ΕΛΛΑΔΑ

Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφαλά: Εστιασμένες πολιτικές για τους εξαρτημένους

Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφαλά: Εστιασμένες πολιτικές για τους εξαρτημένους

Η κοινωνική ευαισθησία αποτέλεσε βασικό πυλώνα του θεωρητικού λόγου της Αριστεράς. Αποτελεί το μήλο της έριδας μεταξύ των κομμάτων, των συνιστωσών τους και των διαφόρων ομάδων που μάχονται για να καλύψουν το ζωτικό αυτό πολιτικό χώρο.

Μόνο που όταν η κοινωνία αναζήτησε λύσεις και στράφηκε προς τα εκεί η πραγματικότητα ήταν σκληρή.

Η κοινωνική ευαισθησία και η προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνετρίβη κατά την προσπάθεια να «ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας». Συνετρίβη στις συμπληγάδες της κοινωνικής ευθύνης και της κοινωνικής ανταπόκρισης μένοντας σε μια διαρκή μάχη σφετερισμού του τίτλου δείχνοντας, παράλληλα, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως όταν οι εξαγγελίες δεν ακολουθούνται από πράξεις, παραμένουν κενά λόγια.

Τα παραδείγματα πολλά και αγγίζουν κοινωνικές ομάδες και καθημερινές ανάγκες. Αξίζει όμως να σταθούμε στους εξαρτημένους συμπολίτες μας, στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών και να αναφέρουμε δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες της σημερινής διοίκησης του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, που αποδεικνύουν ότι είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους με εστιασμένες πολιτικές και έμπρακτο ενδιαφέρον για πρώτη φορά.

Η πρώτη είναι η ουσιαστική δημιουργία Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης (Χ.Ε.Χ). Μέσα από σωστά οργανωμένη και συστηματική δουλειά, προχώρησε η υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου για τους εξαρτημένους συμπολίτες μας. Πρόκειται για χώρο με εξειδικευμένους γιατρούς και προσωπικό, έτοιμους να σταθούν δίπλα στους χρήστες, να τους βοηθήσουν και να τους αγκαλιάσουν. Ο νέος Χ.Ε.Χ “OKANA STEKI46” στην Αθήνα είναι ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που σύντομα θα τον εγκαινιάσει η Α.Ε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η λειτουργία του Χ.Ε.Χ:

- θα προάγει την υγεία ενεργών χρηστών και θα προωθήσει τους κανόνες υγιεινής

- θα προστατέψει τη δημόσια υγεία μειώνοντας τον επιπολασμό των μολυσματικών
ασθενειών και μεταδιδόμενων νοσημάτων στον πληθυσμό των εξαρτημένων

- θα μειώσει την όχληση της κοινότητας από τη χρήση σε δημόσιους χώρους

- θα κινητοποιήσει ενεργούς χρήστες και θα του προετοιμάσει για ένταξη σε
προγράμματα θεραπείας

- θα υπάρχει έγκαιρη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας με στόχο τη μείωση θανάτων από χρήση ουσιών.

Η δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία αφορά στην υπογραφή από τον Υπουργό Υγείας κ.
Πλεύρη σχετικής απόφασης σύμφωνα με την οποία επεκτείνεται η δυνατότητα χορήγησης ναλοξόνης πέρα των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, και σε μη ενέσιμη μορφή και από περισσότερους επαγγελματίες υγείας -όχι μόνο από γιατρούς.

Πρόκειται για μια κίνηση πολύ σημαντική καθώς η χορήγηση ναλοξόνης αποτρέπει θανάτους από υπερδοσολογία οπιοειδών και χαρακτηρίζεται από έλλειψη παρενεργειών στη χρησιμοποιούμενη δοσολογία. Θα είναι πλέον διαθέσιμη σε διάφορες μορφές -ενδοφλέβια, υποδόρια, ενδομυϊκά ή ενδορρινικά- ανάλογα με την εκπαίδευση και τις δεξιότητες του ατόμου που τη χορηγεί. Αυτή η χαμηλού κόστους παρέμβαση πρόκειται να σώσει ζωές τη στιγμή που έχουμε 150-200 θανάτους ετησίως στην Ελλάδα από υπερδοσολογία οπιοειδών.

Κοινωνική ευαισθησία, κοινωνική ευθύνη και κοινωνική ανταπόκριση αποτελούν τρεις
διαφορετικές αλλά αλληλένδετες έννοιες που παρεμβάσεις ουσίας όπως οι παραπάνω τις κάνουν να αποκτούν ακολουθία και νόημα. Συμβάλλουν στη βελτίωση της κοινωνίας αντιμετωπίζοντας μερικά από τα κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα, απλώνοντας δίχτυ προστασίας προς τους ευάλωτους συμπολίτες μας, αυτούς που πραγματικά χρειάζονται στήριξη και βοήθεια.