ΕΛΛΑΔΑ

Κούγιας: Ποινικό αδίκημα η θανάτωση του χιμπατζή

O Αλέξης Κούγιας
INTIME

Η τοποθέτηση του Αλέξη Κούγια για τη θανάτωση του χιμπατζή 

Κλιμάκιο της Περιφέρειας επισκέφθηκε την Τετάρτη (29/6) το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ώστε να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες θανατώθηκε ο χιμπατζής, που το έσκασε από τον φυλασσόμενο χώρο.

Σήμερα μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» η κτηνίατρος, Άννα Κατωγυρίτη, η οποία τόνισε πως όταν ένα ζώο δραπετεύσει από ζωολογικό κήπο, προτεραιότητα είναι να διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

«Ένα καταφύγιο άγριων ζώων μέσα στην ζούγκλα είναι διαφορετικό από ένα ζωολογικό κήπο που είναι σε αστικό κέντρο. Οι ζωολογικοί κήποι έχουν άλλες προτεραιότητες. Αν εκτίθεται η ανθρώπινη ζωή όταν δραπετεύσει ένα ζώο, η θανάτωση του ζώου, η εξουδετέρωση, μία λέξη που δεν συμφωνώ, είναι μέσα στο πρωτόκολλο. Αν έκαναν τα πάντα για το ηρεμήσουν δεν το ξέρω και αυτή είναι η δουλειά των πραγματογνωμόνων», δήλωσε η κτηνίατρος.

Μάλιστα τόνισε πως όταν ένα ζώο βρίσκεται σε ένταση και με την αδρεναλίνη αυξημένη, η αναισθησία δεν λειτουργεί.

«Σε κέντρα αποκατάστασης, που ο σκοπός τους είναι η προστασία του είδους και όχι η έκθεσή του, περιμένουμε όσο χρειαστεί. Μπορεί να χρειαστεί και δύο ώρες για να ηρεμήσουμε το ζώο» είπε.

Κούγιας: Η θανάτωση του χιμπατζή είναι ποινικό αδίκημα

Την υπόθεση της θανάτωσης του χιμπατζή έχει αναλάβει ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια είναι νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Φιλοζωικών Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού.

«Υπάρχουν τα εξής ερωτήματα: Εάν έκαναν ότι πρέπει να κάνουν και πως διέφυγε ο δυστυχής χιμπατζής. Το ότι διέφυγε δεν το αμφισβητεί κανείς. Έφυγε από ένα χώρο που είναι ασφαλισμένος. Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για αυτές τις περιπτώσεις και υπάρχουν τα μέσα ώστε σήμερα ο χιμπατζής να ήταν στη ζωή και να χαίρονταν τα παιδιά, ανεξάρτητα εάν ήταν δυστυχισμένος και φυλακισμένος», είπε ο Αλέξης Κούγιας τονίζοντας ότι η θανάτωση του χιμπατζή είναι ποινικό αδίκημα.