Urban ACT: Η ομάδα καλλιτεχνών που «ντύνουν» με ελπίδα και φως τους τοίχους νοσοκομείων και σχολείων
ΕΛΛΑΔΑ

Urban ACT: Η ομάδα καλλιτεχνών που «ντύνουν» με ελπίδα και φως τους τοίχους νοσοκομείων και σχολείων

Πώς ξεκίνησαν από το 1998 για να ζωγραφίσουν περισσότερα από 52.000 τ.μ - Το τελευταίο τους project στα μειονοτικά σχολεία της Β. Ηπείρου.

Μια ομάδα καλλιτεχνών ακούμπησαν τα δικά τους μηνύματα σε τοίχους νοσοκομείων για να ευχαριστήσουν γιατρούς και νοσηλευτές για τους αγώνες που δίνουν νυχθημερόν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Σε πολλά από αυτές τις γεμάτες αισιοδοξία τοιχογραφίες υπάρχει η υπογραφή urban ACT.

Στο Newsbomb.gr μιλάει ένα από τα μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας Urban ACT o Κυριάκος Ιωσηφίδης. Ο ίδιος εξιστορεί πως ξεκίνησε η ομάδα να δημιουργεί από το 1998 έως σήμερα. Αναφέρει την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχουν τα έργα τους στα νοσοκομειακά κτήρια ενώ κάνει λόγο και για το τελευταίο project της ομάδας το οποίο ζωντάνεψε το ελληνικό στοιχείο στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Δερβιτσάνη και στην Λειβαδιά στη Βόρεια Ήπειρο.

Η Urban ACT είναι μια ομάδα που ντύνει τη ζωή με χρώματα πολύχρωμα και φως… έχοντας στο ενεργητικό της 333 τοιχογραφίες, έργα της σε 82 πόλεις, έχει ζωγραφίσει τους τοίχους 161 σχολείων και συνολικά οι εικονογραφίες της καλύπτουν την έκταση 52.000 τ.μ

Έχετε ζωγραφίσει γκράφιτι σε νοσοκομεία, σε ποια νοσοκομεία και ποια είναι αυτά;

«Η ομάδα μας λαμβάνει κατά καιρούς προσκλήσεις για υλοποίηση τοιχογραφιών σε χώρους νοσοκομείων είτε από το προσωπικό των νοσοκομείων, προϊστάμενους τμημάτων κλινικών, διοικητές είτε από συλλόγους ακόμη και από ασθενείς. Οι παρεμβάσεις μας αφορούν είτε εσωτερικούς χώρους Νοσοκομείων είτε εξωτερικούς.

Έχουμε υλοποιήσει δεκάδες έργα μερικά από τα οποία είναι: στο ΑΧΕΠΑ Θεσ/νικης μια τοιχογραφία με το σύλλογο Νεφροπαθών για την δωρεά οργάνων, μια τοιχογραφία στο τμήμα Ειδικών Λοιμώξεων, και στην είσοδο του Νοσοκομείου για το ευχαριστώ στο προσωπικό του Νοσοκομείου λόγω συνθηκών με τον κορωνοϊο, στο Τζάνειο σε εσωτερικούς χώρους στο τμήμα Μαιευτικής, στο Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη με δυο μεγάλες εξωτερικές τοιχογραφίες η μια σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων των παιδιών με χρόνιες ρευματοπάθειες, στο Παίδων Αγία Σοφία, στο Πανεπιστημιακό και στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, στο Γενικό Νοσοκομείο του Αργους, κ.α.

Το πρόγραμμα στα νοσοκομεία είναι ένα ακόμη ολοκληρωμένο πρόγραμμα με την ονομασία «Χρώμα Στα Νοσοκομεία» και δημιουργήθηκε με την εμπειρία του προγράμματος που υλοποιούμε σε ένα άλλο δημόσιο χώρο από το 2005, αυτόν της εκπαίδευσης, το «Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια». Το πρόγραμμα υλοποιείται με την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και με την στήριξη χορηγών, εταιρειών ιδρυμάτων συλλόγων κατοίκων κ.α.».

Το τελευταίο project σας ήταν στην Β. Ήπειρο, τι κάνατε εκεί και γιατί επιλέξατε αυτό το σημείο;

«Το πιο πρόσφατο μας project ήταν στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Δερβιτσάνη και στην Λειβαδιά και υλοποιήθηκε με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αλβανία. Υλοποιήθηκε στα πλαίσια της «ελληνικής εβδομάδας πολιτισμού», όπου και ζωγραφίσαμε δυο σχολεία σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες ΚΕΖ και SAME84 . Οι κάτοικοι έμειναν ενθουσιασμένοι και δεχτήκαμε πολλά αιτήματα και από άλλες περιοχές και δήμους για τη συνέχιση της δράσης το επόμενο έτος».

Στο χωριό Δερβιτσάνη στην Βόρεια Ήπειρο μια τρομερή τοιχογραφία από τον same84, μέλους της urban ACT.

Ο κόσμος πως αντιδρά στα έργα σας, τι σας λέει;

«Οι αντιδράσεις ποικίλουν αλλά πάντα από τη θετική πλευρά. Από χειροκροτήματα και συζητήσεις μέχρι το βράδυ με τους καλλιτέχνες μέχρι και προσφορά σπιτικού φαγητού. Οι τοιχογραφίες και ειδικά αυτές που «βλέπουν» προς την γειτονιά-την κοινότητα, επιδρούν άμεσα στην ψυχοσύνθεση των κατοίκων. Από την μια μεριά οι καλλιτέχνες μελετούν τον χώρο και προσπαθούν να εναρμονίσουν το έργο τους με αυτό και ταυτόχρονα να προβάλλουν τα μηνύματα τους και από την άλλη οι κάτοικοι συμμετέχουν στην διαδικασία. Η εμπλοκή τους είτε αφορά τους ιδιοκτήτες του κτηρίου και θα δώσουν την άδεια να γίνει το έργο είτε αφορά το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και τη σχολική κοινότητα για τα σχολεία δίνει ένα ακόμη στοιχείο στο να γίνει αποδεκτό το έργο και να συμβάλει στα μέγιστά στην αναδιαμόρφωση του χώρου».

Ποια είναι η σύνθεση της ομάδας σας;

«Ο βασικός μας «κορμός» είναι μια ομάδα καλλιτεχνών που είναι από Αθήνα, Βόλο και Θεσσαλονίκη. Μετά υπάρχει ένας στενός κύκλος συνεργαζόμενων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τους οποίους έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα, τους εμπιστευόμαστε και μας εμπιστεύονται και μετά ένας ευρύτερος κύκλος καλλιτεχνών πάντα από το χώρο του graffiti και της streetart με τους οποίους συνεργαζόμαστε σε διάφορα projects».

Πως γνωριστήκατε και πως προέκυψε η ομάδα Urban ACT;

«Η UrbanAct (τα μέλη της, παλιοί και νέοι συνεργάτες της) έχει ενεργή παρουσία στην Ελλάδα από το 1998. Ουσιαστικά ξεκίνησε σαν μια ομάδα από την πρώτη φουρνιά των γκραφιτάδων στην Ελλάδα και από ανθρώπους που τους άρεσε το γκραφιτι. H ζύμωση αυτή οδήγησε σε διάφορα εγχειρήματα κάτω από το όνομα carpediem όπως φεστιβάλ, εκδόσεις, εκθέσεις, τις πρώτες δημόσιες τοιχογραφίες όπου είχαμε τον συνδυασμό των «εργαλείων» και των τεχνικών του γκραφιτι και της παραδοσιακής ζωγραφικής. Με το καιρό «περάσαμε» στις μεγάλες δημόσιες τοιχογραφίες, στην διεκδίκηση δημόσιων χώρων, στη δημιουργία αφορμών -βλέπε προγράμματα- που να εμπλέκουν πάντα καλλιτέχνες που λειτουργούν έξω από τις νόρμες και τις φόρμες της κλασικής ζωγραφικής.

Έτσι φτάνουμε στο σήμερα όπου υλοποιούμε πάσης φύσεως και έκτασης τοιχογραφίες, ειδικά προγράμματα δημόσιων τοιχογραφιών, συνεργασίες με εταιρείες, φορείς ιδρύματα συλλόγους κ.α. από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκθέσεις, εκδόσεις κ.α.
Πέρα από τις αναθέσεις έργων και την παραγωγή συγκεκριμένων τοιχογραφιών, μερικά από τα πιο δυναμικά μας προγράμματα είναι το "Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια ανά την Ελλάδα", το "Χρώμα στα Νοσοκομεία", το «Χρώμα Στα Νησιά», τα φεστιβάλ τοιχογραφιών σε Ελλάδα ("CityCall" το Υπαίθριο Μουσείο Δημόσιων Τοιχογραφιών στο Βόλο) και εξωτερικό, κ.α.».


Πώς μπορεί να έρθει κάποιος σε επαφή μαζί σας;

Από το site μας και τα κοινωνικά μας δίκτυα. Συγκεκριμένα τα στοιχεία επικοινωνίας μας είναι: www.urbanact.gr. facebook.com/urbanact.gr Instagram: @urbanactgr
email: carpediemact@gmail.com
τηλ. +30 6973701961