ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Η ξηρασία απειλεί το ελαιόλαδο, το ρυζότο και την πασάτα - Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Η κοιλάδα του Πάδου στη βόρεια Ιταλία αντιμετωπίζει κρίση λειψυδρίας
Η κοιλάδα του Πάδου στη βόρεια Ιταλία αντιμετωπίζει κρίση λειψυδρίας
ΑΡ

Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών στη βόρεια Ιταλία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις αποδόσεις των καλλιεργειών, αυξάνοντας τις τιμές έως και 50%

Οι προμήθειες ελαιολάδου, ρυζιού για ριζότο και πασάτα τομάτας απειλούνται καθώς η βόρεια Ιταλία υφίσταται τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κρίση κόστους ζωής.

Ειδικοί εισαγωγείς προετοιμάζονται για αυξήσεις των τιμών έως και 50% για το ρύζι και τις ντομάτες και σκέφτονται να αναζητήσουν νέες πηγές προμήθειας, αφού οι καλλιεργητές στην κοιλάδα του Πάδου, την πατρίδα του ρυζιού arborio που χρησιμοποιείται στο ριζότο, προειδοποίησαν για «σημαντική μείωση» στην απόδοση των καλλιεργειών φέτος.

Αναλυτές στον όμιλο έρευνας αγοράς Mintec, είπε ότι ορισμένες πηγές της αγοράς υποδηλώνουν ότι η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου θα μπορούσε να είναι μεταξύ 20% και 30% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον θα μπορούσε να υπάρξει «σημαντική μείωση στην παγκόσμια προσφορά», καθώς ο ζεστός και ξηρός καιρός στην Ισπανία αναμένεται να μειώσει τις καλλιέργειες εκεί έως και 15%.

«Βλέπουμε ήδη κάποια ελαιόδεντρα να μην παράγουν καρπούς, κάτι που συμβαίνει μόνο όταν τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους είναι εξαιρετικά χαμηλά», είπε ο Κάιλ Χόλαντ από τη Mintec. «Η χαμηλότερη παραγωγή και, επομένως, η περιορισμένη προσφορά ελαιολάδου είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση των τιμών τους επόμενους μήνες».

Εάν δεν βρέξει πολύ σύντομα, η καλλιέργεια της ελιάς θα μειωθεί δραματικά, εκτιμούν οι ειδικοί, προσθέτοντας ότι η ξηρασία είναι επίσης πιθανό να μειώσει τις καλλιέργειες σε βερίκοκα ροδάκινα και αχλάδια.

Οι τιμές του ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχουν ήδη αυξηθεί κατά 28% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, καθώς οι παγκόσμιες προμήθειες μαγειρικών ελαίων έχουν συμπιεστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έναν σημαντικό παραγωγό ηλιόσπορων και λαδιού, και από τις δυσκολίες εισαγωγής η συγκομιδή φοινικέλαιου στη νοτιοανατολική Ασία.

Ο Τζέισον Μπαλ, διευθύνων σύμβουλος της Eurostar Commodities που εισάγει ρύζι και ντομάτες από την Ιταλία, είπε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί να ψάξει αλλού για αποθέματα. «Δεν νομίζω ότι θα πάρουμε πολλά από την Ιταλία και αυτό που θα πάρουμε θα είναι πολύ ακριβό», είπε. Το κόστος του ιταλικού ρυζιού και της τομάτας έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί σε κόστος τα τελευταία δύο χρόνια.

«Οι αγρότες λένε ότι δεν υπάρχει χιόνι στις Άλπεις όταν υπάρχει πάντα χιόνι εκεί, τα ποτάμια στεγνώνουν, η λίμνη στεγνώνει. Οι αγρότες συνεχίζουν να φυτεύουν, αλλά ανησυχούν ότι [οι καλλιέργειες] θα σαπίσουν στο έδαφος καθώς δεν υπάρχει νερό για να τις ποτίσει» λέει ο Μπαλ

Η συγκομιδή της τομάτας αναμένεται το επόμενο δεκαπενθήμερο, νωρίτερα από το συνηθισμένο λόγω του καύσωνα και οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν ξανά για την τελευταία σοδειά. Οι τιμές του ρυζιού αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 20% για την καλλιέργεια που μαζεύεται τον Οκτώβριο.

Η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε βόρειες περιοχές και ανακοίνωσε κονδύλια έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδείνωσης της ξηρασίας στην κοιλάδα του Πάδου. Η μεγαλύτερη αγροτική ένωση της Ιταλίας, η Coldiretti, δήλωσε ότι η ξηρασία απειλεί περισσότερο από το 30% της αγροτικής παραγωγής της χώρας και τις μισές φάρμες στην κοιλάδα του Πάδου, όπου παράγεται το ζαμπόν Πάρμας.

Το βόρειο τμήμα της χώρας δεν είναι συνηθισμένο σε συνθήκες ξηρασίας και επομένως δεν έχει τα ίδια συστήματα άρδευσης με αυτά που βοηθούν τους αγρότες του Νότου να αντιμετωπίσουν τον ξηρό καιρό.