ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Power Pass: Οι «παγίδες» που μπορεί να κοστίσουν το επίδομα ρεύματος

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Power Pass: Οι «παγίδες» που μπορεί να κοστίσουν το επίδομα ρεύματος
Ποιοι κωδικοί «ξεκλειδώνουν» το επίδομα
Pixabay

Ο κ. Χριστόπουλος τόνισε ότι «η επιδότηση δεν θα κρίνεται από το όνομα στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός, αλλά από την δήλωση κατοικίας στο Ε1».

H πλατφόρμα για το Power Pass θα ανοίξει τελικά την Παρασκευή 17 Ιουνίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα κατά την υποβολή της αίτησης, καθώς κρύβονται «παγίδες» που μπορεί να κοστίσουν το επίδομα ρεύματος.

Ο Γιώργος Χριστόπουλος, οικονοµολόγος - φοροτεχνικός και πρώην καθηγητής Τ.Ε.Ι., μίλησε στο Newsbomb.gr δίνοντας όλες τις λεπτομέρειες για να μη χάσουμε το επίδομα ρεύματος που θα ξεκινά από 18 ευρώ και θα φτάνει «ταβάνι» τα 600 ευρώ.

«Βασική προϋπόθεση για να λάβει κάποιος την επιδότηση ρεύματος είναι η φορολογική δήλωση. Για τη καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να είχε υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022», είπε αρχικά ο κ. Χριστόπουλος και συνέχισε: «Θα πρέπει οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα στο gov.gr. Εκεί θα μπούνε με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet. Έπειτα θα συμπληρώσουνε το ΑΦΜ και τέλος θα βάλουνε και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο θα μπούνε τα χρήματα της επιδότησης».

Την αίτηση την κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό, όπως είπε ο κ. Χριστόπουλος, «σε ένα ζευγάρι την αίτηση την κάνει ο σύζυγος, ενώ αν ένα ζευγάρι είναι σε διάσταση και μένουν σε ξεχωριστές κατοικίες, τότε μόνο κάνουν δύο διαφορετικές αιτήσεις».

Μάλιστα, διευκρίνισε πως αν ένας φοιτητής που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα φορολογική δήλωση και διαμένει σε άλλο σπίτι, τότε την δήλωση την κάνει ο πατέρας. Ο φοροτεχνικός επεσήμανε πως «όταν 2 οικογένειες που μένουν σε διπλοκατοικία και έχουν κοινό ρολόι, τότε η επιδότηση αφορά την μία οικογένεια. Αν κάνουν και οι δύο οικογένειες αίτηση θα επιμεριστεί η επιδότηση».

Ο κ. Χριστόπουλος τόνισε ότι «η επιδότηση δεν θα κρίνεται από το όνομα στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός, αλλά από την δήλωση κατοικίας στο Ε1».

Δείτε αναλυτικά παραδείγματα:

Παράδειγμα 1ο

Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 1.300 ευρώ και έλαβε έκπτωση και επιδότηση μαζί, 400 ευρώ.

Υπολογίζουμε 1.300 - 400 = 900, δικαιούται 60% επιδότηση σε αυτό το ποσό, το οποίο είναι 540 ευρώ.

Άρα ο καταναλωτής θα πάρει 540 ευρώ επιδότηση

Παράδειγμα 2ο

Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 2.000 ευρώ και έλαβε έκπτωση και επιδότηση μαζί 500 ευρώ.

Υπολογίζουμε 2.000 - 500 = 1.500, δικαιούται 60% επιδότηση σε αυτό το ποσό, το οποίο 900 ευρώ.

Επειδή το «ταβάνι» είναι 600 ευρώ, ο καταναλωτής θα πάρει 600 ευρώ, ακόμα και αν δικαιούται 900 ευρώ.

Ποιοι κωδικοί «ξεκλειδώνουν» το επίδομα

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι και στην συμπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τα στοιχεία της κύριας και της φοιτητικής κατοικίας, καθώς τυχόν λάθη, κενά ή παραλείψεις θα τους κοστίσουν την απώλεια της επιδότησης ύψους 18 έως 600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμα και αν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Τα πεδία του εντύπου που αποτελούν τα κλειδιά για την κάλυψη του αυξημένου κόστους στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που εκδόθηκαν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 είναι ο πίνακας 6 και ο πίνακας 5 που περιλαμβάνει 11 κωδικούς.

Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι:

  • Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση θα πρέπει πριν υποβάλλουν την αίτηση για το επίδομα να έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση συμπληρώνοντας σωστά όλα τα πεδία του Πίνακα 5 του εντύπου Ε1 φορολογικής δήλωσης τα οποία αφορούν την κύρια κατοικία τους. Αναλυτικότερα τη διεύθυνση και τους οδούς που περικλείουν το τετράγωνο, αριθμός παροχής ρεύματος και τους κωδικούς 208, 204, 808, 203, 240, 211,212, 231, 213, 214 και 215.
  • Οι φορολογούμενοι με παιδιά που σπουδάζουν στο εσωτερικό μακριά από την κύρια κατοικία της οικογένειας και διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία πριν υποβάλλουν την αίτηση στην πλατφόρμα Power Pass θα πρέπει να έχουν υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 και να έχουν δηλώσει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης το ενοίκιο που πληρώθηκε για την κατοικία παιδιού καθώς και το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία του ιδιοκτήτη, τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, τον αριθμό δήλωσης μίσθωσης και τον αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στο λογαριασμό. Αν πρόκειται για περισσότερα από ένα παιδιά ο γονέας η ο κηδεμόνας δηλώνει τα αντίστοιχα στοιχεία για έως τρείς φοιτητικές κατοικίες στον Πίνακα 6 της δήλωσης εισοδήματος φορολογικού έτους 2021. Επισημαίνεται ότι κατά την υποβολή της αίτησης σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού παραμένει η ίδια για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει τα σχετικά στοιχεία.
  • Αν η μισθωμένη κατοικία του παιδιού έχει αλλάξει ο δικαιούχος συμπληρώνει στην αίτηση τα αντίστοιχα στοιχεία για την μισθωμένη κατοικία που διέμενε το παιδί, την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022. Η μεταβολή των στοιχείων της μισθωμένης κατοικίας του παιδιού αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2022.
  • Όσοι δεν έχουν υποβάλει τη φετινή φορολογική δήλωση μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στην πλατφόρμα Power Pass και μετά να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση αλλά θα πρέπει όμως πριν την οριστική υποβολή της αίτησης να ελέγξουν τα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους που είχαν αναγράψει στο έντυπο Ε1 της δήλωσης που υπέβαλαν πέρυσι. Αν τα αυτά που εμφανίζονται στην αίτηση είναι σωστά και η κύρια κατοικία παραμένει η ίδια για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία κύριας κατοικίας ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα.
  • Όσοι άλλαξαν κύρια κατοικία κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, συμπληρώνουν στην αίτηση τα αντίστοιχα πλήρη στοιχεία για την κύρια κατοικία που διέμενε την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022. Η μεταβολή των στοιχείων της κύριας κατοικίας αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της δήλωσης εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022. Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί οριστική δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 τα στοιχεία κύριας κατοικίας για την 1η Δεκεμβρίου 2021 δεν μπορούν να μεταβληθούν.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι του Power Pass

  • Την αποζημίωση θα την λάβουν τελικά περισσότεροι, αφού θα υπολογίζεται το καθαρό οικογενειακό εισόδημα και όχι το φορολογητέο.
  • Τα χρήματα δικαιούνται όσοι είδαν αυξημένες χρεώσεις στους λογαριασμούς τους, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Να σημειωθεί ότι το διάστημα αυτό αφορά έκδοση λογαριασμών και όχι περίοδο κατανάλωσης.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, πριν ανοίξει η πλατφόρμα του Power Pass:

  • Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που δηλώθηκε στην εφορία το 2021 δεν ξεπερνούσε τις 45.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από το συνολικό εισόδημα αφαιρούνται οι φόροι και συνεπώς δικαιούχοι της επιδότησης είναι και όσοι εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα πάνω από 45.000 ευρώ.
  • Επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 για τις επιβαρύνσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί από το κράτος και από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το επίδομα δίνεται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος κατά τη διάρκεια των έξι μηνών πάνω από 30 ευρώ και το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.
  • Για τη καταβολή της αποζημίωσης θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα του 2020 που δηλώθηκε στην Εφορία το 2021. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 έως την 1η Μαΐου 2022.
  • Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος φορολογική δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν να την υποβάλουν πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος. Για τους συγκεκριμένους θα ληφθεί υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, που αποκτήθηκε το 2021.
  • Για την επιδότηση έως 600 ευρώ των λογαριασμών ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας οι φορολογούμενοι που δηλώνουν τους φοιτητές ως εξαρτώμενα μέλη θα πρέπει να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση (εισοδήματα 2021) πριν την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να έχουν συμπληρώσει στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 (ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας) τον αριθμό της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας και να συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική αίτηση την ένδειξη που αφορά τη φοιτητική κατοικία αλλά και τη δική τους κύρια κατοικία.
  • Για νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι (π.χ. διπλοκατοικίες) η επιδότηση θα δοθεί στο δικαιούχο που ο ΑΦΜ του αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.
  • Το ποσό της επιδότησης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει:

  • Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
  • Να βεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για τη κύρια κατοικία, το μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.
  • Να διορθώσουν τυχόν λάθη η παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους
  • Να αναγράψουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN)
  • Να πιστοποιήσουν την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσουν την υποβολή της αίτησης.
  • Οι δικαιούχοι δεν θα εισάγουν τα στοιχεία για τις χρεώσεις με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τα οποία θα διαβιβαστούν στη πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.