ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Συντριβή Antonov στην Καβάλα: Δεν εντοπίστηκε επικίνδυνη ουσία – Βρέθηκαν έξι σοροί

Συντριβή Antonov στην Καβάλα: Δεν εντοπίστηκε επικίνδυνη ουσία – Βρέθηκαν έξι σοροί
Συντριβή Antonov στην Καβάλα: Δεν εντοπίστηκε επικίνδυνη ουσία – Βρέθηκαν έξι σοροί
InTime / ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ

Πτώση αεροσκάφους στην Καβάλα: Έκτακτη ενημέρωση στις 18:00 σήμερα από την Πυροσβεστική

Εντοπίστηκαν 6 σοροί μέσα στο Antonov που κατέπεσε φλεγόμενο στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου. Στη συνέχεια και αφού περισυλλεγούν οι σοροί οι πυροτεχνουργοί θα ξεκινήσουν περιμετρικά τον έλεγχο για τα πυρομαχικά.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι δεν βρέθηκαν ραδιενεργά στοιχεία, ούτε χημικά, ούτε βιολογικά, όποτε δεν πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες

Νωρίτερα, δύο στρατιώτες της βιολογικής χημικής άμυνας και δύο πυροτεχνουργοί πέρασαν στον χώρο της συντριβής του Antonov και άνοιξαν δύο διαδρόμους. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Παγγαίου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα τοξικά ή άλλα στοιχεία. Κατά τις ίδιες πηγές, στον χώρο μπαίνει η ΕΜΑΚ και το εγκληματολογικό της αστυνομίας για να βγάλουν τις 6 από τις 8 σορούς που έχουν εντοπιστεί μέσω drone. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία θα αρχίσουν οι πυροτεχνουργοί περιμετρικά τον έλεγχο για τα πυρομαχικά.

«Η όλη επιχείρηση στο σημείο της συντριβής συνεχίζεται από τις ομάδες της ΕΜΑΚ που έχουν μπει προκειμένου να περισυλλέξουν τις έξι σορούς που έχουν εντοπιστεί από το drone», είπε ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι κάποιες από τις σορούς βρέθηκαν διαμελισμένες.

Έκτακτη ενημέρωση για συντριβή του Antonov στην Καβάλα θα πραγματοποιήσει στις 18:00 ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επίσης, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο έδωσε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) η σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir, που είναι ο εντολέας της μεταφοράς του φορτίο. Σύμφωνα με αυτή την ενημέρωση το Antonov μετέφερε:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67

Σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας – Δρακόντεια μέτρα από Αστυνομία και Στρατό

Ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης,του ΕΚΑΒ αλλά και η επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων παραμένουν στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος Αντόνοφ, στο οποίο επέβαινε πλήρωμα που αποτελούταν από οκτώ άτομα ουκρανικής καταγωγής.

Παράλληλα απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους να μην προσεγγίζουν την περιοχή του ατυχήματος και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών. Νωρίτερα, ο δήμαρχος Παγγαίου με δήλωσή του στο Newsbomb.gr ενημέρωσε για την απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή.

Σε ενημέρωσή του, το υπουργείο τονίζει ότι χθες το βράδυ, έπειτα από την πτώση αεροσκάφους, ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, μετέβησαν άμεσα στο σημείο 15 Πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ ακολούθησαν επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ομάδων από 2η και 4η ΕΜΑΚ, με δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», καθώς και ομάδα Σμη.ΕΑ (drones). Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα και δημιουργήθηκε περίμετρος ασφαλείας.

Επιπλέον, άμεσα συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, με συμμετοχή όλων των τοπικών δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παγγαίου και στις 02.45, με μήνυμα μέσω του 112, ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες εξαιτίας των καπνών που προκλήθηκαν από την πτώση του αεροσκάφους και της πυρκαγιάς που ακολούθησε την πρόσκρουση.

Όλες οι έρευνες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από την πρώτη στιγμή ακολουθήθηκαν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα, ενώ σε διαρκή επικοινωνία συνεχίζει να βρίσκεται το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία (Εθνικής 'Αμυνας, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας), καθώς και λοιπούς φορείς.