ΕΛΛΑΔΑ

Λέων στο Newsbomb.gr για Μαλένα και Ίριδα: Τα στοιχεία «μιλούν» ξεκάθαρα και «δείχνουν» ασφυξία

Λέων στο Newsbomb.gr για Μαλένα και Ίριδα: Τα στοιχεία «μιλούν» ξεκάθαρα και «δείχνουν» ασφυξία

Για τη Μαλένα και την Ίριδα των οποίων οι θάνατοι σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων συγκλίνουν στο ενδεχόμενο ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, μίλησε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος Ιατροδικαστών, Γρηγόρης Λέων.

Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει πλέον οι θάνατοι της Μαλένας και της Ίριδας, των άλλων δύο παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την Τζωρτζίνα και την 33χρονη να κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος της 9χρονης κόρης της.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις των επιστημόνων συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, όχι μόνο ο θάνατος της 9χονης, αλλά και των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας.

Ο πρόεδρος Ιατροδικαστών, Γρηγόρης Λέων μιλώντας στο Newsbomb.gr, τόνισε πως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο θάνατος των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη προήλθε από ασφυξία.

«Τα νέα δεδομένα είναι ότι προφανώς πηγαίνουν σε μια ορθή λύση από την μεριά της εισαγγελικής Αρχής. Οι δύο εμπειρογνώμονες που έχουν οριστεί θα αξιολογήσουν όλα τα νέα δεδομένα και θα κληθούν να καταθέσουν τα δικά τους πορίσματα. Ουσιαστικά πρέπει να δοθούν απαντήσεις με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. Έχουμε ξεκάθαρες τοξικολογικές απαντήσεις και στα δύο περιστατικά, με τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά, άρα δεν τίθεται θέμα δηλητηρίασης. Εγώ προσωπικά αυτό που βλέπω και εκτιμώ με βάση τα δεδομένα είναι ασφυκτικός θάνατος, είναι η μόνη αιτία εξ αποκλεισμού από τα ευρήματα. Υπάρχουν κακώσεις και στα δύο παιδιά που δεν πρέπει να τις ξεχνάμε, υπάρχει πανάκι με αίμα, όλα αυτά μιλούν είναι ξεκάθαρα», είπε αρχικά.

Εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Λέων χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός πως ο δικηγόρος της πρώτης πραγματογνώμονας, εμμέσως πλην σαφώς έριξε την ευθύνη στην δεύτερη ιατροδικαστή, «έχει ξεκινήσει μια μάχη ιατροδικαστών το οποίο είναι απαράδεκτο σε αυτή τη φάση, διότι χάνουμε τον στόχο, την διαλεύκανση της υπόθεσης και τίποτα παραπάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι έφερε το «restart» στις έρευνες για Μαλένα και Ίριδα

Η απόφαση των αρμόδιων Εισαγγελέων που χειρίζονται τις σχετικές δικογραφίες για σύνταξη νέων ιατροδικαστικών εκθέσεων για τα αίτια θανάτου σηματοδοτεί «restart» στην υπόθεση.

Και αυτό διότι οι ιατροδικαστικές εκθέσεις που είχαν συνταχθεί μετά τον θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας δεν αρκούν για να φτάσουν οι Αρχές σε συμπεράσματα. Παρά την προσπάθεια επαναξιολόγησης των εκθέσεων που είχαν συνταχθεί, φαίνεται ότι στάθηκε αδύνατο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια θανάτου.

Μετά τον θάνατο της Μαλένας είχαν κρατηθεί δείγματα για να γίνουν εκ νέου επιστημονικές έρευνες για τα αίτια θανάτου, ενώ πιο δύσκολη ερευνητικά χαρακτηρίζεται η υπόθεση της Ίριδας.

Η άτυπη επιτροπή που είχε συσταθεί για να επαναξιολογήσει τις ιατροδικαστικές εκθέσεις των δύο παιδιών δεν έχει καταλήξει -προσώρας- σε αποτελέσματα, ενώ πριν ακόμα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας οι αρμόδιοι Εισαγγελείς διέταξαν τη σύνταξη νέων ιατροδικαστικών εκθέσεων.

Αξιόπιστη πηγή της ιατροδικαστικής υπηρεσίας που ρωτήθηκε από το Νewsbomb.gr για την πορεία των ερευνών της άτυπης επιτροπής ιατροδικαστών απάντησε «δεν έχουμε ακόμα καταλήξει κάπου. Δεν έχει τεκμηριωθεί από επιστημονικά δεδομένα αυτό που μεταδίδεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης περί εγκληματικής ενέργειας».

Τα πράγματα περιπλέκονται από το γεγονός ότι οι καταθέσεις που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν «φωτίζουν» όσο θα ήθελαν οι αρμόδιοι παράγοντες που ερευνούν την υπόθεση τα αίτια θανάτου των δύο παιδιών. Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι για την υπόθεση του θανάτου της Μαλένας θα εξεταστεί επιστημονικά ακόμα και η εκδοχή της χορήγησης κάποιας ουσίας στο παιδί, αν και οι πρώτες τοξικολογικές εξετάσεις που είχαν γίνει δεν έδειξαν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, μετά τις αποκαλύψεις για τη χορήγηση κεταμίνης στην 9χρονη Τζωρτζίνα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πρέπει να διερευνηθεί εκ νέου ακόμα και αυτό το σενάριο.

«Είναι αυτονόητο ότι από τη στιγμή που έχει συλληφθεί η Ρούλα Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της, θα πρέπει να ερευνηθεί το σενάριο της δηλητηρίασης και για τα δύο άλλα παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι οι πιθανότητες είναι μειωμένες να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, διότι θα το είχαν δείξει οι τοξικολογικές που έγιναν εξ αρχής. Οφείλουμε όμως να επανεξετάσουμε τα πάντα. Για τη Μαλένα το θετικό είναι ότι είχε κρατηθεί δείγμα ιστών», εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η επιτροπή των ιατροδικαστών Καρακούκη και Καλογριά ήταν άτυπη και ερευνούσε τις υποθέσεις της Μαλένας και της Ίριδας ενδουπηρεσιακά. Ενδεχομένως η εντολή για νέες ιατροδικαστικές εκθέσεις από τη Δικαιοσύνη να αποτελεί έναν τρόπο να εισαχθούν επίσημα στο φάκελο της υπόθεσης νέες ιατροδικαστικές εκθέσεις με νέα στοιχεία. Το βέβαιο είναι ότι οι Καρακούκης και Καλογριάς είναι δύο πολύ έμπειροι ιατροδικαστές που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα και που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους Εισαγγελείς και τους αρμόδιους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται επίσης ότι δεν θα μείνουν αναξιοποίητα τα δεδομένα που έχουν προκύψει από την έρευνα που διενεργούν το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: «Το σύνδρομο Μινχάουζεν ίσως όπλισε το χέρι της Ρούλας Πισπιρίγκου»