ΕΛΛΑΔΑ

Συμβούλιο ενέργειας Ε.Ε: «Παραβίαση των κυρώσεων οι πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια»

Συμβούλιο ενέργειας Ε.Ε: «Παραβίαση των κυρώσεων οι πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια»
ASSOCIATED PRESS

Η επίτροπος Ενέργειας διέψευσε ότι ορισμένες χώρες είναι έτοιμες να υποκύψουν στις απαιτήσεις Πούτιν.

Η απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία είναι αδικαιολόγητη βάσει των συμβάσεων προμήθειας και δείχνει ότι οποιοδήποτε άλλο κράτος - μέλος μπορεί να είναι το επόμενο, ανέφερε η επίτροπος ενέργειας Κ. Σίμπσον στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την σύνοδο υπουργών ενέργειας της Ε.Ε..

Η κ. Σίμπσον σημείωσε ότι η Ρωσία επιχειρεί να διασπάσει την ενότητα των κρατών - μελών της Ε.Ε.. Καταστήσαμε ξεκάθαρο ότι η πληρωμή που προτείνει η Ρωσία είναι μια μονομερής αλλαγή που δεν δικαιολογείται και πρέπει να απορριφθεί, υπογράμμισε η επίτροπος.

Ως προς το τι πρέπει να πράξουν οι εταιρείες που έχουν να καταβάλουν πληρωμές εντός του Μαΐου προς τη Gazprom, η κ. Σίμπσον τόνισε ότι η μέθοδος που προτείνει το διάταγμα Πούτιν, αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορούμε να βασιστούμε στην καλή θέληση της Ρωσίας, ανέφερε η κ. Σίμπσον.

Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου Γαλλίδα υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Β. Πομπιλί επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία από όλα τα κράτη μέλη ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να εφαρμοστούν και ότι το να πληρωθούν οι συμβάσεις του φυσικού αέριου σε ρούβλια συνιστά παραβίαση των κυρώσεων.

Όπως είπε η κ. Σίμπσον τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν πιο λεπτομερείς οδηγίες για το τι μπορούν και τι όχι να κάνουν οι εταιρείες σε σχέση με το θέμα της πληρωμής της Gazprom και τι συνιστά παραβίαση των κυρώσεων και τι όχι.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας το 97% των συμβάσεων με τη Gazprom αναφέρει ρητά ότι οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ ή δολάρια. Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δε θα πληρώσουμε σε ρούβλια με τον τρόπο που υπαγορεύει το διάταγμα Πούτιν κατέληξε η Επίτροπος Ενέργειας.

Σκρέκας: Nα επιβληθεί πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας

Υπέρ της άμεσης λήψης μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών που μαστίζονται από τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος τάχθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά την παρέμβασή του στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας ο κ. Σκρέκας επανέφερε τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα.

Επίσης μετέφερε τη θέση της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αλληλεγγύη προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, στις οποίες έχει διακοπεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να στηρίξει τη Βουλγαρία και από την πρώτη ημέρα της διακοπής της τροφοδοσίας έχει ξεκινήσει να διοχετεύει ποσότητες φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε: Αποφασίζει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - «Δεν πληρώνουμε σε ρούβλια» το μήνυμα στη Μόσχα