ΕΛΛΑΔΑ

Πόρτο Γερμενό: Αν γυρίσει η φωτιά προς το όρος Πατέρα, θα φτάσει μέχρι το Λουτράκι

Πόρτο Γερμενό: Αν γυρίσει η φωτιά προς το όρος Πατέρα, θα φτάσει μέχρι το Λουτράκι

Φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου της περιοχής στο Newsbomb.gr

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό.

Νωρίτερα σήμερα οι κάτοικοι του οικισμού Μύτικα έλαβαν μήνυμα από το 112 με εντολή να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς την Ψάθα, ενώ λίγη ώρα αργότερα ενισχύθηκαν και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχειρούν 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και η ομάδα για τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Σ.μη.Ε.Α.). Επιπλέον ρίψεις από αέρος κάνουν 5 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο είναι για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής ενώ με εντολή του αρχηγού του Π.Σ, αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Πόρτο Γερμενό: «Αν γυρίσει η φωτιά προς το όρος Πατέρα, θα φτάσει μέχρι το Λουτράκι»

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η κατάσβεση της φωτιάς είναι ένα έργο ιδιαίτερα δύσκολο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών.

«Αν η φωτιά γυρίσει στο Όρος Πατέρα, θα φτάσει μέχρι το Λουτράκι. Το δάσος είναι τόσο παρθένο που δεν περνάει ούτε μοτοκρός. Αυτή τη στιγμή έχει τόσο πολύ αέρα που δεν κατεβαίνουν ούτε τα αεροπλάνα για να πάρουν νερό. Τα Canadair δεν πλησιάζουν τις φλόγες εκαιτίας των πυκνών καπνών», ανέφερε μεταξύ άλλων κάτοικος της περιοχής στο Newsbomb.gr

Αρμόδιες πηγές μιλούν για πολύ δύσκολη κατάσταση με τη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό καθώς καίγεται δασική έκταση ενώ ο βορειοδυτικής κατεύθυνσης άνεμος είναι έντονος και ανεβάζει τις φλόγες προς τον Μύτικα. Κατά τις ίδιες πηγές το μήνυμα από το 112 εστάλη για να απομακρυνθούν περίπου 30 άτομα που βρίσκονταν στο Μύτικα και να κινηθούν προς Ψάθα.

Δείτε εικόνα από την περιοχή:

Στη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό έχουν σπεύσει, μάλιστα, και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες που είναι εδώ και ημέρες στην Ελλάδα.

«Έχουμε ζώα, σκυλιά, στο Πόρτο Γερμενό αλλά δεν μας άφηνουν να πάμε κάτω να προστατεύσουμε την περιουσία μας. Έχουμε έναν γείτονα μας λέει τι βλέπει από εκεί, αλλά πρέπει να πάμε κι εμείς κάτω γιατί δεν έχουν καθαρίσει, δεν κάνει τίποτα ο δήμος», ανέφερε κάτοικος της περιοχής στο Newsbomb.gr.

Oι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς στο Πόρτο Γερμενό

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι και βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Πόρτο Γερμενό στη Δ. Αττική, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το meteo. Ο καπνός της φωτιάς είναι ορατός και από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr στην Πεντέλη.

Στην ευρύτερη περιοχή, με βάση το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr, πνέουν άνεμοι από Β/BΒΑ με μέσες εντάσεις 3-4 μποφόρ, η θερμοκρασία προσεγγίζει τους 28-30 βαθμούς Κελσίου και η σχετική υγρασία βρίσκεται χαμηλά (15-20%). Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τη διάδοση της φωτιάς, με την περιεχόμενη υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης να εκτιμάται στο 8%.

Επιπρόσθετα, η διεύθυνση πνοής των ανέμων είναι τέτοια που μεγιστοποιεί το δυναμικό για την απρόβλεπτη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς, καθώς οι άνεμοι πνέουν σχεδόν κάθετα στον ορεινό όγκο του όρους Πατέρας.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME του ΕΑΑ/meteo.gr, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή θα παραμείνουν δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (18:00-19:00), οπότε και αναμένεται σταδιακά να βελτιωθούν. Η βελτίωση αυτή θα χαρακτηριστεί από τη σταδιακή υποχώρηση των ισχυρών ανέμων σε εντάσεις 2-3 μποφόρ και την ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασική καύσιμης ύλης σε επίπεδα άνω του 10%, στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν το δύσκολο έργο ελέγχου της φωτιάς.


Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

  • Επί της επαρχιακής οδού Οινόης - Πόρτο Γερμενό από το ύψος της ταβέρνας κρύο πηγάδι ρέυμα κυκλοφορίας προς Πόρτο Γερμενό
  • Επί της επαρχιακής οδού Αλεποχωρίου - Ψάθας - Βιλίων από το ύψος της οδού Πευκών ρέυμα κυκλοφορίας προς Ψάθα