ΕΛΛΑΔΑ

Στην Κρήτη ο Πύρρος Δήμας: Γίνεται επίτιμος δημότης στις Βούτες και τιμά το βιβλίο «Ο Μουσαφίρης»

Στην Κρήτη ο Πύρρος Δήμας: Γίνεται επίτημος δημότης στις Βούτες και τιμά το βιβλίο «Μουσαφίρης»
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας.
ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Ο Μουσαφίρης» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Μιχάλη Δασκαλάκη που θα παρουσιαστεί στην Κρήτη στις 10 Ιουλίου 2022 και θα δώσει το «παρών» ο Πύρος Δήμας.

Το νέο βιβλίο «Ο Μουσαφίρης» του Μιχάλη Δασκαλάκη εξελίχθηκε σε μεγάλη επιτυχία, έχοντας αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές, κι άλλωστε βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Τέχνης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αθήνα.

Η παρουσίαση του βιβλίου, έχει προγραμματιστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ενορίας Βουτών, την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022, στις 19:30 το απόγευμα στις Βούτες Ηρακλείου της Κρήτης.

Στην εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, όπου ανέλαβε και την έκδοση του βιβλίου θα δώσει το «παρών» μεταξύ άλλων και ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Μαρία Κουντούρη – Βαρδαλαχάκη ανέφερε στο cretapost ότι: «Ο Πύρρος Δήμας θα τιμηθεί ως Επίτιμος Δημότης ενώ ένας δρόμος θα λάβει και το όνομα του αφού κι εκείνος αναμένεται να μας τιμήσει με την παρουσία του».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Νίκος Συριγωνάκης επισήμανε στο cretapost ότι: «Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βουτών έφερε το αίτημα στην Περιφέρεια Κρήτης, το οποίο αφορά στην κρητική παράδοση. Πάντα η Περιφέρεια Κρήτης στέκεται αρωγός και στηρίζει δράσεις που προβάλλουν την παράδοση και τον πολιτισμό του νησιού μας. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε να εκδώσουμε και το βιβλίο το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι διανέμεται δωρεάν ως έκδοση της Περιφέρειας Κρήτης».

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Ο Μουσαφίρης»

Πρόκειται για βιβλίο γραμμένο σε έμμετρο ποιητικό λόγο το οποίο αντλεί έμπνευση από το ύφος του «Ερωτόκριτου» ενώ τον συγγραφέα δένει μία στενή προσωπική φιλία με τον Έλληνα Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα.

Ο κ. Μιχάλης Δασκαλάκης στην ερώτηση από πού άντλησε την έμπνευση για το βιβλίο απάντησε με τη βαριά και γνήσια κρητική προφορά του: «Οι πρώτες γραμμές του «Μουσαφίρη» γράφτηκαν το ίδιο βράδυ της ημέρας που γεννήθηκε η θυγατέρα μου, στις 26/6/1998. Σκοπός του να αφήσω στο χαρτί το βάρος του χρέους που είχα αναλάβει και ήθελα να της το κληροδοτήσω (πλέον και στον γιο μου, που γεννήθηκε αργότερα) ως παρακαταθήκη της ψυχής και του νου μου. Από τότε, το βιβλίο το είχα σαφή (σ.σ. συνέχεια) κοντά μου και ζύγιαζα κάθε λέξη για να αφήσω στα κοπέλια μου διδάγματα από τη ζωή αλλά και ό,τι μυρίζει Κρήτη ώστε να κατέχουνε την καταγωγή και τις αξίες του τόπου τους σε όποιο λιμάνι κι αν στέσουνε τη βάρκα τους».

Τέλος, ο συγγραφέας του εξαιρετικού βιβλίου «Ο Μουσαφίρης», Μιχάλης Δασκαλάκης, γεννήθηκε το 1976 στο χωριό Βούτες Ηρακλείου. Επί πολλά χρόνια έζησε στη Θεσσαλονίκη ενώ πλέον ζει και εργάζεται στην Αθήνα.