ΕΛΛΑΔΑ

Καύσιμα: «Πανδημία» με τις αυξήσεις, να συνεχιστεί το Fuel pass λένε βενζινοπώλες στο Newsbomb.gr

Καύσιμα: «Πανδημία» με τις αυξήσεις, να συνεχιστεί το Fuel pass λένε βενζινοπώλες στο Newsbomb.gr
Προβληματισμός στους καταναλωτές για την ανεξέλεγκτη πορεία των καυσίμων.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Σε καθημερινό Γολγοθά εξελίσσονται για τους καταναλωτές οι τιμές των καυσίμων. Την ίδια ώρα στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται το σχέδιο για επιδότηση καυσίμων και το καλοκαίρι.

Εκτός ελέγχου φαίνεται να βρίσκονται οι αυξήσεις στα καύσιμα, με τους καταναλωτές να προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν το κόστος χρήσης των αυτοκινήτων τους. Την περασμένη εβδομάδα η τιμή της βενζίνης πήρε την ανιούσα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Θέμης Κιουρτζής μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα «έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση των τιμών στα καύσιμα».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, την Δευτέρα 23 Μαΐου, η τιμή της απλής βενζίνης στο νομό Θεσσαλονίκης ξεκινά από 2,099 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 2,488 ευρώ ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης κυμαίνεται από 1,695 με 2,095

Ο κ. Κιουρτζής αναφερόμενος στην πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα τόνισε ότι: «Η αγορά είναι άρρωστη, πρέπει να επιστρέψει η νομιμότητα».

Μιλώντας για την παράταση της επιδότησης καυσίμων που έχει μπει «στο μικροσκόπιο» της κυβέρνησης ανέφερε ότι: «αν πάρει παράταση θα βοηθήσει αρκετά καθώς η τιμή του πετρελαίου θα πάει στα 2 ευρώ».

Σε απόγνωση οι βενζινοπώλες στα νησιά

Οι τιμές των καυσίμων στα νησιά κατέχουν πανελλαδικά το αρνητικό ρεκόρ στις μέσες τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων. Με την τιμή της βενζίνης να καλπάζει, τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν ένα σχέδιο ώστε να πέσουν οι τιμές.

Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Μυτιλήνης-Λήμνου, Νίκος Βελετάκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr είπε χαρακτηριστικά «ζούμε μια πανδημία στα καύσιμα αυτή την περίοδο».

Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος ζήτησε όπως «στην πανδημία τα είδη ατομικής προστασίας όπως τα γάντια, οι μάσκες και τα αντισηπτικά είχαν ΦΠΑ στο 6%, «το ίδιο να γίνει και με τα καύσιμα αφού βιώνουμε αυτή την πανδημία με τις τιμές».

«Δεν μπορεί η Λήμνος να έχει ΦΠΑ 24%» συμπλήρωσε ο ίδιος

Μιχάλης Κιούσης στο Newsbomb.gr: «Με αυτές τις τιμές δεν μπορεί να δουλέψει κανένας»

Μιλώντας για τιμές των καυσίμων που έχουν πάρει «φωτιά» το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Μιχάλης Κιούσης, στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι «Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μεγάλες αυξήσεις της τάξεως των 2-3 λεπτών την ημέρα. Συγκεκριμένα από 13 μέχρι 20 Μαΐου, είχαμε αύξηση 8 λεπτά που σημαίνει 80 ευρώ στα 1.000 λίτρα».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι η εβδομάδα ξεκίνησε με «μία μικρή αποκλιμάκωση, καθώς είναι κάτω 1 λεπτό. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η αποκλιμάκωση».

Τέλος αναφερόμενος στην επιδότηση των καυσίμων ανέφερε ότι έδωσε κινητικότητα στην αγορά και τόνισε: «Θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η βοήθεια από το κράτος και τα συναρμόδια υπουργεία στον καταναλωτή. Ελπίζουμε ότι κάτι θα γίνει. Πρέπει κάτι να αλλάξει για να δουλέψουμε και εμείς. Με αυτές τις ανατιμήσεις που βιώνουμε δεν μπορούμε να δουλέψουμε ούτε εμείς, ούτε η οικονομία, ούτε ο τουρισμός ούτε κανένας».

To «ράλι» στην τιμή των καυσίμων φέρνει πιο κοντά την παράταση της επιδότησης

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση αλλά και διεύρυνση της επιδότησης καυσίμων (fuel pass) σε μια προσπάθεια να στηριχτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπροστά στις συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης και του ντίζελ.

Την ίδια ώρα στο τραπέζι βρίσκεται, επίσης, τόσο η συνέχιση της επιδότησης για το πετρέλαιο κίνησης όσο και ένα ειδικό πακέτο μέτρων για τα νησιά καθώς η τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει ακόμα και τα 2,3 ευρώ το λίτρο στην Αττική και αγγίζει ακόμα και τα 2,6 ευρώ σε νησιά.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης είναι «πολύ πιθανόν να υπάρξουν μέτρα για τα καύσιμα και το καλοκαίρι, στοχευμένα, όχι οριζόντια. Στα νησιά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα καύσιμα, πρώτον λόγω μεταφορικών που έχει αυξηθεί το κόστος, δεύτερον υπάρχουν νησιά χωρίς ανταγωνισμό, με ένα - δύο πρατήρια. Συζητάμε σενάρια για τα νησιά, θα γίνουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Το πρόβλημα με τα καύσιμα απασχολεί πάρα πολύ την κυβέρνηση»

«Κλειδί» για τις όποιες νέες παρεμβάσεις στον χώρο των καυσίμων θα αποτελέσει ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα καθώς για την ώρα ο χώρος αυτός έχει εξαντληθεί με τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα που ισχύουν σήμερα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας το πρωί του Σαββάτου ανέφερε: «Θα δούμε ποια θα είναι η κατάσταση το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, και ανάλογα θα πράξουμε. Υπάρχει πρόβλημα, το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε με τον πρωθυπουργό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στον Μάιο η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 16 λεπτά το λίτρο καθώς την Πρωτομαγιά ήταν στα 2,086 ευρώ/λίτρο και την περασμένη Πέμπτη 19/05 είχε φτάσει στα 2,243 ευρώ/λίτρο.

Στο πακέτο μέτρων που εξετάζεται περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η επιδότηση καυσίμων όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης και μετά τον Ιούνιο, η αύξηση της επιδότησης μέσω fuel pass στα 40-60 ευρώ (από 30-50 ευρώ που είναι σήμερα) και η διατήρησή του για το επόμενο τρίμηνο ενώ για τα νησιά αυτό που συζητείται είναι μια επιπλέον επιδότηση στα καύσιμα για το τρίμηνο του καλοκαιριού.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Πιθανότητα στοχευμένων μέτρων για τα καύσιμα και το καλοκαίρι

Καύσιμα: Σχέδιο για επιδότηση και το καλοκαίρι

Καλπάζουν οι τιμές στα καύσιμα: Ξεπερνά τα 2,24 η μέση τιμή της αμόλυβδης