ΕΛΛΑΔΑ

Μετανάστες στον Εβρο: Τα κενά στην ιστορία τους – Επί τόπου ο Νότης Μηταράκης

Μετανάστες στον Εβρο: Τα κενά στην ιστορία τους – Επί τόπου ο Νότης Μηταράκης

Στο ΚΥΤ Φυλακίου όπου μεταφέρονται και οι 38 μετανάστες που διασώθηκαν στον Εβρο βρίσκεται ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, θα μεταβεί σήμερα το πρωί στο Κ.Υ.Τ. Φυλακίου στον Έβρο προκειμένου να ενημερωθεί για την ομάδα μεταναστών η οποία αφίχθη χθες σε ελληνικό έδαφος καθώς και για την κατάσταση της υγείας τους. Στο τέλος της επίσκεψης θα προβεί σε δηλώσεις» έγινε γνωστό από το γραφείο τύπου του υπουργείου.

Την ίδια ώρα, θολό παραμένει το τοπίο με την ιστορία των μεταναστών. Τα κενά στην ιστορία τους παραμένουν πολλά και θα πρέπει να συμπληρωθούν για να αποκαλυφθεί το παζλ της μεταφοράς τους στη νησίδα του Εβρου.

Μιλώντας στο ΟΡΕΝ, ο Νότης Μηταράκης επεσήμανε πως θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις τις επόμενες ημέρες για το μέρος από το οποίο ξεκίνησαν για να βρεθούν εν συνεχεία σε ελληνικό έδαφος, όπως το ποιος τους βοήθησε αλλά και πώς βρήκαν την βάρκα.

Συμπλήρωσε πως θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες μιας και όλοι τους δηλώνουν Σύροι και εντάσσονται στην συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία (η οποία θεωρείται ασφαλής χώρα), η οποία υπεγράφη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε ο κ. Μηταράκης η Τουρκία είναι υποχρεωμένη από αυτή τη συμφωνία να τους παράσχει βοήθεια.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ερωτώμενος για τις πληροφορίες που θέλουν στη νησίδα να πέθανε ένα 5χρονο κορίτσι σχολίασε πως «δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε παρά μόνο θα έχουμε ως δεδομένα όποια μαρτυρία δώσουν οι ίδιοι».

«Οι ελληνικές αρχές ενήργησαν τάχιστα μόλις έγινε αντιληπτό ότι η ομάδα των μεταναστών πέρασε παράνομα σε ελληνικό έδαφος. Οι άνθρωποι αυτοί ισχυρίζονται ότι βρίσκονταν σε νησίδα, ωστόσο όπως προέκυψε και από τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας τα τελευταία 24ωρα δεν βρέθηκαν ίχνη ζωής στα εν λόγω σημεία. Ωστόσο στην συνέχεια εντοπίστηκαν 4 χλμ νοτιότερα επί ελληνικού εδάφους και έχοντας μαζί τους μία βάρκα που δεν είχαν τις προηγούμενες ημέρες», είπε μεταξύ άλλων ο Νότης Μηταράκης εστιάζοντας στα θολά σημεία της ιστορίας.

Στο ΚΥΤ Φυλακίου θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης τους. Οι 38 μετανάστες κατά δήλωσή τους προέρχονται από τη Συρία. Η ομάδα αποτελείται από 22 άνδρες, εννέα γυναίκες και επτά παιδιά. Μία από τις γυναίκες είναι έγκυος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο προληπτικά.