ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν είμαι άστεγος, είμαι ηθοποιός» - Το κοινωνικό πείραμα για την κλιματική κρίση

Άστεγος
Μπορεί να υπάρχει άστεγος λόγω κλιματικής αλλαγής στο κέντρο της Αθήνας;
ActionAid

Η ActionAid, στο πλαίσιο του προγράμματος #ClimateOfChange, έφτιαξε ένα βίντεο - κοινωνικό πείραμα, με θέμα την κλιματική δικαιοσύνη. 

Ένας άστεγος κρατάει μία καρτέλα που έχει γραμμένο το μήνυμα: «άστεγος λόγω κλιματικής αλλαγής, δε ζητάω χρήματα, ζητάω δράση για το κλίμα». Ένας εριστικός περαστικός τον χλευάζει, προκαλώντας τις αντιδράσεις άλλων περαστικών.

Στο πείραμα συμμετείχαν δύο ηθοποιοί. Ο ένας υποδύθηκε τον άστεγο που έχασε το σπίτι του λόγω κλιματικής αλλαγής και ο άλλος τον εριστικό περαστικό που δεν πιστεύει ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή και χλευάζει τον άστεγο, προκαλώντας τις αντιδράσεις του κόσμου. Κάμερες κατέγραψαν τις αντιδράσεις των περαστικών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Οι περισσότεροι επιδοκιμάζουν την πρωτοβουλία του άστεγου και δείχνουν το ενδιαφέρον τους για την κλιματική αλλαγή ρωτώντας πώς μπορούν να βοηθήσουν. Η ιστορία ολοκληρώνεται με τον άστεγο-ηθοποιό να δείχνει μέσα από καρτέλες τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, καλώντας τον κόσμο σε δράση.

Με 20 εκατ. ανθρώπους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κάθε χρόνο, το σενάριο που παρακολουθούμε στο βίντεο της ΑctionAid δεν είναι πλέον υποθετικό. Αφορά όλο τον πλανήτη, δημιουργώντας ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης στις ευάλωτες κοινότητες των χωρών του Νότου, που δεν έχουν τα μέσα και τους πόρους για να αντεπεξέλθουν και είναι οι πρώτες που έρχονται αντιμέτωπες με τις κλιματικές καταστροφές.

Μέσα από αυτό το βίντεο - κοινωνικό πείραμα, η ActionAid στοχεύει στην ενημέρωση για την ανάγκη ύπαρξης κλιματικής δικαιοσύνης για τους ευάλωτους πληθυσμούς, που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση παρά το γεγονός πως έχουν συμβάλει ελάχιστα στην κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο του προγράμματος #ClimateOfChange, η ActionAid πραγματοποιεί την εκστρατεία «Όχι στην Κλιματική αλλαγή, Ναι στο Κλίμα Αλλαγής» (#ClimateOfChange), με στόχο να ενημερώσει τους νέους και τις νέες ότι η κλιματική κρίση είναι μια κοινωνική κρίση, η οποία ενισχύει τις παγκόσμιες αδικίες. Καλεί δε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για κλιματική δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, καλεί την ΕΕ να λάβει μέτρα για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε λιγότερο από 1,5°C, ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Σημαντικό μέτρο προς την κατεύθυνση της κλιματικής δικαιοσύνης είναι, επίσης, να ενισχυθούν τα προγράμματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή μέσα από την παροχή οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης σε χώρες που πλήττονται περισσότερο και να αναπτυχθεί ένα διεθνές σύστημα προστασίας για τους ανθρώπους που μεταναστεύουν εξαιτίας της.

Παράλληλα, η ActionAid συλλέγει υπογραφές για την ανάληψη δράσης, με σκοπό να υποβάλει την έκκληση στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη διάρκεια εκδήλωσης που θα διοργανώσει το πρόγραμμα Climate of Change κατά την 27η Σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών (COP 27) της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), η οποία προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο 2022, στην Αφρική.

Το κοινωνικό πείραμα πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2022, στο πλαίσιο του έργου #ClimateofChange που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποστήριξη του BIC Foundation.

Διαβάστε επίσης:

O πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει στο όριο της επιβίωσης το Κέρας της Αφρικής