ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: «Πιθανόν να έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας»

Θεοκλής Ζαούτης
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πιθανόν να έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας», τόνισε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής (22/04/2022), ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ότι είναι πιθανόν να έχουμε το πρώτο κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί και στη χώρα μας. Το πιθανό κρούσμα ελέγχεται για τον αδενοϊό, ο οποίος πιθανολογείται ότι ευθύνεται για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά σε μια σειρά χωρών του κόσμου. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Ο κ. Ζαούτης ήταν καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα. Κάλεσε δε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα. Τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, επίσης, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα.

Ως ένα «σοβαρό θέμα» έχει χαρακτηρίσει την έξαρση της ηπατίτιδας σε παιδιά, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ο Έλληνας γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. Μιλώντας το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης (21/4) στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής έκανε λόγο για σοβαρά περιστατικά τονίζοντας ότι δυο από τα εννέα παιδιά που νόσησαν από τον συγκεκριμένο τύπο ηπατίτιδας, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, υπέστησαν καταστροφή στο συκώτι και έκαναν μεταμόσχευση. Περισσότερα είναι τα κρούσματα στην Βρετανία που κυμαίνονται από 70 έως 90.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα πρώτα στοιχεία, μέχρι στιγμής, δείχνουν ένα κοινό αδενοϊό που «δεν κάνει ηπατίτιδες», προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε ακόμη χρόνο». Ο κ. Παυλάκης εξήγησε στη συνέχεια ότι η παρουσία του αδενοϊού στα κρούσματα αυτά ίσως είναι τυχαία λόγω της συχνότητας εμφάνισής του στα παιδιά που νοσούν, ενώ συμπλήρωσε ότι ίσως ο κορονοϊός συμμετέχει έμμεσα, εξασθενίζοντας το ανοσοποιητικό των παιδιών. Το χειρότερο σενάριο, πρόσθεσε, είναι ότι καθώς δυστυχώς πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν μολυνθεί και από κορονοϊό, ένα μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού τους είχε καταστραφεί καθιστώντας τα ευάλωτα. «Μπορεί να συνδέεται. Δεν είναι τίποτα σίγουρο. Ένα κακό σενάριο είναι ότι δυστυχώς ο κορονοϊός συμμετέχει έμμεσα, οπότε μια κάποια άλλη ιική λοίμωξη που δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις τώρα μπορεί να έχει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το μόνο που σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη είναι απόλυτα σαφές είναι ότι τα εμβόλια δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την έξαρση της ηπατίτιδας. «Πώς το ξέρουμε; Τα παιδιά αυτά είναι 1 - 2 χρονών, δεν είχαν εμβολιαστεί. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Τι αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος για την έξαρση

Ηπατίτιδα: Τι γνωρίζουμε και τι όχι για την επιδημία σε παιδιά – Οι επιστήμονες απαντούν