ΕΛΛΑΔΑ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πότε αναστέλλεται για το καλοκαίρι

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πότε αναστέλλεται για το καλοκαίρι
Η κατάργηση της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα είναι ένα από τα βασικά βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η κατάργηση της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα είναι ένα από τα βασικά βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα

Η κατάργηση της υποχρέωσης επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο σε κλειστούς χώρους είναι ένα από τα βασικά βήματα επιστροφής στην προ κορονοϊού κανονικότητα όπως εξήγησε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα.

Αν και οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν το μέτρο να αναστέλλεται στις αρχές Μαΐου και συγκεκριμένα από τις 02/05, μετά, δηλαδή, και την Πρωτομαγιά, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο το πιστοποιητικό εμβολιασμού να σταματήσει να επιδεικνύεται λίγο αργότερα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η ημερομηνία που έχει πέσει στο τραπέζι της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι η 15η Μαΐου προκειμένου να δοθεί ένας επιπλέον χρόνος για να διαπιστωθεί τυχόν επίπτωση στην πανδημία του κορονοϊού από την περίοδο του Πάσχα.

Το μέτρο, πάντως, που δεν φαίνεται ότι θα ανασταλεί θα είναι αυτό της χρήσης μάσκας με τον Θάνο Πλεύρη να εξηγεί ότι είναι ένα ήπιο μέτρο που δεν επηρεάζει την καθημερινότητα και έτσι μπορεί να παραμείνει.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση μιλάμε για αναστολή των μέτρων και πλήρη επανεξέταση τους τον Σεπτέμβριο.

Ως προς τα πρόστιμα για τους άνω των 60 ετών πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι με νομοθεσία έχει δοθεί η δυνατότητα αναστολής του προστίμου, πράγμα που θα γίνει μέσα σε αυτή την εβδομάδα. «Από 15 Απριλίου και μετά δε θα υπάρχει πρόστιμο και θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο», τόνισε και αποκάλυψε ότι είναι στο τραπέζι η διαγραφή του προστίμου για όσους πάνε τώρα να εμβολιαστούν.

Πάσχα

Ειδικά, δε, για το Πάσχα ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε ότι τα μέτρα για την περίοδο αυτή θα συζητηθούν στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας «αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν θα απέχει από αυτό που ζούμε σήμερα, Δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις, δεν μπαίνουμε σε περιορισμούς. Αυτή τη στιγμή μπαίνει κάποιος σε νυχτερινό μαγαζί εστίασης, θα ήταν παράλογο να βάζαμε περιορισμούς για το Πάσχα».

«Στο Πάσχα πηγαίνουμε με τους κανόνες που ξέρουμε τώρα και οι οποίοι είναι αρκετά πιο ήπιοι σε σχέση με πριν από έναν χρόνο» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Δεν θα υπάρξουν νέοι περιορισμοί το Πάσχα – Θα υπάρξει «φωτεινό παράθυρο» για την πανδημία