ΕΛΛΑΔΑ

Χαλάρωση μέτρων: Σε τρεις πυλώνες το σχέδιο μετά το Πάσχα

Χαλάρωση μέτρων: Σε τρεις πυλώνες το σχέδιο μετά το Πάσχα
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ώρες σχετικά με την χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊο

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας η οποία θα εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πλησιάζει η ώρα των ανακοινώσεων για τον οδικό χάρτη της χαλάρωσης των μέτρων για μετά το Πάσχα.

Ορόσημο των εξελίξεων θα αποτελέσει η 1η Μαΐου μετά την οποία αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές σε τρεις πυλώνες όσον αφορά τα μέτρα για τον κορονοϊό και συγκεκριμένα σε πιστοποιητικό εμβολιασμού, τεστ και μάσκες.

Όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αυτό που συζητείται είναι να μην ισχύουν για τη θερινή περίοδο όσον αφορά την πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι πολίτες θα έχουν «ελευθέρας» σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανοιχτούς χώρους, όπως είναι τα θερινά σινεμά και τα θέατρα, οι συναυλίες και οι ανοικτοί χώροι των εστιατορίων χωρίς την επίδειξη του πιστοποιητικών εμβολιασμού, πιστοποιητικών νόσησης ή αρνητικού τεστ ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα δεδομένης της βελτίωσης και των καιρικών συνθηκών το ίδιο να ισχύσει και για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα και λιανεμπόριο.

Ο δεύτερος πυλώνας του σχεδίου χαλάρωσης των μέτρων αφορά τα self test για τα οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οδεύουν προς κατάργηση μετά τις διακοπές του Πάσχα. Τελικός στόχος κυβέρνησης και επιστημόνων είναι η κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ (PCR, rapid, self test) για εργαζομένους και σχολεία.

Στον τρίτο πυλώνα που αφορά τη χρήση μάσκας αυτή φαίνεται ότι θα παραμείνει ως μέτρο προστασίας για τον κορονοϊό δεδομένου ότι θεωρείται ήπιου χαρακτήρα και ότι ήδη εφαρμόζεται μόνο σε εσωτερικούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός σε εξωτερικούς χώρους.

Τέλος το πρόστιμο στους μη εμβολιασμένους άνω των 60

Την ίδια ώρα, από την Παρασκευή 15 Απριλίου σταματά η βεβαίωση του διοικητικού πρόστιμου των 100 ευρώ στους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, ένα μέτρο το οποίο δεν αποκλείεται να πέσει ξανά στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο.

Ανοίγουν πλατφόρμες για τέταρτη δόση

Εντωμεταξύ σήμερα (13/04) ανοίγει στο emvolio.gov.gr η πλατφόρμα των ραντεβού για την 2η αναμνηστική δόση (τέταρτη δόση), με το εμβόλιο κατά της Covid-19, για την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών ενώ την Παρασκευή 15 Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες 60-69 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι 7 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80 και άνω και έχουν κλειστεί περίπου 40.000 ραντεβού ενώ από τις 20 Ιανουαρίου εμβολιάζονται με την 4η δόση του εμβολίου κατά της Covid-9 οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων.

Όπως είχε εξηγήσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές. Οι ομάδες αυτές των ατόμων μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα. Η δεύτερη αυτή αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας.

Οι δικαιούχοι της 2ης αναμνηστικής δόσης είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να προτείνει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης με mRNA εμβόλιο Pfizer και Moderna, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την 1η αναμνηστική δόση (3η δόση).

Σημειώνεται, τέλος, ότι η τέταρτη δόση δεν είναι υποχρεωτική και ούτε συνδέεται με τα πιστοποιητικά, αλλά αποτελεί σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Διαβάστε επίσης:

Χαλάρωση μέτρων: Όλα όσα αλλάζουν μετά το Πάσχα, τι θα γίνει με τις μάσκες