ΕΛΛΑΔΑ

Τα δύο Μνημόνια στο μικροσκόπιο 14 πανεπιστημιακών και δικηγόρων

Τα δύο Μνημόνια στο μικροσκόπιο 14 πανεπιστημιακών και δικηγόρων

Δεκατέσσερις πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι του Εργατικού Δικαίου, καθώςκαι δικηγόροι – εργατολόγοι στο τελευταίο, 200 σελίδωντεύχος, του νομικού περιοδικού «Επιθεώρησης Εργατικού Δικαίου», θέτουν στο «μικροσκόπιο» της νομικής επιστήμης τα δύο Μνημόνια (Ι και ΙΙ),αναλύονταςτις ραγδαίες και ανατρεπτικές επιδράσεις τουςστις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα.

Και οι 14 ερμηνεύουν μια - μια τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις που επέφεραν στην εργατική νομοθεσία τα δύο Μνημόνια (νόμοι 3845/2010 και 4046/2012) και οι Πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου που εκδόθηκαν στην συνέχεια.

Οι 14 νομικοί σχολιάζουν, αλλά και ερμηνεύουν το δίκαιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την επιστροφή στις ατομικές συμβάσεις εργασίας και τις περιπέτειες των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, κατά την μεταμνημονιακή εποχή.

Οι μελέτες και οι αναλύσεις των 14 δίνουν λύσεις στα αδιέξοδα και τις απορίες των δικηγόρων οι οποίοι πρόκειται ή έχουν ήδη καταθέσει εργατικές αγωγές διεκδικώντας οικονομικές απώλειες εργαζομένων (μείωση μισθών, κατάργηση επιδομάτων, λύση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και μετατροπή τους σε ατομικές συμβάσεις, κ.λπ.), ενώ παράλληλα παρέχονται νομικά επιχειρήματα προς υποστήριξη των θέσεων τους.

Την ίδια στιγμή τα άρθρα των 14 λειτουργούν ως ερμηνευτική εγκύκλιος εφαρμογής των δύο Μνημονίων.

Οι ερμηνευτές του Εργατικού Δικαίου παράλληλα θέτουν το ερώτημα εάν στην Μνημονοκρατούμενη Ελλάδας έχει μέλλον το Εργατικό Δίκαιο ή είναι στα όρια του τέλους του.

Οι 14 οι οποίοι αναλύουν και σχολιάζουν τα δύο Μνημόνια, ενώ παράλληλα καταγράφουν και τα «παράθυρα» διαφυγής που υπάρχουν, είναι: Αντ. Βάγιας, Ν. Γαβαλάς, Φωτεινή Δερμιτζάκη, Δ. Ζωγραφόπουλος, Γ. Θεοδόσης, Άρ. Καζάκος, Γ. Κατρούγκαλος, Ι. Κουκιάδης, Δ. Λαδάς, Γ. Λεβέντης, Ι. Ληξουριώτης, Κ. Μπακόπουλος, Κ. Παπαδημητρίου, Δ. Τραυλός-Τζανετάτος.