ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Φωκίδα: «Αυτό που συμβαίνει είναι συγκλονιστικό - Απειλούνται εργοστάσια στην Ιτέα»

Φωτιά στη Φωκίδα: «Αυτό που συμβαίνει είναι συγκλονιστικό - Απειλούνται εργοστάσια στην Ιτέα»
GRtimes.gr

Φωτιά στη Φωκίδα: Προ των πυλών της Ιτέας έχει φτάσει αυτήν την ώρα η φωτιά που κατακαίει στον δήμο Δελφών - Ο πρόεδρος της κοινότητας Ιτέας μιλάει στο Newsbomb.gr 

Δραματική είναι η κατάσταση στη Φωκίδα, με την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο χωριό Σερνικάκι να έχει επεκταθεί και να απειλεί πολλές περιοχές του νομού.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ιτέας, Ιωάννης Λύτρας, μίλησε στο Newsbomb.gr για την συγκλονιστική κατάσταση που ζουν αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι.

«Η φωτιά ξεκίνησε από την Άμφισσα και έχει φτάσει στην Ιτέα. Πρόκειται για μία απόσταση 13 χιλιομέτρων. Έχουν καεί βοσκοτόπια, καλλιέργειες και χωράφια. Αυτό που πρέπει να σώσουμε τώρα είναι τα εργοστάσια.

Αυτό που συμβαίνει είναι συγκλονιστικό. Ο άνεμος είναι ισχυρός και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη. Η αναζωπύρωση είναι μεγάλη και θα έχουμε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες».

Ολονύκτια μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στην Ιτέα

Στην πυρκαγιά της Φωκίδας που ξεκίνησε από τον Ελαιώνα από ιδιοκτησίες που δεν είχαν καθαριστεί κοντά στο Σερνικάκι, υπάρχει ενεργό μέτωπο δυτικά προς Ιτέα και έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις προς όλες τις πλευρές. Ο άνεμος έχει πέσει και εκτιμάται ότι μέχρι το πρωί θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν από αέρος 5 CL215, 4 CL415, ενα PZL, 7 Air Tractors, 5 Erickson, ένα ΒΚ117 και 2 CHINOOK, και εκτέλεσαν 33 πτήσεις. Από οχήματα συμμετείχαν 35 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 15 βοηθητικά, και το όχημα Διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων "Ολύμπος". Επίσης έδωσαν και δίνουν μάχη με τις φλόγες 136 πυροσβεστικό προσωπικό: 100 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου 7 ατόμων και δύο ΕΜΟΔΕ 29 δασοκομάντο. Από τους ΟΤΑ συμμετείχαν 15 υδροφόρες και 4 μηχανήματα έργου.

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλη νύχτα και με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει ενισχυμένο κύμα εναέριων, για να ελεγχθεί, και να αντιμετωπιστεί ότι προκύψει με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις. Νωρίτερα είχε δοθεί προληπτική απομάκρυνση με 112, χωρίς να κινδυνέψουν οικίες, από τη βόρεια πλευρά της Ιτέας προς την πλευρά της Κίρρας (ανατολική Ιτέα), προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τους καπνούς που μετέφεραν οι ισχυροί άνεμοι.