ΕΛΛΑΔΑ

H μαρτυρία που «καίει» την Τουρκία για τον Έβρο: Οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δύο νησιά

H μαρτυρία που «καίει» την Τουρκία για τον Έβρο: Οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δύο νησιά
Οι μετανάστες που σώθηκαν από τις ελληνικές αρχές «καίνε» την Τουρκία για τη στάση της στον Έβρο

Οι μετανάστες που σώθηκαν από τις ελληνικές αρχές «καίνε» την Τουρκία για τη στάση της στον Έβρο

Όσο περνούν οι ώρες μετά τη διάσωση των 38 μεταναστών από τις ελληνικές αρχές στον Έβρο όταν αυτοί πέρασαν σε ελληνικό έδαφος τόσο πληθαίνουν οι αποκαλύψεις και για τα «παιχνίδια» της Τουρκίας στην περιοχή αλλά και για την απάνθρωπη στάση της απέναντι στους μετανάστες που αναζητούν την ελπίδα.

Όπως δήλωσε, συγκεκριμένα, στο Channel 4 ένα μέλος της ομάδας των μεταναστών οι Τούρκοι τους πέταξαν δύο φορές σε νησιά στον ποταμό Έβρο αδιαφορώντας για την τύχη τους και αντιμετωπίζοντας τους με όρους «ποδοσφαιρικού αγώνα».

«Οι Τούρκοι μας χώρισαν δύο φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί. Τότε οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα σε αυτό το νησί και μας χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των δύο πλευρών, την ελληνική και την τουρκική» είπε χαρακτηριστικά μια από τις γυναίκες της ομάδας των 38.

Παράλληλα νέο βίντεο από drone αποτυπώνει ότι οι μετανάστες που ταλαιπωρήθηκαν για ημέρες λόγω της ύποπτης και επικίνδυνης στάσης της Τουρκίας, βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος.

Την επικίνδυνη στάση της Τουρκίας ανέδειξε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος σε δήλωσή του επισήμανε ότι ήταν οι ίδιοι οι μετανάστες που είπαν ότι σε ελληνικό έδαφος πέρασαν στις 14 Αυγούστου ενώ η περιπέτειά τους είχε ξεκινήσει αρκετά 24ωρα νωρίτερα.

«Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές αρχές, αμέσως κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε εδώ στο φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους. Μια γυναίκα η οποία είναι εγκυμονούσα μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο» είπε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε:

«Το δεύτερο πολύ σημαντικό που προκύπτει από τις καταθέσεις τους, είναι ότι ήρθαν από την τουρκική όχθη του ποταμού και σπρώχτηκαν προς τη νησίδα, από τις τουρκικές αρχές. Επισήμως οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα η τουρκική ακτοφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας, τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα».

Σχετικές ειδήσεις