό να οδηγήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση του συστήματος υγείας».

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ειδικά για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι αυτό που εξετάζεται είναι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι να δούμε ένα πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό, με κάποιους άλλους όρους.

Αντίθετα για την μάσκα και την κατάργησή της ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός λέγοντας ότι είναι ένας σχετικά ήπιος περιορισμός που έχει να κάνει με εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός. «Οπότε μπορούμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί. Δεν χρειάζεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις» πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση μιλάμε για αναστολή των μέτρων και πλήρη επανεξέταση τους τον Σεπτέμβριο.

Ως προς τα πρόστιμα για τους άνω των 60 ετών πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι με νομοθεσία έχει δοθεί η δυνατότητα αναστολής του προστίμου, πράγμα που θα γίνει μέσα σε αυτή την εβδομάδα. «Από 15 Απριλίου και μετά δε θα υπάρχει πρόστιμο και θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο», τόνισε και αποκάλυψε ότι είναι στο τραπέζι η διαγραφή του προστίμου για όσους πάνε τώρα να εμβολιαστούν.

Πάσχα

Ειδικά, δε, για το Πάσχα ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι τα μέτρα για την περίοδο αυτή θα συζητηθούν στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας «αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν θα απέχει από αυτό που ζούμε σήμερα, Δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις, δεν μπαίνουμε σε περιορισμούς. Αυτή τη στιγμή μπαίνει κάποιος σε νυχτερινό μαγαζί εστίασης, θα ήταν παράλογο να βάζαμε περιορισμούς για το Πάσχα».

«Στο Πάσχα πηγαίνουμε με τους κανόνες που ξέρουμε τώρα και οι οποίοι είναι αρκετά πιο ήπιοι σε σχέση με πριν από έναν χρόνο» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Δεν θα υπάρξουν νέοι περιορισμοί το Πάσχα – Θα υπάρξει «φωτεινό παράθυρο» για την πανδημία