ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά: Συνεχίζεται η μάχη στη Δαδιά, οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στη Μυτιλήνη, σε ύφεση στην Ηλεία

Σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα
Σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα
Φωτογραφία αρχείου

Φωτιά τώρα: Σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα σε Δαδιά και Μυτιλήνη - Οι νεότερες εξελίξεις από τις πυρκαγιές

Συνεχίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης οι άνδρες της Πυροσβεστικής στο Δάσος της Δαδιάς.

Η γενική κατάσταση είναι βελτιωμένη, ωστόσο όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε επαγρύπνηση σε περίπτωση που αλλάξει η φορά του αέρα, ειδικά σε ό,τι αφορά στη νοτιοδυτική πλευρά προς Λευκίμη. Παράλληλα συνεχίζονται οι συντονισμένες προσπάθειες παρά τις δυσκολίες και το δύσβατο της περιοχής να ανοίξει αντιπυρική ζώνη.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος απομάκρυνσης πληθυσμού από Λευκίμη. Προληπτικά θα μείνουν κλειστοί οι έξοδοι της Εθνικής Οδού. Ένα πούλμαν θα είναι σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφέρει πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις Δασικές Υπηρεσίες οι περιοχές που είναι σημαντικές για την πανίδα (Α1 ζώνη) δεν έχουν επηρεαστεί. Στη Δαδιά θα επιχειρήσουν το πρωί 2 Τρακτορες, ένα Μι8, 2 Erickson, 2 PZL και ένα Chinook ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα.

Στη Μυτιλήνη: Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί περιμετρικά. Στη νοτιοανατολική πλευρά, έχουν δουλέψει τα χωματουργικά και η ζώνη και η πυρκαγιά έχει περιοριστεί. Οι δυνάμεις συνεχιζουν την κατάσβεση μικροεστιων. Το πρωί θα είναι διαθέσιμα 2 PZL, ένα Μι8 και 3 Τρακτορες.

Στα Κρέστενα Ηλείας: Η κατάσταση είναι πολύ καλή. Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και υπάρχουν μόνο καπνοί. Η δουλειά θα συνεχιστεί το βράδυ για πλήρη έλεγχο. Το πρωί θα εκτιμηθεί η κατάσταση και ανάλογα με τις ανάγκες θα χρησιμοποιηθούν εναέρια.

Στα Γρεβενά, περιοχή Τσακατούρα: Η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει σε περιοχή απρόσιτη από το έδαφος (μεγάλο υψόμετρο, μεγάλη κλίση). Για πέμπτη ημερα εχει εκταση 50 στρεμμάτων. Το πρωί θα επιχειρήσει ένα ΑΒ214 και αν χρειαστεί και ένα Μι8.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Τρίτη, 26 Ιουλίου - Ποιες περιοχές αφορά

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Τρίτη 26 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Οι περιοχές που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) είναι οι εξής: Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Σάμο και Ικαρία

Παράλληλα, προβλέπεται ψηλός κίνδυνος σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο Χάρτης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Όπως κάθε χρόνο η έκδοση του χάρτη στοχεύει στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Ο Χάρτης εκδίδεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και εντάσσεται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία ΙΟΛΑΟΣ, το οποίο είχε εκπονηθεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2019 από την ΓΓΠΠ.

Η σύνταξη και έκδοση του Χάρτη αποτελεί διεθνή πρακτική, ειδικότερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω δασικών πυρκαγιών, με κύριο στόχο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και την ενίσχυση της ετοιμότητάς τους για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Παράλληλα, η έκδοση του Χάρτη αποσκοπεί στην έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται τόσο για τις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όσο και για τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας, καθώς και στην αποφυγή ενεργειών που ενδέχεται να προκαλέσουν την έναρξη δασικής πυρκαγιάς από αμέλεια.

Δείτε στο χάρτη, τις περιοχές που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο σήμερα Τρίτη, 26 Ιουλίου