ΕΛΛΑΔΑ

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Διατηρείται η προσωρινή διαταγή για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Διατηρείται η προσωρινή διαταγή για τα ευάλωτα νοικοκυριά
Δεν εκδόθηκε απόφαση
Unsplash

Με την προσωρινή διαταγή απαγορεύεται η διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011

Την διατήρηση της προσωρινής διαταγής που είχε εκδώσει τον προηγούμενο μήνα αποφάσισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας στην υπόθεση της ρήτρας αναπροσαρμογής της ΔΕΗ, μέχρι την έκδοση απόφασης.

Υπενθυμίζεται, ότι είχε κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από καταναλωτικές οργανώσεις, ενώ παρέμβαση είχε κάνει και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, αλλά η υπόθεση είχε λάβει αναβολή για σήμερα. Στη σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη η ακροαματική διαδικασία, αλλά το δικαστήριο δεν εξέδωσε απόφαση. Μέχρι την έκδοσης της όμως αποφάσισε τη διατήρηση της προσωρινή διαταγής που είχε χορηγήσει για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Με την προσωρινή διαταγή απαγορεύεται η διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011. Στο συγκεκριμένο νόμο αυτό εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή πολίτες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σήμερα, κατά τη συζήτηση επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι καταναλωτικές ενώσεις, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, ανέφερε πως «έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα, είχαμε προβλέψει το τσουνάμι από τον Δεκέμβριο του 2020 και μάλιστα είχαμε στείλει και επιστολή στον Υπουργό Κώστα Χατζηδάκη. Μας έλεγαν ότι οι αυξήσεις είναι της τάξης 1 έως 2 ευρώ, ενώ είναι εκατοντάδες και το είχαμε προβλέψει αυτό. Με τον τρόπο που χειρίζεται η ελληνική αγορά την ενέργεια θα δημιουργήσει ένα καρτέλ και θα αυξηθούν οι τιμές. Όταν υπάρχουν μόνο τέσσερις παίκτες που διαμορφώνουν την τιμή, δεν ασχολούνται με τον καταναλωτή. Εξαπατήθηκα και εγώ, όταν μου είπε η ΔΕΗ ότι επιβάλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Ήμουν ένας από αυτούς που είπα ότι η επιβολή είναι επιταγή της ΡΑΕ ενώ αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα».

Υπενθυμίζεται, ότι προ ημερών απορρίφθηκε το αίτημα της ΔΕΗ για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο για το ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η αρμόδια τριμελής επιτροπής του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ και συντάχθηκε με τις θέσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Σημειώνεται, ότι η ΔΕΗ ζητούσε το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής που απασχολεί σχεδόν όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, να συζητηθεί σε πιλοτική δίκη έτσι ώστε να μην βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας.