ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει ο γιατρός που βοήθησε την 8χρονη - «Το δάχτυλο είχε αποκοπεί πλήρως»

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει ο γιατρός που βοήθησε την 8χρονη - «Το δάχτυλο είχε αποκοπεί πλήρως»
Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις στιγμές αγωνίας στην παιδική χαρά της Θεσσαλονίκης. (φωτογραφία αρχείου).
INTIME / ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θεσσαλονίκη: Ο γιατρός που έδωσε τις πρώτες βοήθειες και έπαιξε καταλυτικό ρόλο έτσι ώστε να έχει πιθανότητες να σωθεί το δάχτυλο της 8χρονης που τραυματίστηκε σε τσουλήθρα, ανέλυσε τις δραματικές στιγμές στην παιδική χαρά.

Στιγμές πανικού και φόβου πέρασαν η 8χρονη και η οικογένειά της το απόγευμα της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη. Το κοριτσάκι που έπαιζε στην παιδική χαρά, τραυματίστηκε σε μια τσουλήθρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να χάσει το μικρό δάχτυλο του δεξιού του χεριού.

Ένας στρατιωτικός γιατρός που βρισκόταν κι αυτός στην ίδια παιδική χαρά για να παίξει ο γιος του, έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο κοριτσάκι. Η παρέμβασή του αποδείχθηκε καταλυτική έτσι ώστε να έχει πιθανότητες να αποφύγει τον ακρωτηριασμό η 8χρονη.

«Έτυχε να βρίσκομαι στην παιδική χαρά με τον γιο μου, ο οποίος δέκα λεπτά πιο πριν είχε χρησιμοποιήσει την ίδια τσουλήθρα και θα ήταν πιθανόν να ήταν το δικό μου παιδί στη θέση του άτυχου κοριτσιού. Έτυχε τα πρώτα δύο – τρία λεπτά της κάκωσης να βρίσκομαι σε ένα διπλανό αναψυκτήριο και με ειδοποίησαν ότι κάτι είχε συμβεί. Έσπευσα να δω τι έγινε και αντίκρισα ένα κοριτσάκι που το μικρό δάχτυλο του δεξιού του χεριού είχε αποκοπεί πλήρως», ανέφερε ο Σαράντης Μπλιόσκας.

Ο κ. Μπλιόσκας είναι χειρουργός ΩΡΛ του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 και εξήγησε πως το σημαντικό ήταν να επικρατήσει η ψυχραιμία αλλά και να τοποθετηθεί το αποκομμένο μέλος σε πάγο για να αυξηθούν οι πιθανότητες επανασυγκόλλησης.

«Το κρίσιμο είναι εκείνα τα πρώτα λεπτά να εξασφαλίσεις τις κατάλληλες συνθήκες για επανασυγκόλληση γιατί εάν τότε το δάχτυλο δεν μπει και δεν μεταφερθεί με τον τρόπο που πρέπει και δεν δεθεί το τραύμα, η πιθανότητα να επανασυγκολληθει μετά είναι πολύ πιο μικρή», σχολίασε.

«Το κακό όμως σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι δεν υπάρχει η ψυχραιμία και η γνώση. Θεωρώ ότι ο δικός μου ρόλος δεν ήταν ότι είχα περισσότερη διάθεση από τους υπόλοιπους να βοηθήσω, αλλά εκείνη τη στιγμή κάνεις δεν έχει την ψυχραιμία να σκεφτεί τι πρέπει να κάνει και τη σειρά των ενεργειών. Για αυτό θεωρώ ότι ήμουν τυχερός που βρέθηκα εκεί, ώστε να μη χάσουμε το «παράθυρο» της επανασυγκόλλησης», υπογράμμισε.

Σημαντική ήταν η συνεργασία του παιδιού, όπως ανέφερε ο ίδιος στην ιστοσελίδα protothema.gr, καθώς παρά τους πόνους και τον φόβο, υπάκουσε στις οδηγίες των γιατρών και έτσι αντιμετώπισε σωστά την κατάσταση.

«Η μητέρα και το παιδί ήταν σε κατάσταση σοκ και το κοριτσάκι επαναλάμβανε συνέχεια ότι ζει έναν εφιάλτη και πως δεν πιστεύει ότι είναι αλήθεια αλλά όνειρο. Προσπάθησα να τους ηρεμήσω και το παιδάκι το αντιμετώπισε πολύ σωστά, παρά τον πόνο που είχε», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι γονείς της 8χρονης ευχαρίστησαν τον κ. Μπλιόσκα, ενώ ο ίδιος παρακολουθεί την πορεία της υγείας του παιδιού και είναι σε ανοικτή γραμμή με τους γιατρούς που έχουν αναλάβει την παρακολούθησή της.