Από την Ικαρία στη Ρόδο με καγιάκ
Με λίγο κυματισμό πως φαίνεται το καγιάκ στη θάλασσα
ΕΛΛΑΔΑ

Από την Ικαρία στη Ρόδο με καγιάκ

Οι κωπηλάτες  του South Evian Gulf team μιλάνε στο Newsbomb.gr  για το μήνυμα τους για τις καθαρές θάλασσες και εξηγούν τον ερευνητικό σκοπό τους

Από την Τρίτη βρίσκονται στη θάλασσα και συγκεκριμένα στο ικάριο πέλαγος έχοντας κατεύθυνση τη Ρόδο. Ο λόγος για τους κωπηλάτες του South Evian Gulf team, της ελληνικής ομάδας μαραθωνίων αποστολών με καγιάκ, Δρ. Άγγελο Χριστοφίδη, Κωνσταντίνος Ντιλιακό, Ανδρέας Σανδαλή και Αντώνης Σωτηρόπουλο.

Η ομάδα των κωπηλατών έχει μια ναυταθλητική και ερευνητική αποστολή 200 ναυτικών μιλίων και ποια είναι αυτή; Η ευαισθητοποίηση για την προστασία των θαλασσών.

Παρά την δύσκολη αποστολή τους μίλησαν στο Newsbomb.gr από τον πρώτο σταθμό τους Φούρνους της Ικαρίας.

288379438_587447909570593_1022912026513573663_n.jpg
Ο Δρ. Άγγελος Χριστοφίδης μιλά στο Newsbomb.gr γι’αυτή την ναυταθλητική και ερευνητική αποστολή των 200 ναυτικών μιλίων.

Η 12η αποστολή

Η 12η κατά σειρά μεγάλη αποστολή του South Evian Gulf team ξεκίνησε την Τρίτη 14 Ιουνίου από τον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας με προορισμό τη Ρόδο και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 9-10 ημέρες, με ενδιάμεσες στάσεις σε Φούρνους, Πάτμο, Λειψούς, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Νίσυρο, Τήλο και Χάλκη.

Με κύριο μήνυμα της αποστολής «Αγαπάμε τη ζωή - Προστατεύουμε τη θάλασσα», οι αθλητές του SEGT καλούν άπαντες, πολίτες και θεσμικούς φορείς σε εγρήγορση και δράση για έναν από τους βασικότερους κινδύνους που απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη ζημιά στο υδάτινο περιβάλλον μας, τη ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα.

Το ερευνητικό σκέλος

Η αποστολή πλαισιώνεται και υποστηρίζεται από τρεις επιστημονικούς φορείς, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος. Το ερευνητικό σκέλος της επιμερίζεται σε αντικείμενα που συνδέονται άμεσα με την προστασία των θαλασσών μας: την καταγραφή της συσσώρευσης μικροπλαστικών και μακροπλαστικών στην επιφάνεια της θάλασσας καθώς και την ιδιαίτερη σημασία της φωτογραφικής απεικόνισης των ραχιαίων πτερυγίων (ή και της ουράς στους φυσητήρες) των κητωδών για την καταγραφή και ταξινόμηση της παρουσίας θαλάσσιων θηλαστικών.

Κατά τη διάρκεια του διάπλου οι κωπηλάτες του SEGT θα συλλέγουν δείγματα από την επιφάνεια του νερού με τη χρήση κατάλληλου δειγματολήπτη για αναλύσεις μικροπλαστικών από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ. Ο δειγματολήπτης θα ρυμουλκείται από τα καγιάκ και τα δείγματα που θα συλλεχθούν, θα αποσταλούν στο εργαστήριο για επεξεργασία. Ταυτόχρονα, ένα τουλάχιστον καγιάκ θα έχει μόνιμα στο ντεκ φωτογραφική με τηλεσκοπικό φακό και GPS, ώστε να φωτογραφηθούν τυχόν θηλαστικά που θα βρεθούν στη ρότα των κωπηλατών. Οι φωτογραφίες θα αποσταλούν στο Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» για καταχώρηση στο Εθνικό Αρχείο Παρατηρήσεων. Κάποιες από αυτές μάλιστα μπορεί να είναι πολύ σημαντικές, αν αφορούν σε κινδυνεύοντα ή σε σπάνια είδη.

Για όλα τα παραπάνω μιλάει στο Newsbomb.gr ο Δρ. Άγγελος Χριστοφίδης ο οποίος είναι μέλος αυτής της ιδιαίτερης με πολλά νοήματα αποστολής. Εξηγεί το σκεπτικό της ομάδας του, ενώ παράλληλα μιλάει για την μαγεία των ελληνικών θαλασσών και το πώς αυτές πρέπει να διαφυλαχθούν και να δοθούν πιο καθαρές στις επόμενες γενεές.

Από την Ικαρία στη Ρόδο με καγιάκ, γιατί διαλέξατε την συγκεκριμένη διαδρομή;

«Η φετινή αποστολή αποτελεί συνέχεια της περσινής, του διάπλου Εύβοια - Ικαρία. Είναι μια διαδρομή στην καρδιά του ανατολικού Αιγαίου, με σταθμούς σε αγαπημένα ακριτικά νησιά μας, στα οποία έχουμε και πολλούς καλούς φίλους. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της διαδρομής, με σταθμούς σε πολλά από τα νησιά της Δωδεκανήσου, είχα κάνει και το 2014, στο «Ελλάδα 1000 Μίλια», από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελλόριζο, οπότε ήταν ένα κίνητρο για μένα να ξαναπεράσω από αυτά τα μέρη, από τα οποία διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις. Πλέον όμως δεν ταξιδεύω μόνος αλλά μαζί με τρία από τα μέλη της ομάδας μου, του South Evian Gulf team, τρεις πολύ ικανούς κωπηλάτες και πολύ καλούς φίλους, τον Κωνσταντίνο Ντιλιακό, τον Ανδρέα Σανδαλή και τον Αντώνη Σωτηρόπουλο. Η όλη εμπειρία του ταξιδιού, και ειδικά του ταξιδιού με καγιάκ, που σου δίνει τη δυνατότητα να δεις τα πανέμορφα νησιά μας, να αγγίξεις την ακτογραμμή τους και να διασχίσεις το πέλαγος ανάμεσά τους με ένα τρόπο που μάλλον κανένα άλλο πλωτό δεν μπορεί να σου προσφέρει, αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο όταν τη μοιράζεσαι με καλούς φίλους».

Ποιο είναι το μήνυμα της ενέργειας σας;

«Η επιβίωσή μας σε αυτόν τον πλανήτη είναι άμεσα συνυφασμένη με την προστασία του υδάτινου οικοσυστήματος. Χωρίς υγιείς θάλασσες και υγιείς και επαρκείς πληθυσμούς ψαριών, η ζωή μας, και ακόμα περισσότερο η ζωή των επόμενων γενεών είναι καταδικασμένη. Υπάρχει μια κατασπατάληση των φυσικών πόρων άνευ προηγούμενου και μια παντελώς αναποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, σε υπερεθνικό επίπεδο, που έχει μετατρέψει πολλές θαλάσσιες περιοχές σε υγρές χωματερές. Μόλις πριν λίγες εβδομάδες ξεβράστηκε στη Ρόδο ένας νεκρός ζιφιός με περισσότερα από 15 κιλά πλαστικών στο στομάχι του. Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει και αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, θα το πληρώσουμε ακριβά. Είδατε κανέναν πολιτικό να ασχολείται ενεργά και σοβαρά; Να λαμβάνονται σοβαρές πρωτοβουλίες και να υλοποιούνται νομοθετικές παρεμβάσεις με την ανάλογη πολιτική βούληση να εφαρμοστούν τα όσα ψηφίστηκαν; Αυτό που συνήθως ακούμε είναι κενές αοριστολογίες και μια πάντα βολική μετάθεση ευθυνών στους πολίτες. Όλοι φυσικά έχουμε ευθύνη αλλά όχι μόνο οι πολίτες. Πέρα από το μήνυμα και της φετινής μας αποστολής, για την προστασία των θαλασσών, για πρώτη φορά φέτος υπηρετούμε κι έναν ερευνητικό σκοπό. Την καταγραφή της ποσότητας μικροπλαστικών, με δειγματοληψίες σε περιοχές από όπου θα περάσουμε, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε μια ειδική συσκευή, έναν πλωτήρα με ένα ειδικό δίχτυ, που ρυμουλκείται από τα καγιάκ. Ταυτόχρονα συνεργαζόμαστε και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με το τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών, καθώς και με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», για την καταγραφή θαλάσσιων θηλαστικών που πιθανόν να βρεθούν στη ρότα μας».

Το Ικάριο πέλαγος δεν είναι επικίνδυνο; Ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης για το ταξίδι σας;

«Το Ικάριο είναι μια δύσκολη θάλασσα, από τις πιο κακόφημες του Αιγαίου. Το διασχίσαμε και πέρσι. Η κύρια μέριμνά μας, ως κωπηλατών, είναι η ελαχιστοποίηση του ρίσκου. Η ασφάλεια είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας. Για αυτόν τον λόγο εκπαιδευόμαστε διαρκώς, έχοντας πλέον, ως South Evian Gulf team, και μια εμπειρία 12 ετών σε κωπηλατικά ταξίδια στην ανοιχτή θάλασσα. Πάντα όμως πρέπει να είσαι σε εγρήγορση. Στη θάλασσα τα πάντα μπορούν να συμβούν. Πολύ σημαντική είναι η συμβολή της μετεωρολόγου μας, κ. Χρυσούλας Πέτρου, ενώ δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός σε ο,τι αφορά τον εξοπλισμό μας. Έχουμε δορυφορικό σύστημα live tracking, με δυνατότητα alarm, VHF, GPS, σωστικά μέσα, εφεδρικά κουπιά, φαρμακείο και πολλά άλλα, χωρίς φυσικά να απουσιάζουν τα παραδοσιακά μέσα πλοήγησης, χάρτης και πυξίδα. Σημαντικότερο μέτρο ασφαλείας είναι η σύνεση και να μπορείς να προβλέπεις και να αποφεύγεις τους κινδύνους».

Μπορείτε να μοιραστείτε μια μικρή ιστορία που έχετε αντιμετωπίσει στα έως τώρα ταξίδια σας;

«Οι ιστορίες είναι πολλές. Υπήρξαν και απρόοπτα και δύσκολα στη διαχείρισή τους περιστατικά. Εμένα με συγκινούν όμως πάντα περισσότερο οι μικρές ανθρώπινες στιγμές. Μια τέτοια στιγμή ήταν το 2020. Ήμουν στους Οθωνούς και ετοιμαζόμουν να επιχειρήσω τη διάσχιση της Αδριατικής για Ιταλία. Θα έφευγα από τους Οθωνούς νύχτα σχεδόν για να προλάβω να είμαι Ιταλία, στη Santa Maria Di Leuca, με το φως της ημέρας. Ήταν 50 μίλια στην ανοιχτή θάλασσα και θα χρειαζόμουν γύρω στις 15 ώρες κουπί. Όταν κατέβηκα κάτω στην παραλία του Άμμου για να φύγω, κατά τις 4 πριν το ξημέρωμα, δεν περίμενα, όπως είναι λογικό, ότι θα ήταν κάποιος άνθρωπος εκεί για να με αποχαιρετήσει. Προς έκπληξή μου όμως ήταν εκεί ο κύριος Κώστας. Είχε ξυπνήσει και είχε έρθει μέσα στη νύχτα. Τοποθέτησε στο σκάφος μου λουλούδια, γαρίφαλα, και με όσα περίσσεψαν έρανε τη θάλασσα. Έκανε και μια προσευχή για καλό κατευόδιο. Δακρύσαμε και οι δυο. Αυτά σου μένουν».

Οι ελληνικές θάλασσες που εσείς τις διασχίζετε σπιθαμή προς σπιθαμή είναι στα αλήθεια σαγηνευτικές;

«Είναι μαγεία. Είναι έρωτας. Δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψεις τέτοια ομορφιά. Κάθε φορά ανακαλύπτεις και κάτι καινούργιο. Άπειρα, καλά κρυμμένα μυστικά που θέλουν τον χρόνο τους. Μακάρι να ζούσαμε μόνιμα σε κάποιο νησί, μακριά από την Αθήνα, που έχει γίνει μια πόλη βάναυση, απάνθρωπη. Πρέπει να προστατέψουμε τα νησιά μας με κάθε τρόπο και θα έπρεπε να υπάρχει μια σταθερή και σοβαρή πολιτική πληθυσμιακής ενίσχυσής τους».

Τι θα λέγατε στις νέες γενιές για την προστασία της θάλασσας;

«Να την αγαπήσουν. Να την ταξιδέψουν, να αφεθούν στην απέραντη γοητεία της. Μόνο όταν αγαπήσεις κάτι και κατανοήσεις το πόσο πολύτιμο είναι, θα αποφασίσεις και να το προστατεύσεις. Ως ομάδα θέλουμε και να διαδώσουμε το θαλάσσιο καγιάκ ως ένα υπέροχο και απόλυτα οικολογικό μέσο για να έρθει κανείς σε επαφή με αυτό το σαγηνευτικό περιβάλλον που λέγεται θάλασσα».