ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα: Υποτονική η κίνηση στην αγορά - Τι φοβούνται οι έμποροι - Τι λένε οι καταναλωτές

Πάσχα: Υποτονική η κίνηση στην αγορά - Τι φοβούνται οι έμποροι - Τι λένε οι καταναλωτές
INTIME

Κάτω από τις προσδοκίες των εμπόρων διαμορφώνεται η κίνηση στην αγορά λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα

Βίντεο: Νίκος Χριστοφάκης

Ο εορταστικός τζίρος βρίσκεται στο έλεος της ακρίβειας, καθώς οι αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση έκαναν τους καταναλωτές πολύ μετρημένους στις αγορές τους. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ένα εφιαλτικό πρώτο τρίμηνο του 2022, με την κίνηση να μην μπορεί να πάρει «τα πάνω της» ακόμα και λίγες μέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα.

Όπως εξηγεί στο Newsbomb.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης «η αγορά δεν έχει μπει σε πασχαλινούς ρυθμούς. Τα ταμεία, ο τζίρος, ακόμα δεν έχει αυξηθεί. Τα επιδόματα που θα μπούνε αυτή την εβδομάδα θα βελτιώσουν κάπως την κατάσταση. Δεν περιμένουμε θαύματα. Ο Μάρτιος ήταν ο χειρότερος μήνας, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα».

Αν και φέτος δεν έχουμε περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας, όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια, «ωστόσο, δεν ξέρουμε αν θα επανέλθει η αγοραστική κίνηση στα μεγέθη του 2019».

Αυτό συμβαίνει, σύφωνα με τον κ. Καφούνη κατά κύριο λόγο από τον «φόβο του κόσμου ότι θα έλθουν χειρότερα πράγματα. Οι ανατιμήσεις στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά είναι πάρα πολύ μικρές, οπότε οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους. Αυτό που επιβαρύνει την καθημερινότητα είναι οι αυξήσεις στα καύσιμα, στην ενέργεια και στα τρόφιμα».

Για την αγοραστική κίνηση στον Πειραιά ενόψει Πάσχα μίλησε ο Θεόδωρος Καπράλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, στο Newsbomb.gr.

«Αρχίζει να ξεκινά δειλά - δειλά η κίνηση για το Πάσχα. Με την ψυχολογία των καταναλωτών που αλλάζει λόγω εορταστικής περιόδου, σε συνδυασμό με τα μέτρα που χαλαρώνουν και την ύφεση της πανδημίας περιμένουμε να αυξηθεί και η κίνηση στα καταστήματα. Ανοίγει και ο τουρισμός, oι έμποροι ποντάρουν στο άνοιγμα του τουρισμού που πάντοτε δίνει μια σημαντική «ανάσα» στα καταστήματα. Το Πάσχα περιμένουμε να είναι καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες».

Ο κ. Καπράλος επισημαίνει πως «αν και φέτος δεν έχουμε lockdown, ωστόσο αντιμετωπίζουμε δύο πολύ μεγάλα θέματα, το κύμα της ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση. Υπάρχει μια αβεβαιότητα. Αν καταφέρουμε να έχουμε καλύτερα στοιχεία από πέρυσι, τότε αυτό θα είναι ένας προάγγελος στο τι θα γίνει τους επόμενους μήνες».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά ανέφερε πως «αρκετοί θα είναι και αυτοί που θα φύγουν, οπότε αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που θα επηρεάσει την κίνηση της αγοράς».

Η εικόνα στη Βαρβάκειο

Το Newsbomb.gr βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής και στη Βαρβάκειο αγορά και συνομίλησε με εμπόρους και καταναλωτές καταγράφοντας τι συμβαίνει λίγες ημέρες πριν το φετινό Πάσχα.

«Η κίνηση είναι πολύ μικρή στην αγορά γιατί οι καταναλωτές περιμένουν τις προσφορές από τα σούπερ μάρκετ. Πληροφορούμαι ότι δίνουν τιμές 9,80 ευρώ αλλά αυτά είναι δεύτερα αρνιά. Η τιμή στα αρνιά πολυτελείας είναι σήμερα στα 13 ευρώ και 14 ευρώ στα κατσίκια. Την άλλη εβδομάδα (σ.σ τη Μεγάλη Εβδομάδα) συνήθως ανεβαίνουν οι τιμές, Υπάρχει επάρκεια στα προϊόντα, θα έχουμε και εισαγόμενα αρνιά που θα κινηθούν, όμως, στις τιμές των εγχώριων» είπε κρεοπώλης στο Newsbomb.gr

Οι πολίτες από την πλευρά τους δηλώνουν ότι οι τιμές είναι αυξημένες με αποτέλεσμα, όπως λένε, με δυσκολία να γεμίσει το πασχαλινό τραπέζι. «Τώρα είναι δύσκολες οι καταστάσεις για όλο τον κόσμο» λένε στο Newsbomb.gr.

«Φέτος το τραπέζι θα είναι πιο φτωχό. Πέρσι είχαμε αρνιά και δεν είχαμε παρέα φέτος έχουμε αρνιά αλλά δεν έχουμε παρέα» λένε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα - Πότε φεύγει η αφρικανική σκόνη

Οικονόμου: Μείωση κατά 50% του κόστους μετακίνησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών το Πάσχα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Δεν θα παρευρεθεί στη λειτουργία για το Πάσχα – Πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια