ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Αισιόδοξος ο Νίκος Τζανάκης για την άρση των μέτρων - «Όλα θα πάνε καλά»

Κορονοϊός: Αισιόδοξος ο Νίκος Τζανάκης για την άρση των μέτρων - «Όλα θα πάνε καλά»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΠΑΓΝΗ, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην κοινότητα με τον κορονοϊό, μετά την άρση των μέτρων.

Την πεποίθηση ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά μετά την άρση των περιορισμών από 1η Μαΐου, εξέφρασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως πάντα υπάρχει προβληματισμός για τις αλλαγές, το τι μπορεί να επιφέρουν αλλά και ποιο θα είναι το αποτύπωμα τους. «Σχεδόν οι μισοί Έλληνες έχουν μολυνθεί με φυσική νόσηση από τον ιό, το 80% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί συνεπώς δεν περιμένω τουλάχιστον μεγάλο αποτύπωμα από όλα αυτά. Δεν αποκλείεται μετά από μία αρχική υποτροπή να δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση καθώς το καλοκαίρι έρχεται και ο καιρός ανοίγει. Ο κόσμος βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους που δεν ευοδώνουν τη μόλυνση και τη διάδοση, συνεπώς η αίσθηση μου είναι και η ευχή μου ότι θα πάμε καλά».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο lockdown που βρίσκεται σε ισχύ στη Σανγκάη λέγοντας πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως οι Κινέζοι αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα διότι είναι τελείως απροστάτευτοι έναντι της Όμικρον 2. «Ούτε έχουν νοσήσει σε ένα μεγάλο ποσοστό και τα εμβόλια τους είναι αναποτελεσματικά για την Όμικρον 2, αυτοί είναι οι λόγοι που φοβίζουν την κυβέρνηση εκεί και με το δόγμα μηδενικής ανοχής, οδηγούν στα μέτρα αυτά που είναι πραγματικά ανεφάρμοστα, σε κοινωνίες όπως οι δικές μας».

Κλείνοντας, ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως η Κίνα δεν είναι η πιο διαφανής χώρα του κόσμου, καθώς κρύβει αρκετά πράγματα. «Θα έλεγα ότι δεν είναι ανθρωποκεντρική κοινωνία ούτε πολιτισμικά ούτε πολιτικά, δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις καταγραφές τους, παρόλα αυτά τα έχουν καταφέρει αρκετά καλά σε προηγούμενα κύματα. Πρέπει να ευχηθούμε να τα καταφέρουν τώρα αλλιώς θα επηρεαστεί όλη η οικονομία του πλανήτη. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι σκληρά μόνο σε μια κοινωνία σαν την κινέζικη, μπορούν να εφαρμοστούν να πετύχουν γρήγορα ώστε να μην έχουν παράπλευρες απώλειες στο διεθνές εμπόριο. Δεν νομίζω ότι μπορούν να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα σε μια κοινωνία σαν την Ελλάδα. Ακόμη και στο πρώτο lockdown είχαμε τη δυνατότητα να βγούμε ένα περίπατο».