ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η φωτιά απείλησε σπίτια στα Άγναντα - Καλύτερη εικόνα δυτικά της Αμαλιάδας

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η φωτιά απείλησε σπίτια στα Άγναντα - Καλύτερη εικόνα δυτικά της Αμαλιάδας
Απειλήθηκαν κατοικίες στα Άγναντα Ηλείας.
Patris News

Φωτιά: Καλύτερη είναι η εικόνα στα δύο πύρινα μέτωπα της Ηλείας - Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν τα σπίτια στα Άγναντα 

Ώρες αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι στα Άγναντα του δήμου Ήλιδας στην Ηλεία, όταν η πυρκαγιά που μαίνεται από το πρωί έφτασε να απειλήσει τα σπίτια της κοινότητας.

Οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή δεν επέτρεψαν να ελεγχθεί αμέσως η φωτιά, η οποία πήρε κατεύθυνση προς τα σπίτια και απείλησε τις κατοικίες και τις περιουσίες των ανθρώπων στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr o Ιωάννης Λυμπέρης, δήμαρχος Ήλιδας στην Ηλεία οι πυροσβέστες και κάτοικοι έδωσαν τιτάνια μάχη να σώσουν τα σπίτια τους και τα κατάφεραν με αποτέλεσμα πλέον η φωτιά να έχει ελεγχθεί και να μην κινδυνεύουν σπίτια.

Άλλωστε, τεράστια ήταν εξαρχής η κινητοποίηση των δυνάμεων της πυροσβεστικής, τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Άγναντα της Ηλείας.

Στο σημείο, σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 41 οχήματα και ένα Πεζοπόρο Τμήμα από την Πάτρα. Από αέρος ρίψεις επιχειρούν ένα ελικόπτερο Erickson, ένα ελικόπτερο AB214 και δύο CL 415.

Μπορεί το δάσος που βρίσκεται στα ανατολικά της πυρκαγιάς είναι δρυς και όχι πεύκο, το οποίο είναι σαφώς πιο εύφλεκτο και προσφέρει καύσιμη ύλη στην πύρινη λαίλαπα, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι έχουν στρέψει το μέτωπο προς τα σπίτια κι αυτό έχει προκαλέσει γενικό συναγερμό.

Στο νοσοκομείο με εγκαύματα ένας πυροσβέστης

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς, μάλιστα, υπήρξε και τραυματισμός ενός πυροσβέστη. Για την ακρίβεια, ένας άνδρας της 6ης ΕΜΑΚ διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας καθώς είχε πολλαπλά εγκαύματα.

Ο πυροσβέστης είχε εγκαύματα σε πολλά σημεία του σώματός του, και χρειάστηκε να του δοθεί ιατρική βοήθεια.

Φωτιά στον δήμο Πηνειού

Εν τω μεταξύ το μεσημέρι εκδηλώθηκε μια ακόμα πυρκαγιά στο Νομό. Αυτή τη φορά οι φλόγες κατέκαψαν δασική έκταση στην περιοχή Σίμιζα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr ο αντιδήμαρχος δήμου Πηνειού, Γιάννης Καραμπίνης στο σημείο εκτός από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη με αποτέλεσμα η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο.

«Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση και ευτυχώς δεν απείλησε κατοικημένη περιοχή. Αυτή την στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να την θέσουν υπό έλεγχο», ανέφερε ο κ. Καραμπίνης.

44 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Από 18:00, 20-07-2022 έως 18:00, 21-07-2022, εκδηλώθηκαν 44 δασικές πυρκαγιές.

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 29 οχήματα, 6 Α/Φ και 4 Ε/Π, συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  • Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή Άγναντα Ηλείας επιχειρούν 115 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 36 οχήματα, 6 Α/Φ και 2 Ε/Π, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 19/07/2022 το μεσημέρι, στον ορεινό όγκο της Πεντέλης είναι οριοθετημένη και παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς.
  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων είναι οριοθετημένη και παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.