ΕΛΛΑΔΑ

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα
Οι πολιτικοί αποχαιρετούν την Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα
INTIME

Πολιτικοί αποχαιρετούν την Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα με αναρτήσεις στους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ιστοσελίδες τους.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετάει την διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η οποία έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών.

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την απώλεια της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Μία κυρία του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, που υπηρέτησε τις τέχνες και για 30 χρόνια κράτησε το τιμόνι της Εθνικής Πινακοθήκης.

Διατήρησε, έτσι, ολοζώντανο ένα κύτταρο αισθητικής και προσιτό σε όλους έναν πνεύμονα μνήμης και καλλιέργειας. Για να οδηγήσει, πριν φύγει, το αγαπημένο της «Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου» στη νέα εποχή, μετά την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του. Έργο στο οποίο αφιερώθηκε με πάθος.

Όλοι χάνουμε σήμερα μία μορφή δραστήρια, δημιουργική όσο και οικεία. Και, προσωπικά, μία ξεχωριστή φίλη.

Συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους.»

Πολιτικοί αποχαιρετούν την Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

Ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έγραψε:

«Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα αναδείχθηκε, λόγω και έργω, αυθεντική και εμβληματική εκπρόσωπος του Ελληνικού αλλά και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού εν γένει. Και μόνον η ολοκλήρωση της Εθνικής Πινακοθήκης, έργο ζωής για την Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, της εξασφαλίζει το μερίδιο αιωνιότητας, το οποίο δικαιωματικώς της ανήκει»

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης χαιρέτησε την Μαρίνα Λαμπροπούλου με τον δικό του τρόπο:

Ο Νίκος Δένδιας με τη σειρά του έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα υπηρέτησε με αφοσίωση τον ελληνικό Πολιτισμό. Ειλικρινή συλλυπητήρια για τον θάνατό της στους οικείους της.»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μέσα από την ιστοσελίδα του evenizelos.gr αποχαιρετάει την μεγάλη προσωπικότητα:

«Η μεγάλη κυρία της Ιστορίας και της θεωρίας της τέχνης και της εφαρμοσμένης μουσειολογίας, σιδηρά και τρυφερή ταυτοχρόνως, αφοσιωμένη πάντα στον σκοπό της, έφυγε όπως ήθελε, αξιοπρεπής και μάχιμη. Έχοντας προλάβει τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Εθνικής Πινακοθήκης, γεμάτη σχέδια για το μέλλον. Έντονη και γοητευτική προσωπικότητα, με μυθιστορηματική διαδρομή, χωρίς φόβο για τις συγκρούσεις, έτοιμη πάντα να παρουσιάσει νέες προτάσεις και να θέσει σε εφαρμογή φιλόδοξα προγράμματα, η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα κυριάρχησε στο πεδίο της επί δεκαετίες. Είχα την τύχη να πορευτώ μαζί της ως Υπουργός Πολιτισμού και να γνωρίσω το πολυδιάστατο πρόσωπό της. Αφήνει βαθύ αποτύπωμα. Την αποχαιρετώ με αγάπη.»

Ο δήμαρχος Αθηνών Κώστας Μπακογιάννης ανάρτησε :

Δήλωση Τομέα και Τμήματος Πολιτισμού του Σύριζα

«Μια επιφανής και δυναμική γυναίκα η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα δεν είναι πια μαζί μας. Ιστορικός τέχνης, Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών , αρχαιολόγος, αλλά και η μακροβιότερη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης με το πλούσιο συγγραφικό έργο, αποτελούν κάποιους μόνο από τους τίτλους στο πολύπλευρο και σύνθετο βιογραφικό της. Η διοργάνωση και η επιμέλεια σημαντικών εκθέσεων ξένων, όσο και Ελλήνων καλλιτεχνών έχουν συνδεθεί διαχρονικά με το όνομα της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα που φεύγει αφήνοντας σημαντικό έργο στο πεδίο του πολιτισμού. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της, στους οικείους της και στους συνεργάτες της.»

Την διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης αποχαιρέτησαν επίσης ο Άδωνης Γεωργιάδης, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Νίκος Αλιάγας.

Η Λίνα Μενδώνη αποχαιρέτησε και εκείνη νωρίτερα την Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

Σχετικές ειδήσεις