ΕΛΛΑΔΑ

Σε εθνική κατάθλιψη οδηγεί η εργασιακή ανασφάλεια

Σε εθνική κατάθλιψη οδηγεί η εργασιακή ανασφάλεια

Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας από τις αρχές του 2010 έχει προκαλέσει σοβαρές ψυχικές δυσλειτουργίες στους Έλληνες πολίτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, απώλεια εργασίας, του εισοδήματος και η ανασφάλεια σε όσους εξακολουθούν να έχουν μια θέση απασχόλησης έχουν σημαντικές επιδράσεις στην υγεία του κοινωνικού συνόλου.

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος της τάξεως του 8% που παρουσιάζουν οι τάσεις αυτοκτονίας, αν ληφθεί υπόψη ότι από τις αρχές του 2010 μέχρι και σήμερα η ανεργία στη χώρα μας έχει αυξηθεί περισσότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, συμπεραίνεται ότι η ανεργία συνδέεται με αύξηση από 20% μέχρι 25% της θνησιμότητας. Οι οικογένειες και τα άτομα που προέρχονται από χαμηλά οικονομικά και κοινωνικά στρώματα διατρέχουν δύο φορές περισσότερο τον κίνδυνο αυξανόμενης νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας εξαιτίας των προβλημάτων στο εισόδημα, στην εκπαίδευση, στη στέγαση, στην ιατρική περίθαλψη και τη διατροφή.

Παράλληλα, όταν ο δείκτης ανεργίας αυξάνεται πλέον του 3% για μεγάλη χρονική περίοδο, η επίπτωση στη θνησιμότητα από αυτοκτονίες ανέρχεται στο 4 με 4,5%.

Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι η άνοδος του δείκτη της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα συνδέεται με παράλληλα αύξηση των αυτοκτονιών κατά 0,79%.