ΕΛΛΑΔΑ

Επιθέσεις σκύλων: Θα τιμωρηθεί επιτέλους κάποιος;

Επιθέσεις σκύλων: Θα τιμωρηθεί επιτέλους κάποιος;

Σε τεράστιο πρόβλημα και μάλιστα δυσεπίλυτο έχουν εξελιχθεί οι καθημερινές πλέον επιθέσεις σκύλων σε παιδιά αλλά και ενήλικες, με τις Αρχές να αδυνατούν να βάλουν τάξη και να περιορίσουν το φαινόμενο.

Πλέον δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, ούτε για απλά γαβγίσματα που τρομοκρατούν τους πολίτες. Μιλάμε για επιθέσεις άγριες, για επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο ζωές. Το περιστατικό στην Εύβοια, με ένα 6χρονο αγοράκι να δέχεται επίθεση και δολοφονικές δαγκωνιές από σκύλο ράτσας ροτβάιλερ και μάλιστα στο κεφάλι, επιβεβαιώνει πως η κατάσταση ξεφεύγει πλέον από κάθε έλεγχο.

Το αστυνομικό δελτίο βρίθει από τέτοια περιστατικά και ειδήσεις, με τις περισσότερες επιθέσεις να αφορούν μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένους. Με το πρόσχημα της φιλοζωΐας η ελληνική πολιτεία και η δικαιοσύνη παραμένουν αδιάφορες μπροστά στα δεκάδες περιστατικά που έχουν κοστίσει ακόμα και ζωές πολλών ανθρώπων.

Σαφώς και δεν φταίνε τα ζωάκια. Όταν οι τετράποδοι φίλοι μας βρίσκονται σε λάθος χέρια, όταν τα σκυλιά γίνονται αντικείμενο «χόμπι» από αρκετούς ανεύθυνους συμπολίτες μας, όταν οι ιδιοκτήτες δεν τα εκπαιδεύουν, τα κακομεταχειρίζονται και τα κάνουν άγρια, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο πως τα ζώα θα γίνουν επιθετικά. Θα εξελιχθούν σε «όπλα» σε χέρια ασυνείδητων, κομπλεξικών ανθρώπων. Τα ζώα μεγαλώνουν όπως τα μάθεις. Δεν μπορείς να πάρεις ένα σκύλο και να τον αφήσεις χωρίς εκπαίδευση. Δεν μπορείς να έχεις ένα πίτμπουλ ή ένα ροτβάιλερ και να μην το έχεις εκπαιδεύσει σωστά. Το σκυλί μαθαίνει από το αφεντικό του. Δεν λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Επομένως, η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στα αφεντικά και όχι στους σκύλους.

Τα σκυλιά θέλουν χρόνο, θέλουν αγάπη και εκπαίδευση. Εκπαίδευση σωστή, από ειδικούς τόσο για τον τρόπο των αντιδράσεών τους στο οικογενειακό περιβάλλον, όσο και για τις αντιδράσεις τους στο ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Αν κάποιοι ανεγκέφαλοι πιστεύουν ότι τα σκυλιά είναι ο προσωπικός τους σωματοφύλακας τότε υπάρχει προφανώς σοβαρό πρόβλημα αντίληψης και κοινωνικού αναλφαβητισμού.

Είναι αναγκαίο να καθοριστεί επιτέλους ένα πλαίσιο που θα διαμορφώσει εκείνες τις συνθήκες ώστε ποτέ ξανά να μην κινδυνέψει κανένα παιδί, αλλά ούτε και ενήλικας από τα σκυλιά, αδέσποτα ή μη και η ανευθυνότητα και εγκληματική αμέλεια των ιδιοκτητών τους, να τιμωρούνται παραδειγματικά.