ΕΛΛΑΔΑ

Καταργούν το εξεταστικό κέντρο και στέλνουν τους μαθητές στον Πόρο

Καταργούν το εξεταστικό κέντρο και στέλνουν τους μαθητές στον Πόρο

Ανάστατη είναι η κοινωνία της Ύδρας μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, να καταργήσει το εξεταστικό κέντρο για τις Πανελλήνιες εξετάσεις στο νησί.

Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα πρέπει να μετακινούνται από το νησί για να δώσουν εξετάσεις.

Από εκεί και πέρα επικρατεί ένα απίστευτο αλαλούμ που φανερώνει προχειρότητα και κρύβει πολλά.

Αρχικά είχε επιλεγεί η λύση να δώσουν εξετάσεις στις Σπέτσες αλλά απορρίφθηκε αφού δεν υπήρχε πρωινό δρομολόγιο που να συνδέει την Ύδρα με τις Σπέτσες. Στη συνέχεια κάποιος φαεινός εγκέφαλος έριξε την ιδέα να δώσουν τα παιδιά της Ύδρας τις πανελλήνιες εξετάσεις στον Πειραιά, με το σκεπτικό ότι πολλοί Υδραίοι διαθέτουν σπίτι στον Πειραιά και μπορούν να μείνουν εκεί.

Τελικά κατέληξαν στη λύση του Πόρου και τα παιδιά θα είναι αναγκασμένα να σηκώνονται από τις 06:00 το πρωί, για να προλαβαίνουν το πρωινό δρομολόγιο για τον Πόρο.

Όπως και να έχει, η ταλαιπωρία των παιδιών, αλλά και η αγανάκτηση των γονιών είναι μεγάλη.

Ο κ. Χρήστος Περράκης, που έχει ένα γιο στην Γ΄ Λυκείου, είναι αποκαλυπτικός σε δήλωσή του στο Νewsbomb:

«Πρόκειται για μία απαράδεκτη μεθόδευση, μία απαράδεκτη διάκριση εις βάρος των παιδιών της Ύδρας. Είμαστε όλοι αγανακτισμένοι και δε θα το αφήσουμε να περάσει έτσι.

Το Υπουργείο Παιδείας και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης φέρουν βαρύτατες ευθύνες. Μας απαξιώνουν, δεν καταδέχονται ούτε να μας ακούσουν. Οι μαθητές της Ύδρας, αυτοί που θα δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις, θα τις δώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες σε σχέση με τα άλλα παιδιά.
Που είναι η ισότητα, οι ίσες ευκαιρίες που πρέπει να δίνονται σε όλους

Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εδώ αντίθετα από εδώ και πέρα έχει ενδιαφέρον.

Στην Γ΄ Λυκείου στο Λύκειο Ύδρας, υπάρχουν 14 παιδιά. Από αυτά τα έξι είναι …..δυσλεκτικά! Με γνωματεύσεις που έχουν δοθεί από το ίδιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, το Μιχαλίνειο στον Πειραιά.

Αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα έξι παιδιά θα δώσουν εξετάσεις ξεχωριστά και με τον τρόπο που προβλέπει ο νόμος για την ειδική αγωγή. Το περίεργο είναι ότι ο υψηλός αριθμός δυσλεκτικών μαθητών καταγράφηκε και πέρυσι στην αντίστοιχη Γ΄ Λυκείου του συγκεκριμένου σχολείου.

Το υψηλό αυτό ποσοστό που αγγίζει το 50% έρχεται σε αντίθεση με το πανελλαδικό και παγκόσμιο μέσο όρο, που είναι μόλις 2% σε ότι αφορά την αναλογία των δυσλεκτικών παιδιών

Η υπόθεση κίνησε το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας και του Δ/ντη Ειδικής Αγωγής κ. Αλεβίζου, ο οποίος ζήτησε πλήρη στοιχεία από το συγκεκριμένο σχολείο αλλά και από τον Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης κ. Κουμέντο.

Έκτοτε η τύχη της υπόθεσης αγνοείται.

Μπορεί βέβαια να είναι συμπτωματικό το γεγονός να έχουν διαπιστωθεί τόσα πολλά κρούσματα δυσλεξίας σε ένα μικρό νησί και μάλιστα όχι εφέτος αλλά πέρυσι. Φαίνεται όμως, ότι ο Δ/ντης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας θέλει να διερευνήσει την υπόθεση έστω και αν προσκρούσει σε εμπόδια. Και αυτό κάτι σημαίνει.

Με δεδομένο ότι με αυτό τον τρόπο εισάγονται παιδιά στα Πανεπιστήμια, θα πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. Να επανεξεταστούν όλοι οι μαθητές ώστε να διαπιστωθεί ποια έχουν όντως δυσλεξία και ποια όχι.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Νewsbomb τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και εμπλοκή της Δικαιοσύνης στην υπόθεση.