ΕΛΛΑΔΑ

Δικηγόρος ΙΝΚΑ στο Newsbomb.gr για ρήτρα αναπροσαρμογής: Ο λόγος που πήγε η υπόθεση στον Άρειο Πάγο

Δικηγόρος ΙΝΚΑ στο Newsbomb.gr για ρήτρα αναπροσαρμογής: Ο λόγος που πήγε η υπόθεση στον Άρειο Πάγο
Αναμένοντας τη σχετική απόφαση για τον αν το όλο θέμα πάει σε πιλοτική δίκη ή όχι

Ο κ. Αλεξόπουλος ανέφερε και μία περίπτωση ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που έμεινε χωρίς ρεύμα γιατί δεν πλήρωσε την ρήτρα αναπροσαρμογής

Στο Άρειο Πάγο συζητήθηκε, κεκλεισμένων των θυρών, το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής, που έχει βάλει «φωτιά» στους προϋπολογισμούς εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών σε ολόκληρη τη χώρα, ύστερα από σχετική συλλογική αγωγή που έχει κατατεθεί. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας θα εξετάσει το αίτημα για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης που κατέθεσε η ΔΕΗ. Αυτό έχει ως στόχο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, να μπλοκάρει τις προσωρινές διαταγές από τα δικαστήρια για το κόψιμο του ρεύματος καθώς και τη συζήτηση των αγωγών που έχουν κατατεθεί.

Tο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας που θα συζητούσε τις συλλογικές αγωγές από οργανώσεις καταναλωτών για τους υπέρογκους λογαριασμούς εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής δεν μπορεί να εκδικάσει τις προσφυγές μέχρι να ληφθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο εξέδωσε παράλληλα προσωρινή διαταγή, κάνοντας εν μέρει δεκτό αίτημα καταναλωτικών οργανώσεων για την προσωρινή απαγόρευση της διακοπής ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.

Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση ισχύει μέχρι τις 6 Ιουλίου, ημέρα συζήτησης της αγωγής των καταναλωτικών οργανώσεων, με τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή.

Στον συγκεκριμένο νόμο εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

«Είναι απαράδεκτο να πάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, είναι αντισυνταγματικό»

Ο δικηγόρος του ΙΝΚΑ, Αλέξης Αλεξόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε ότι «ήταν αίτημα της ΔΕΗ να πάει σε πιλοτική δίκη. Αυτή η διάταξη ξεκίνησε από 01/01/2022 και τώρα είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε. Προσκομίσαμε στοιχεία, αλλά ο Άρειος Πάγος δεν εξετάζει στοιχεία, αλλά το νόμιμο και το παραδεκτό. Ο Άρειος Πάγος είναι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης της Ελλάδας. Είναι απαράδεκτο να πάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, είναι αντισυνταγματικό. Ο μόνος λόγος που έγινε αυτό είναι για να καθυστερήσει η διαδικασία. Οπότε η απόφαση θα βγει μετά από 6 μήνες».

Ο κ. Αλεξόπουλος ανέφερε και μία περίπτωση ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που έμεινε χωρίς ρεύμα γιατί δεν πλήρωσε την ρήτρα αναπροσαρμογής. «Κερδίσαμε τα ασφαλιστικά για τους ευάλωτους καταναλωτές, αλλά δεν πρόλαβε να απαγγελθεί η απόφαση και την ίδια μέρα έκοψαν το ρεύμα σε 94χρονο συνταξιούχο τοπογράφο, ο οποίος διαμένει με την 84χρονη σύζυγό του. Το ηλικιωμένο ζευγάρι είχε πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος, αλλά είχε αφήσει απλήρωτη τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Πήραμε τηλέφωνο και τους είπαμε ότι θα τους κάνουμε μήνυση και θα κινήσουμε την αυτόφωρη διαδικασία. Τελικά το επανασύνδεσαν με καθυστέρηση μιας ημέρας».