ΕΛΛΑΔΑ

Οι 10+1 καλύτερες πολιτικές (?) ταινίες όλων των εποχών (Video)

Οι 10+1 καλύτερες πολιτικές (?) ταινίες όλων των εποχών (Video)

Νομίζετε ότι ξέρετε ποιες είναι;

Θα εκπλαγείτε (και καλά θα κάνετε να περάσετε το βράδυ των εκλογών επιλέγοντας να δείτε μερικές από αυτές αντί για το θέαμα των περιφερόμενων μπουλουκιών στα κανάλια)

Του Τάσου Θεοδωρόπουλου

Σαν πηγή χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη βάση δεδομένων ταινιών του παγκόσμιου διαδικτύου με εκατομμύρια χρήστες, το imdb.com και η βαθμολογία που οι ίδιοι οι χρήστες έδωσαν στις ταινίες.

Σαν περιεχόμενο, θεωρήθηκε πολιτικό οτιδήποτε εμπεριέχει την έννοια του παρασκηνίου, της συμμαχίας, της συνομωσίας, των συμφερόντων, των διαπλεκομένων, των ιστορικών γεγονότων ή των συνεπειών αυτών σε ανθρώπων και της άσκησης εξουσίας. Τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που περιμένεις, αρκεί να ανοίξεις το μυαλό σου απέναντι στο τι ορίζεται ως πολιτικό.

the-great-dictator

10. O MEΓΑΛΟΣ ΔΙΚΤΑΤΩΡ / THE GREAT DICTATOR - 1940 του Τσάρλι Τσάπλιν

(Βαθμολογία 8,4)

Ένα από τα αριστουργήματα του Τσάπλιν με τον ίδιο αξέχαστο στο διπλό ρόλο του εβραίου μπαρμπέρη και του δικτάτορα, καρικατούρα του Χίτλερ, Χίνκελ.

chinatown-nicholsonanddunway

9. CHINATOWN - 1974 του Ρομάν Πολάνσκι

(Βαθμολογία 8,4)

Τζακ Νίκολσον και Φέι Νταναγουέι σε μία από τις καλύτερες ταινίες της νεότερης αμερικάνικης φιλμογραφίας, της καριέρας του σκηνοθέτη και του φιλμ νουάρ. Ιδιωτικός ντετέκτιβ σε μεγάλα μπλεξίματα, σε μια σκοτεινή ιστορία αιμομιξίας και πολιτικής διαφθοράς που αφορά στον οργανισμό παροχής νερού και ενέργειας του Λος Άντζελες και τη δημοτική αρχή της πόλης.

lawrence-of-arabia2

8. Ο ΛΩΡΕΝΣ ΤΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ / LAWRENCE OF ARABIA - 1962 του Ντέιβιντ Λιν

(Βαθμολογία 8,4)

Ο Πίτερ Ο Τουλ, ο Άλεκ Γκίνες, ο Ομάρ Σαρίφ και ο Άντονι Κουίν μαζί με 7 Όσκαρ στην απόλυτη συνάντηση του κινηματογραφικού έπους με την τέχνη, αφηγούνται την αληθινή ιστορία του Τ.Ε. Λόρενς, οραματιστή, τρελλού, διανοούμενου, στρατιωτικού και κεντρικής πολιτικής φιγούρας στον αραβικό κόσμο των πρώτων δεκαετιών του προηγούμενου αιώνα σαν ηγέτης και σαν πιόνι ταυτόχρονα στα πολιτικά αποικιοκρατικά παιχνίδια.

a-clockwork-orange-alex-at-the-korova-milk-bar1

7. ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ / A CLOCKWORK ORANGE - 1971 του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

(Βαθμολογία 8,4)

Βία, αναρχία, χειραγώγηση, και φασιστικός κυβερνητικός σωφρονισμός σε μια φουτουριστική Βρεττανία, όπως τα συνέλαβε στο ομότιλο βιβλίο ο Anthony Burgess και τα απογείωσε κινηματογραφικά ο θείος Στάνλεϊ σαν ψυχεδελικό παραλήρημα, με πρωταγωνιστή τον Μάλκολμ Μακ Ντάουελ.

lives_of_others

6. ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ / DAS LEBEN DER ANDEREN - 2006 του Φλόριαν Χένκελ Φον Ντόνερσμαρκ

(Βαθμολογία 8,5)

Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για την απόλυτη ταινία κρατικής παράνοιας και παρακολούθησης στο Ανατολικό Βερολίνο του 1984.

Taxi_Driver_pic2

5. Ο ΤΑΞΙΤΖΗΣ / THE TAXI DRIVER 1976 του Μάρτιν Σκορσέζε

(Βαθμολογία 8,5)

Η Αμερική του '70, ένας παρανοϊκός ταξιτζής πρώην βετεράνος του Βιετνάμ, η προεκλογική καμπάνια ενός γερουσιαστή και μια ανήλικη πόρνη.

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, η Τζόντι Φόστερ, η Σίμπιλ Σέπαρντ, ο Χάρβεϊ Καϊτέλ σε μια κατάβαση στην κόλαση και ταυτόχρονα ανάβαση στον κινηματογραφικό παράδεισο.

Citizen-Kane-thumb-560xauto-23607

4. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΪΝ / CITIZEN KANE - 1941 του Όρσον Ουέλς

(Βαθμολογία 8,6)

Σταθερά στο νούμερο 1 των περισσοτέρων καταλόγων ως η καλύτερη ταινία όλων των εποχών, για μια ταινία που σκιαγραφεί ουσιαστικά, το πορτρέτο του μεγιστάνα των media Ουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ, την άνοδο του στην εξουσία, τη δίψα του για πολιτική δύναμη, την έφεση του στη διαφθορά, την διαπλοκή και χειραγώγηση της κοινής γνώμης και την απόλυτη μοναξιά του.

apocalypsethumg

3. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ / APOCALYPSE NOW - 1979 του Φράνσις Φορντ Κόπολα

(Βαθμολογία 8,6)

Η ταινία που έφερε κυριολεκτικά στα πρόθυρα της τρέλας και της καταστροφής τον σκηνοθέτη της αλλά και τους πρωταγωνιστές της, δεν είναι απλά ένα χρονικό του πολέμου στο Βιετνάμ αλλά μια βαθιά πολιτική ταινία για την παράνοια της απόλυτης εξουσίας, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στα χαρακτηριστικά του συνταγματάρχη Κουρτζ που έχει αυτοανακηρυχθεί βασιλιάς - δικτάτορας μιας φυλής στα βάθη της ζούγκλας.

Ελεύθερη διασκευή της "Καρδιάς του Σκότους" του Τζόζεφ Κόνραντ, με τον Μάρλον Μπράντο, τον Μάρτιν Σιν και τον Ρόμπερτ Ντιβάλ σε μια ταινία που μπορεί να κέρδισε μόνο 2 Όσκαρ, αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει τα όρια του κινηματογράφου και να αγγίζει αυτά της εμπειρίας.

dr-strangelove-merkwurdichliebe-tm

2. S.O.S. ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ / DR STRANGELOVE - 1964 του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

(Βαθμολογία 8,6)

Ακόμα μια ταινία του Κιούμπρικ στη δεκάδα, με τον Πίτερ Σέλερς, παρανοϊκό στρατηγό του Πενταγώνου να ξεκινά στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, τον Τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο, διατάσσοντας επίθεση με πυρηνικά όπλα, μέσα από ένα δωμάτιο διοίκησης γεμάτο πολιτικούς και στρατιωτικούς σε μια ασύλληπτη πολιτική και αντιπολεμική σάτιρα.

matrix

1. THE MATRIX - 1999 των αδελφών Βασόφσκι
(Βαθμολογία 8,7)

Πιθανότατα η καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας των τελευταίων δύο δεκαετιών (που ακολουθήθηκε από δύο μέτριες συνέχειες) δεν είναι απλά ένας καταιγισμός εντυπωσιακής δράσης και οπτικών πυροτεχνημάτων αλλά ένα φιλοσοφικό χωνευτήρι ιδεών, και μια καθαρά πολιτική ταινία που εξελίσσεται σε έναν κόσμο κυριαρχημένο από τις μηχανές, με τους ανθρώπους να λειτουργούν σε κατάσταση ύπνωσης ως μπαταρίες ενέργειας για τα μηχανήματα που τους εξουσιάζουν, και να ζουν μια πλαστή πραγματικότητα σε ένα σύμπαν κατασκευασμένο από τους υπολογιστές μέχρι τη στιγμή που μια ομάδα επαναστατών με αρχηγό τον Κιάνοου Ριβς, θα αντιδράσει.

fight-club-1266960177

1+: THE FIGHT CLUB - 1999 του Ντέιβιντ Φίντσερ

(Bαθμολογία 8,8)

Για κάποιους αναρχικό μανιφέστο για κάποιους άλλους κρυφοφαστική τρικυμία εν κρανίω, τόσο το ομότιτλο βιβλίο του Τσακ Πάλανιουκ όσο και η ταινία του Φίντσερ, δεν παύουν να είναι από τις σημαντικότερες και πιο αμφιλεγόμενες στιγμές της pop κουλτούρας του τέλους του προηγούμενου αιώνα.

Η προσωπική και η μαζική κρίση ταυτότητας, ο καταναλωτισμός, τα όρια ανάμεσα στην επανάσταση και τον ολοκληρωτισμό, η τραυματική λύτρωση και η βίαιη ακύρωση όλων των κατεστημένων μορφών αντίληψης και αντίδρασης μέσα από την επιστροφή σε αρχέγονες ορμές και τη δημιουργία πολιτικής σκέψης βασισμένης πάνω σε αυτές, καταλήγουν σε ένα από τα ομορφότερα, πιο προβοκατορικά και εκρηκτικά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, φινάλε της ιστορίας του σύγχρονου σινεμά ενώ οι Μπραντ Πιτ και Έντουαρντ Νόρτον, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Τ.Θ.

***Δείτε τα trailer των ταινιών παρακάτω

***Ακολουθείστε τον ΤΑΖ στο facebook στο www.facebook.com/tazthebuzz ή στο profile Tassos Theodoropoulos, στο twitter ως klarinabourana ή στο terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης