ΕΛΛΑΔΑ

Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε πού και πότε θα γίνει ο σεισμός»

Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε πού και πότε θα γίνει ο σεισμός»

Σεισμοί: Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr σχετικά με την αινιγματική ανάρτησή του για τη σεισμική ησυχία στη χώρα το 2022

Ο σεισμολόγος και τέως Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος σήμερα το πρωί προχώρησε σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook δημιουργώντας αινίγματα για τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα φέτος.

Στην ανάρτησή του έκανε λόγο για σεισμική ησυχία και για απουσία σεισμών πάνω από 5 ρίχτερ μέσα στο 2022, μετά από μια σειρά μεγάλων σεισμών το 2020 και το 2021.

Η ανάρτηση του σεισμολόγου

«ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΗΣΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ!!
Εντός του 2022 δεν έχει κάνει ούτε ένα σεισμό μεγέθους μεγαλύτερου του 5. Που είναι τα 6άρια και 7άρια της διετίας 2020-2021...Τώρα συσσωρεύει ενέργεια το σύστημα!!».

Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr για την αινιγματική του ανάρτηση, η οποία όπως είπε ήταν απάντηση σε πολλούς χρήστες, οι οποίοι αναρωτιόντουσαν για ποιο λόγο δεν έχουν γίνει μεγάλοι σεισμοί τον τελευταίο καιρό.

Ο ίδιος παρουσίασε τους δυνατούς σεισμούς που έχουν γίνει την περασμένη διετία και αναφέρθηκε στη «σεισμική ησυχία» μετά από τα 6 και 7 ρίχτερ.

Οι δυνατοί σεισμοί ήταν:

  • 2 Μάϊου 2020: Νότια Κρήτη
  • 30 Οκτωβρίου 2020: Σάμος
  • 3 και 4 Μαρτίου 2021: Τύρναβος
  • 27 Σεπτεμβρίου 2021: Αρκαλοχώρι
  • 12 Οκτωβρίου 2021: Σητεία σε θαλάσσια περιοχή

Η «σεισμική ησυχία» του 2022

Από τον τελευταίο σεισμό τον Οκτώβριο του 2021 έγιναν σεισμοί κάτω από 5 ρίχτερ, οι οποίοι δεν ήταν ανησυχητικοί.

Αυτό συμβαίνει καθώς η σεισμική δραστηριότητα κάνει τον κύκλο «ύφεση - έξαρση - ύφεση», υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει πότε και που θα «χτυπήσει» ο Εγκέλαδος την επόμενη φορά.

Ωστόσο σημείωσε ότι στατιστικά οι σεισμολόγοι γνωρίζουν ότι περίπου κάθε ένα χρόνο έχουμε έναν σεισμό των 6 περίπου ρίχτερ, άλλοτε στη θάλασσα, χωρίς συνέπειες και άλλοτε χερσαία, όπως στον Τύρναβο, με αυξημένο κίνδυνο.

Ανησυχητικοί ή όχι οι σεισμοί στο Αρκαλοχώρι

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο οι δύο σεισμοί που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στο Αρκαλοχώρι δεν είναι καθόλου ανησυχητικοί. «Απεναντίας οι σεισμοί στο Αρκαλοχώρι είναι στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας του καταστροφικού σεισμού στο Αρκαλοχώρι τον Σεπτέμβριο του 2021», καθησύχασε ο σεισμολόγος.

Πρόσθεσε ότι δε χρειάζεται οι πολίτες να φοβούνται καθώς δε θα γίνουν άλλοι σεισμοί μεγαλύτερων μεγεθών ρίχτερ.

Υπενθυμίζεται ότι σεισμός 4,1 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 11.19 το πρωί της Τετάρτης 13 Ιουλίου, στην Κρήτη. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός εντοπίζεται 6 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Αρκαλοχωρίου. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 8 χιλιόμετρα.

Την επόμενη ημέρα Πέμπτη 14 Ιουλίου σεισμός 4 ρίχτερ σημειώθηκε στις 18:36 στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση σημειώθηκε 6 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοανατολικά του Αρκαλοχωρίου και το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 5 χιλιόμετρα.