ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα: Σε ύφεση το μέτωπο στη Βούλα - Μάχη να μην περάσουν οι φλόγες προς Βάρη και Ευελπίδων

Φωτιά τώρα: Σε ύφεση το μέτωπο στη Βούλα - Μάχη να μην περάσουν οι φλόγες προς Βάρη και Ευελπίδων

Φωτιά τώρα: Αισιοδοξία υπάρχει μετά από οκτώ ώρες στο πύρινο μέτωπο της Βούλας, καθώς η πυροσβεστική φαίνεται να θέτει υπό έλεγχο τις φλόγες ωστόσο μαίνεται η μάχη για να μην περάσει η φωτιά στη Βάρη.

Με ένα οκτάωρο, πλέον, συμπληρωμένο η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο της Βούλας φαίνεται να είναι σε ύφεση, με το μεγάλοι «στοίχημα» να είναι ο περιορισμός της φωτιάς πριν αυτή περάσει προς την Βάρη και στη Σχολή Ευελπίδων.

Η κατάσταση κρίνεται ως «σταθερή», με τους ανέμους πλέον να έχουν κοπάσει, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις δυνάμεις της πυροσβεστικής να θέσουν τα περισσότερα μέτωπο υπό έλεγχο.

Αυτή την ώρα υπάρχει σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής ώστε να μην περάσουν οι φλόγες προς την Βάρη και την Σχολή Ευελπίδων, όπου υπάρχει μια μεγάλη πευκόφυτη περιοχή.

Παράλληλα, την εκκένωση και νέων περιοχών ζήτησε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, καθώς η φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι σε περιοχή της Άνω Γλυφάδας και πέρασε από την Άνω Βούλα, συνεχίζει την κατεύθυνσή της προς τη Βάρη.

Έτσι, μετά την εκκένωση της περιοχής Πανόραμα, ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανακοίνωσε πως δίνεται εντολή εκκένωσης και για τις περιοχές Νέα Κάλυμνος και Εξοχή στη δημοτική κοινότητα Βούλας από τη λεωφόρο Καλύμνου και προς το βουνό, αλλά και στην περιοχή Δίλοφο και Χερώματος της δημοτικής ενότητας Βάρης από τη λεωφόρο Βάρης προς το βουνό.

Δείτε ΕΔΩ λεπτό προς λεπτό πώς κάλυψε το Newsbomb.gr τη μεγάλη φωτιά

Με περισσότερους από 150 αστυνομικούς και 48 οχήματα συνδράμει η ΕΛΑΣ

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα σε Άνω Γλυφάδα και Βούλα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - κατά περίπτωση - απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, προληπτική εκκένωση περιοχών, απεγκλωβισμό ατόμων και ζώων. Παράλληλα, ενεργούν για τη διασφάλιση της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής.

Πιο αναλυτικά, έχουν διατεθεί πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές), που μέχρι στιγμής, ανταποκρίθηκαν σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου Άμεσης Δράσης και συνδράμουν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και 2 ζώων.

Επιπρόσθετα, ειδικό όχημα της αστυνομίας βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Νεκταρίου στο Πανόραμα, παρέχοντας στους πολίτες νερό και τρόφιμα.

Η ΕΛΑΣ συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Γιατί πήρε τέτοια έκταση η πυρκαγιά – Η ανάλυση του Meteo

Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Ιουνίου 2022 στις νότιες παρυφές του Υμηττού, στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας. Από το πυκνό δίκτυο σταθμών που λειτουργεί η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), προκύπτει ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε περιοχή όπου η ευφλεκτότητα της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν πολύ υψηλή (Εικόνα 1).

Εικόνα 1. Εκτιμώμενη ευφλεκτότητα της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης με βάση μετεωρολογικές παρατηρήσεις από το δίκτυο σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για την περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, τα προγνωστικά στοιχεία, ήδη από εχθές αλλά και νωρίς σήμερα το μεσημέρι, έδειχναν ότι η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης θα είναι μικρότερη του 10%, τιμή η οποία θεωρείται κατώφλι για γρήγορα εξαπλούμενες και έντονες δασικές πυρκαγιές (Εικόνα 2).

Εικόνα 2. Προγνωστικός χάρτης για την περιεχόμενη υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η εκτίμηση της ευφλεκτότητας (με βάση πραγματικές μετεωρολογικές παρατηρήσεις) όσο και η πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης αποτελούν υπηρεσίες που υλοποιεί επιχειρησιακά, σε καθημερινή βάση, η μονάδα FLAME/METEO του ΕΑΑ. Στόχος των υπηρεσιών αυτών είναι η υποστήριξη της μετάβασης από την καταστολή στην πρόληψη, μέσα από την ενίσχυση της επίγνωσης και της ετοιμότητας τόσο του πληθυσμού όσο και των εμπλεκόμενων επιχειρησιακών φορέων.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από εδώ και πέρα, αναμένουμε βελτίωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε και οι άνεμοι θα εξασθένησουν και θα ανακάμψει η υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης. Ωστόσο, από νωρίς το πρωί της Κυριακής 5 Ιουνίου 2022 αναμένουμε εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες όμως θα χαρακτηρίζονται κύρια από υψηλές θερμοκρασίες και μεγαλύτερη ξηρότητα σε ό,τι αφορά τη δασική καύσιμη ύλη, με τους ανέμους να πνέουν με μικρότερες εντάσεις συγκριτικά με τη σημερινή ημέρα.

Τέλος, στην επόμενη φωτογραφία από τη δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρουσιάζεται εποπτικά ο τρόπος με τον οποίο η φωτιά αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας το δικό της καιρό. Ειδικότερα, στη φωτογραφία αυτή εντοπίζονται:

  • Ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες προκαλούνται από την έντονη θέρμανση λόγω της καύσης και μέσω των οποίων καύτρες εκτοξεύονται ψηλά στην ατμόσφαιρα.
  • Καθοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες αντισταθμίζουν τις ανοδικές κινήσεις και μέσω των οποίων καύτρες μπορούν να πέσουν σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο μιας φωτιάς, οδηγώντας έτσι σε ενάρξεις νέων εστιών.
  • Το νοητό όριο του οριακού στρώματος, πάνω από το οποίο δεν ευννοούνται οι ανοδικές κινήσεις του αέρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το χαρακτηριστικό οριζόντιο "άπλωμα" του καπνού.

Σχετικές ειδήσεις