ΕΛΛΑΔΑ

Αντώνης Συκάρης: Το συγκινητικό «ευχαριστώ» της οικογένειάς του μετά τον θάνατό του στα Ιμαλάια

Αντώνης Συκάρης: Το συγκινητικό «ευχαριστώ» της οικογένειάς του μετά τον θάνατό του στα Ιμαλάια
Η οικογένεια του Αντώνη Συκάρη, του ορειβάτη που έχασε τη ζωή του στα Ιμαλάια, ευχαρίστησε όλους όσοι τη στήριξαν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές
Facebook

Η οικογένεια του Αντώνη Συκάρη, του ορειβάτη που έχασε τη ζωή του στα Ιμαλάια, ευχαρίστησε όλους όσοι τη στήριξαν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές

Πολύ δύσκολες στιγμές βιώνει η οικογένεια του Αντώνη Συκάρη του 60χρονου Έλληνα ορειβάτη που έχασε τη ζωή του στα Ιμαλάια κατά τη διάρκεια της κατάβασης από την κορυφή που είχε αγγίξει λίγες ώρες νωρίτερα στο βουνό Νταουλαγκίρι.

Μετά την πανελλήνια συγκίνηση που προκάλεσε ο θάνατος του Αντώνη Συκάρη και τα εκατοντάδες μηνύματα στα social media αλλά και τους δημόσιους αποχαιρετισμούς προς τον θρυλικό ορειβάτη, η οικογένειά του σε ανάρτησή της στο Facebook εξέφρασε το «ευχαριστώ» της προχωρώντας και στον δικό της αποχαιρετισμό στον δικό της άνθρωπο.

«Ο Αντώνης δεν είναι πια κοντά μας. Η ψυχή του έμεινε για πάντα στα ψηλά βουνά, που τόσο αγαπούσε. Έφυγε κυνηγώντας το μεγάλο του όνειρο. Αυτός ήταν ο Αντώνης. Οραματιστής, φιλόδοξος, μαχητής!» αναφέρει αρχικά η οικογένεια του Αντώνη Συκάρη και καταλήγει με μια φράση του:

«Αντλούσε μεγάλη δύναμη από όλους όσους τον στήριζαν και τον ακολουθούσαν στις δράσεις του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και από εμάς, την οικογένεια του. "Μην εγκαταλείψεις ποτέ τα όνειρά σου κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθούν"».

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας που είχε αναλάβει την αποστολή στο Νταουλαγκίρι όλα ξεκίνησαν περίπου 200 μέτρα μετά την κορυφή. «Έπειτα από κατάβαση 200 μέτρων μετά την κορυφή άρχισε να μην αισθάνεται καλά. Ήταν κατάκοπος και δεν μπορούσε να περπατήσει για ώρα, δεν είχε ενέργεια» είπε αρχικά ο Mingma Sherpa στην Καθημερινή.

Όπως προσθέτει ο ίδιος είχαν οργανώσει αποστολή διάσωσης καθώς είχαν ενημερωθεί για την αδιαθεσία του Αντώνη Συκάρη: «Στείλαμε από την κατασκήνωση βάσης πέντε οδηγούς βουνού με οξυγόνο και φαγητό αλλά είχε ήδη πεθάνει».

Ένας πολύ καλός φίλος του εκλιπόντα, ο Φώτης Θεοχάρης απέδωσε τον θάνατο του ορειβάτη σε πνευμονικό οίδημα.

Συγκεκριμένα, στην τηλεόραση της ΕΡΤ είπε: «Υπέστη, μάλλον, πνευμονικό οίδημα, λόγω του υψομέτρου, της σωματικής κούρασης και της έλλειψης οξυγόνου».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι ο τρίτος Έλληνας που πεθαίνει στο συγκεκριμένο βουνό.

Τρεις Έλληνες ορειβάτες βρήκαν τραγικό θάνατο στα Ιμαλάια

Την Πρωτομαγιά του 1998, 26 χρόνια πρίν, ένας Έλληνας ορειβάτης ο 44χρονος τότε Νίκος Παπανδρέου είχε χάσει τη ζωή του στα Ιμαλάια. Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους ο ορειβάτης Μπάμπης Τσουπράς λίγο μετά την κατάκτηση της πολυπόθητης κορυφής του Νταουλαγκίρι βρήκε τραγικό θάνατο.

«Τραγικό θάνατο βρήκε την Πρωτομαγιά, στις κορυφές των Ιμαλαΐων, ο ορειβάτης του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Νίκος Παπανδρέου, πατέρας δύο παιδιών, από τους Αγίους Αναργύρους», έγραφε η εφημερίδα τα «ΝΕΑ» τότε.

Ο 44χρονος πεπειραμένος ορειβάτης, μαζί με άλλα δύο μέλη της επταμελούς ελληνικής ορειβατικής ομάδας βρισκόταν σε ύψος 7.500 μέτρων, όταν κάτω από δυνατούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, παραπάτησε και έπεσε σε γκρεμό 1.500 μέτρων. Παρά την κινητοποίηση των Ελλήνων ορειβατών και των σωστικών συνεργείων του Νεπάλ, ο άτυχος Νίκος Παπανδρέου δεν βρέθηκε.

Παρότι για την ανεύρεση του Έλληνα ορειβάτη χρησιμοποιήθηκε και ελικόπτερο, ο εντοπισμός του στάθηκε αδύνατος. Τραγική ειρωνεία είναι ότι αρχηγός της αποστολής τότε ήταν ο Αντώνης Συκάρης.

«Ήταν μια μοιραία στιγμή», είχε πει τότε στα «ΝΕΑ» από το Κατμαντού ο Αντώνης Συκάρης.

«Εμφανώς σοκαρισμένος από την απώλεια του Νίκου Παπανδρέου, ο κ. Συκάρης περιέγραψε τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες συνέβη το κακό», σημείωνε η εφημερίδα.

«Ο Νίκος, τη στιγμή που προσπάθησε να αλλάξει το σταθερό σχοινί, γλίστρησε και έπεσε στον γκρεμό. Ο Μπάμπης Τσούμπρας και ο Δημήτρης Κάλος, που εκείνη τη στιγμή ήταν μαζί του, δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτα», είχε δηλώσει στην εφημερίδα.

Αντώνης Συκάρης: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του - Ο τρίτος Έλληνας που πεθαίνει στο ίδιο βουνό
O άτυχος ορειβάτης Νίκος Παπανδρέου που έχασε την ζωή του το 1998 στα Ιμαλαΐα.greeceit.gr

Για τον χαμό του 36χρονου τότε Μπάμπη Τσουπρά τα «ΝΕΑ» έγραφαν: «Ο 36χρονος ορειβάτης έφτασε στην κορυφή, στα 8.167 μέτρα, στις τέσσερις το απόγευμα. Ύστερα από λίγο, πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Τον πρόλαβε όμως μια ξαφνική χιονοθύελλα και τα ίχνη του χάθηκαν. Όταν πέρασε η ώρα χωρίς να φανεί ο συναθλητής τους, οι υπόλοιποι Έλληνες οργάνωσαν ομάδα διάσωσης με Ιταλούς και Ισπανούς ορειβάτες και πήγαν να τον βρουν. Στα 7.900 μέτρα, όμως, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες και να γυρίσουν πίσω λόγω χιονοστιβάδων, χωρίς να καταφέρουν να βρουν ίχνη του άτυχου ορειβάτη».

Στη συνέχεια τα «ΝΕΑ» ανέφεραν: «Την περασμένη άνοιξη, σε υψόμετρο 7.000, ο Νίκος Παπανδρέου σκοτώθηκε πέφτοντας σε μία χαράδρα».

oreivatis.jpg
O άτυχος ορειβάτης Μπάμπης Τσουπράς που έχασε την ζωή του το 1998 στα Ιμαλαΐα.greeceit.gr

Διαβάστε επίσης:

Αντώνης Συκάρης: Η τελευταία ανάρτηση λίγες ώρες πριν χάσει τη ζωή του (pics)

Αντώνης Συκάρης: Το ημερολόγιο του μοιραίου ταξιδιού που του κόστισε τη ζωή