ΕΛΛΑΔΑ

Μπάκας στο Newsbomb.gr: Λάθος προσέγγιση να μιλάμε για εργατικές κατοικίες με δομές του παρελθόντος

Μπάκας στο Newsbomb.gr: Λάθος προσέγγιση να μιλάμε για εργατικές κατοικίες με δομές του παρελθόντος
Επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής μέσω ΔΥΠΑ
INTIME

Θεμιστοκλής Μπάκας: «Η κυβέρνηση οικειοποιείται πολιτικές του παρελθόντος»

Αποφασισμένη να στηρίξει τους νέους και εν γενεί τους εργαζόμενους η κυβέρνηση με το σχέδιο της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) το οποίο προβλέπει φθηνή στέγη συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Στόχος είναι με τη χρήση νέων εργαλείων όπως η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η αγορά νέων κατοικιών και η παραχώρησή τους, με συμβολικό ενοίκιο και χαμηλότοκο ή άτοκο δάνειο σε νέους και νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους. Για τις δράσεις αυτές θα αξιοποιηθεί το αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ που έχει συγκεντρωθεί στη ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) από τους λογαριασμούς του πρώην ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας), του οποίου η ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) είναι καθολικός διάδοχος (οι εισφορές δεν έχουν πάψει να εισπράττονται).

Η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής από την ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ), που έχει παγώσει εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το μοντέλο rent to own (συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης).

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι «οι εργατικές κατοικίες τις οποίες θα φτιάξουν αφορούν μια περιορισμένη ομάδα δικαιούχων» και συμπλήρωσε λέγοντας πως πολλές χώρες της ΕΕ δεν προχωρούν σε αυτού του είδους στεγαστικές πολιτικές καθώς με αυτό τον τρόπο γίνεται «γκετοποίηση περιοχών. Λάθος προσέγγιση να μιλάμε για εργατικές κατοικίες με δομές του παρελθόντος», τόνισε.

Αν και το μοντέλο που υπάρχει εδώ και καιρό στο εξωτερικό στοχεύει ακριβώς στο να διευκολύνει την αγορά ακινήτου για τους εργαζομένους που δεν μπορούν να καταβάλουν αμέσως ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό αγοράς ενός σπιτιού και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, ο κ. Μπάκας διευκρινίζει «η ανέγερση κατοικίας χρειάζεται από 18 έως 36 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν αναμένουμε να αποτελέσει λύση, αλλά μία λύση εσφαλμένη στα πρότυπα του παρελθόντος, το οποίο απαιτεί χρόνο».

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι;

«Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε να κριτήρια για να μπορέσουμε να υποθέσουμε ποιοι είναι οι δικαιούχοι. Υπάρχει στόχευση σε μικρό αριθμό δικαιούχων και όχι μια πολιτική στεγαστική όπως εφαρμόζεται σε άλλες χώρες», σχολίασε ο κ. Μπάκας.

Θετικό βρήκε το γεγονός, ο πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, ότι η κυριότητα των ακινήτων θα παραχωρηθεί στη ΔΥΠΑ, σύμφωνα με το άρθρο 10, παράγραφος Ε, «το οποίο όμως για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε την δυναμική του θα πρέπει να γνωρίσουμε το πλήθος των ακινήτων και τις περιοχές που θα κατασκευαστούν».

Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «ευχάριστο γεγονός αποτελεί ότι η χώρα μας έστω και με καθυστέρηση ενεργοποίησε και πάλι τον όρο στεγαστική πολιτική. Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν εφαρμόζει πολιτικές που θα αφορούν το μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου, αλλά οικειοποιείται πολιτικές του παρελθόντος με τη μόνη καινοτομία να αποτελεί το άρθρο 10, παράγραφος Ε».

Τέλος, ανέφερε πως «μας προκαλεί εντύπωση η μη οικειοποίηση μέτρων στεγαστικής πολιτικής που εφαρμόζεται ήδη στην Κύπρο από το 2019, εκμεταλλευόμενοι την ραγδαία αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας η οποία δεν επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ειδικότερα, στο νέο πακέτο στεγαστικής πολιτικής η ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) θα μπορεί:

  • να εκμισθώνει οικόπεδά του για ανάπτυξη κατοικιών μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ με ιδιώτες
  • να αγοράζει κατάλληλα οικόπεδα εντός των οποίων θα αναπτύσσονται ακίνητα
  • να παραχωρεί σπίτια σε ανέργους ή και νέους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σε μερικά χρόνια με συγκεκριμένες προϋποθέσεις το σπίτι να περνά στον ενοικιαστή με τη μέθοδο «rent to own» ή και
  • να προχωρά σε επιδότηση ενοικίου ή και
  • να προχωρά σε επιδότηση επιτοκίου στεγαστικού δανείου ή και
  • να επιδοτεί την αγορά πρώτης κατοικίας και
  • να ανακαινίζει υπάρχοντα κτίρια ώστε αυτά να διατεθούν στη συνέχεια σε εργαζομένους.

Τα νέα ζευγάρια

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά», αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της κυβέρνησης να δρομολογήσει πολιτικές φθηνής στέγης για τα νεαρά ζευγάρια.

«Το πρόβλημα, λοιπόν, της φθηνότερης στέγης – ένα πρόβλημα το οποίο έχει αναδειχθεί και από άλλες πολιτικές δυνάμεις σε αυτήν την αίθουσα – είναι ουσιαστικό πια. Πρέπει να αντιμετωπιστεί και η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων η οποία ευημερεί, με τιμές οι οποίες ανεβαίνουν, με ενοίκια που ανεβαίνουν, προφανώς κάτι το οποίο ευνοεί τους ιδιοκτήτες, αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε έξυπνες πολιτικές προσφοράς πιο φθηνής στέγης, κυρίως στα νέα μας ζευγάρια τα οποία δυσκολεύονται αυτή τη στιγμή σημαντικά στην περίπτωση που δεν έχουν πρόσβαση στο δικό τους σπίτι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην Ελλάδα, παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας και ιδιοκατοίκησης, το 37% του πληθυσμού ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγης. Στην Ευρώπη, ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μικρότερος. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν την κατοικία.

Διαβάστε επίσης:

«Φθηνή στέγη» σε νέα ζευγάρια και ανέργους από τον ΟΑΕΔ

Ελληνικό: Ένας νέος τρόπος ζωής ανοιχτός για όλους γίνεται πραγματικότητα