ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Στη Βούλα οι κάτοικοι μετρούν τις «πληγές» τους

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Στη Βούλα οι κάτοικοι μετρούν τις «πληγές» τους
Σε ύφεση η πυρκαγιά σε Βούλα και Βάρη
Νίκος Χριστοφάκης

Οι μαρτυρίες των κατοίκων της Βούλας για την πυρκαγιά

Σε ύφεση βρίσκεται το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου από το Πουρνάρι στη Γλυφάδα και εξαπλώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων προς το Πανόραμα Βούλας και τη Βάρη.

Με το πρώτο φως της ημέρας, μπήκαν στη μάχη της κατάσβεσης των εστιών που έχουν απομείνει τα εναέρια μέσα, σε μία προσπάθεια να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

Οι μαρτυρίες των κατοίκων της Βούλας για την πυρκαγιά

Οι κάτοικοι της Βούλας μιλούν στην κάμερα του Newsbomb.gr για την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή τους τονίζοντας ότι έζησαν τον τρόμο καθώς οι φλόγες πλησίασαν τα σπίτια τους.

Γρηγόρης Κωνστανέλλος: «Θα είχαμε νέο Mάτι αν δεν είχαμε καθαρίσει τα χόρτα»

Mιλώντας στο Newsbomb.gr o δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνστανέλλος ανέφερε ότι χθες στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έως 10 μποφόρ που έκαναν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Όπως είπε υπήρξε σχετική ολιγωρία και λανθασμένη εκτίμηση στην αρχή της φωτιάς ενώ όπως υποστήριξε τα χόρτα γύρω από τον ΔΕΔΔΗΕ στη Γλυφάδα που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά δεν είχαν καθαριστεί.

«Η φωτιά πέρασε στη χαράδρα και ευτυχώς είχαμε κάνει αποψίλωση στην γύρω περιοχή. Θα είχαμε νέο Mάτι αν δεν είχαμε καθαρίσει τα χόρτα» κατέληξε ο κ. Κωνσταντέλλος.

Στυλιανίδης: Η φωτιά στη Βούλα ήταν μια «δύσκολη δοκιμασία» - Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό

Στη σχετική ενημέρωση, ο Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε αρχικά: «Ο στόχος μας ως υπουργείο είναι να μετριάσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα. Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό γιατί όλες οι προγνώσεις αναφέρουν ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δυστυχώς τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, χθες κατορθώσαμε λόγω συντονισμένων προσπαθειών να περιοριστεί η δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε 7 ώρες. Από πλευράς μου, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι πάλεψαν για να προστατεύσουν συνανθρώπους και τις περιουσίες τους.

Όλοι μαζί έδωσαν μια πολύ δύσκολη μάχη με εκκενώσεις και οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού μέχρι την κατάσβεση της φωτιάς».

Από τη μεριά του, ο Ευάγγελος Τουρνάς δήλωσε κατά την ενημέρωση:

«Αντιμετωπίσαμε μια πολύ δύσκολη φωτιά που έφτασε πολύ κοντά σε σπίτια. Προέκυψαν περιορισμένες ζημιές σε κατοικίες. Αποφύγαμε τραυματισμούς σε μια περιοχή κοντά στον αστικό ιστό».

Προσέθεσε σχετικά με την φωτιά: «Η πυρκαγιά ξεκίνησε στην Άνω Γλυφάδα όπου έπνεαν άνεμοι 8 μποφόρ και οι φλόγες επεκτάθηκαν στην Άνω Βούλα και ακολούθησαν φωτιές σε Βάρη και Κουβαρά. Η αποστολή μας ήταν πολύ δύσκολη.

Χθες, σε όλη τη χώρα είχαμε 61 δασικές πυρκαγιές. Έγινε τεράστια προσπάθεια που διήρκησε όλο το βράδυ για να περιοριστούν μικρές εστίες και να αποφευχθούν αναζωπυρώσεις. Ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή. Ήταν μια δύσκολη δοκιμασία για όλους. Θα συνεχίσουμε για να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο καλοκαίρι που βρίσκεται μπροστά μας».

Όσον αφορά στην ετοιμότητα των Δυνάμεων, ο κ. Τουρνάς ανέφερε ότι σε οκτώ λεπτά από την αναφορά της φωτιάς έφτασαν τα πρώτα πυροσβεστικά και στα 20 λεπτά απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα για να συμβάλουν στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς.

Τέλος, σχετικά με την τωρινή εικόνα του μετώπου, δήλωσε ότι «Οι δυνάμεις έχουν οριοθετήσει την πυρκαγιά και παραμένουν εκεί. Οι τοπικοί διοικητές θα μας ενημερώσουν πότε θα ελεγχθεί πλήρως. Οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στις οικίες τους και οι Πυροσβεστικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τη δουλειά τους για όσο χρειαστεί».

Στη διάρκεια της νύχτας ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούσαν στα σημεία που πέρασε η φωτιά, υπό τον φόβο ενδεχόμενων αναζωπυρώσεων. Μετά και την απομάκρυνση των εναέριων μέσων, ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις, ενώ με το ξημέρωμα επανήλθαν στη μάχη.

Σε ύφεση η πυρκαγιά σε Βούλα και Βάρη

Καλύτερη εικόνα εμφανίζει η φωτιά που ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα αλλά εξαπλώθηκε γρήγορα σε Βούλα και Βάρη.

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη με εστίες να συνεχίζουν να καίνε σε δύσβατη περιοχή. Με το πρώτο φως της ημέρας δύο αεροσκάφη ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού ενώ ενισχύθηκαν και οι επίγειες δυνάμεις, με την πυροσβεστική να κάνει λόγο για πολλά και διάφορα μέτωπα φωτιάς.

Οι εστίες που μαίνονται είναι διάσπαρτες ανάμεσα σε αστικό ιστό αλλά και σε οικόπεδα, στα σύνορα με τη Βάρη στο ύψος του κοιμητηρίου, με την πυροσβεστική να μετακινείται από δρόμο σε δρόμο για να τις περιορίσει.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύθηκαν με Πυροσβέστες, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Συνολικά επιχειρούν, 283 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ομάδα Σ.μη.Ε.Α., 2 Α/φ και 2 Ε/Π εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

Συνδρομή παρέχουν, η ΕΛ.ΑΣ. με 100 αστυνομικούς και 38 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής και σε μερική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Δείτε ΕΔΩ λεπτό προς λεπτό πώς κάλυψε το Newsbomb.gr τη μεγάλη φωτιά

Γιατί πήρε τέτοια έκταση η πυρκαγιά – Η ανάλυση του Meteo

Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Ιουνίου 2022 στις νότιες παρυφές του Υμηττού, στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας. Από το πυκνό δίκτυο σταθμών που λειτουργεί η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), προκύπτει ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε περιοχή όπου η ευφλεκτότητα της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν πολύ υψηλή (Εικόνα 1).

Εικόνα 1. Εκτιμώμενη ευφλεκτότητα της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης με βάση μετεωρολογικές παρατηρήσεις από το δίκτυο σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για την περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, τα προγνωστικά στοιχεία, ήδη από εχθές αλλά και νωρίς σήμερα το μεσημέρι, έδειχναν ότι η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης θα είναι μικρότερη του 10%, τιμή η οποία θεωρείται κατώφλι για γρήγορα εξαπλούμενες και έντονες δασικές πυρκαγιές (Εικόνα 2).

Εικόνα 2. Προγνωστικός χάρτης για την περιεχόμενη υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η εκτίμηση της ευφλεκτότητας (με βάση πραγματικές μετεωρολογικές παρατηρήσεις) όσο και η πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης αποτελούν υπηρεσίες που υλοποιεί επιχειρησιακά, σε καθημερινή βάση, η μονάδα FLAME/METEO του ΕΑΑ. Στόχος των υπηρεσιών αυτών είναι η υποστήριξη της μετάβασης από την καταστολή στην πρόληψη, μέσα από την ενίσχυση της επίγνωσης και της ετοιμότητας τόσο του πληθυσμού όσο και των εμπλεκόμενων επιχειρησιακών φορέων.

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από εδώ και πέρα, αναμένουμε βελτίωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε και οι άνεμοι θα εξασθένησουν και θα ανακάμψει η υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης. Ωστόσο, από νωρίς το πρωί της Κυριακής 5 Ιουνίου 2022 αναμένουμε εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες όμως θα χαρακτηρίζονται κύρια από υψηλές θερμοκρασίες και μεγαλύτερη ξηρότητα σε ό,τι αφορά τη δασική καύσιμη ύλη, με τους ανέμους να πνέουν με μικρότερες εντάσεις συγκριτικά με τη σημερινή ημέρα.

Τέλος, στην επόμενη φωτογραφία από τη δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη, παρουσιάζεται εποπτικά ο τρόπος με τον οποίο η φωτιά αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας το δικό της καιρό. Ειδικότερα, στη φωτογραφία αυτή εντοπίζονται:

  • Ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες προκαλούνται από την έντονη θέρμανση λόγω της καύσης και μέσω των οποίων καύτρες εκτοξεύονται ψηλά στην ατμόσφαιρα.
  • Καθοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες αντισταθμίζουν τις ανοδικές κινήσεις και μέσω των οποίων καύτρες μπορούν να πέσουν σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο μιας φωτιάς, οδηγώντας έτσι σε ενάρξεις νέων εστιών.
  • Το νοητό όριο του οριακού στρώματος, πάνω από το οποίο δεν ευννοούνται οι ανοδικές κινήσεις του αέρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το χαρακτηριστικό οριζόντιο "άπλωμα" του καπνού.

Σχετικές ειδήσεις