ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΑ: Από σήμερα τα voucher για τον κοινωνικό τουρισμό – Πώς θα τα πάρουν οι δικαιούχοι

ΟΠΕΚΑ: Από σήμερα τα voucher για τον κοινωνικό τουρισμό – Πώς θα τα πάρουν οι δικαιούχοι

ΟΠΕΚΑ: Τρία βήματα πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Τη δυνατότητα να παραλάβουν τα δελτία κοινωνικού τουρισμού θα έχουν από σήμερα Τρίτη (05/07) οι κληρωθέντες δικαιούχοι των σχετικών προγραμμάτων ΛΑΕ (Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας) 2022 του ΟΠΕΚΑ.

Οι δικαιούχοι για να παραλάβουν τα δελτία τους θα πρέπει να έχουν κάνει τα εξής βήματα:

1. Να προβούν εγκαίρως σε κράτηση δωματίου στο κατάλυμα της επιλογής τους, από το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν την επιβεβαίωση κράτησης (voucher).

2. Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Καταχώρηση κράτησης δωματίου», η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (opeka.gr), καταχωρούν οι ίδιοι ή μέσω των ΚΕΠ τα στοιχεία της κράτησης δωματίου (κατάλυμα και ημερομηνίες διαμονής), σύμφωνα με την επιβεβαίωση κράτησης (Voucher).

3. Μετά την ηλεκτρονική καταχώρηση της κράτησης του δωματίου στην ηλεκτρονική εφαρμογή, μπορούν να προσέρχονται (από 5/7/2022) σε οποιοδήποτε ΚΕΠ, αφού όμως έχει παρέλθει χρονικό διάστημα περίπου 30 λεπτών από την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής κράτησης, για να παραλάβουν τα δελτία τους.

Για την παραλαβή του δελτίου, απαιτείται φυσική παρουσία του ιδίου του δικαιούχου, ο οποίος πρέπει να έχει μαζί του:

α) αντίγραφο της αίτησης συμμετοχής του ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής (ΑΜΚΑ) του,

β) δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

Προγράμματα ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ 2022

Για το έτος 2022, υλοποιούνται τα εξής επτά προγράμματα:

1. Κοινωνικός τουρισμός: Αφορά σε διακοπές έξι ημερών για 50.000 δικαιούχους. Η διάρκεια ισχύος είναι από τις 5 Ιουλίου 2022 έως τις 30 Μαΐου 2023.2. Ιαματικός τουρισμός: Αφορά σε διακοπές έξι ημερών και πέντε απλές λούσεις για 3.500 συνταξιούχους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος και των σχετικών καταλυμάτων από τις 5 Ιουλίου 2022 έως τις 30 Μαΐου 2023.

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού, οι οποίοι θα επιλέξουν να προβούν σε χρήση των δελτίων τους σε συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ τουριστικά καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας 'Αννας της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας, θα μπορούν να κάνουν διακοπές μέχρι και 11 ημέρες (10 διανυκτερεύσεις).

Πέραν των 10 διανυκτερεύσεων, οι δικαιούχοι του ιαματικού τουρισμού θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έως και 10 απλές λούσεις σε εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων, οι οποίες λειτουργούν νομίμως στους προαναφερθέντες Δήμους της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας.

3. Εκδρομικός τουρισμός: Αφορά σε εκδρομές τεσσάρων ημερών για 12.500 δικαιούχους και πάντα με συμβεβλημένα τουριστικά γραφεία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος αυτού από τις 5 Ιουλίου 2022 έως τις 30 Μαΐου 2023.

Το 4ήμερο των δωρεάν εκδρομών ισχύει, εφόσον το κόστος της εκδρομής δεν ξεπερνά την αξία του δελτίου των 160 ευρώ. Διαμονή σε δωμάτια δύο αστέρων και άνω για ξενοδοχεία, τριών και άνω κλινών για ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι εκδρομείς θα διακινούνται αποκλειστικά και μόνο εντός των ορίων της Ελλάδας.

4. Δωρεάν βιβλία: Το πρόγραμμα αφορά 130.000 δικαιούχους, οι οποίοι μπορούν να προμηθευτούν βιβλία της επιλογής τους, συνολικής αξίας 20 ευρώ για κάθε δικαιούχο και 30 ευρώ για κάθε παιδί δικαιούχου, από συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους σε όλη τη χώρα. Η ισχύς του συγκεκριμένου προγράμματος είναι από τις 5 Ιουλίου 2022 έως τις 30 Μαΐου 2023.

5. Δωρεάν εισιτήρια θεάτρου: Το πρόγραμμα αφορά σε 32.500 δικαιούχους για θεατρικές παραστάσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Η διάρκεια ισχύος είναι από τις 5 Ιουλίου 2022 έως τις 30 Μαΐου 2023. Για κάθε δελτίο, η επιχείρηση επιδοτείται με 15 ευρώ για την κεντρική σκηνή και 12 ευρώ για την παιδική σκηνή.

6. Χρηματικά βοηθήματα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1.000 πολύτεκνες που θα λάβουν βοήθημα 1.000 ευρώ και 4.000 τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες που θα λάβουν βοήθημα 700 ευρώ.