ΕΛΛΑΔΑ

Τελευταίες «πινελιές» στο σχέδιο για φτηνή στέγαση σε νέους - Τι θα περιλαμβάνει

Τελευταίες «πινελιές» στο σχέδιο για φτηνή στέγαση σε νέους - Τι θα περιλαμβάνει
Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις
INTIME NEWS / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Βασική επιδίωξη είναι να αποκτήσουν φθηνή στέγη οι νέοι εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών

Τα νέα ζευγάρια αντιμετωπίζουν στεγαστικό πρόβλημα και το κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζει δράσεις για την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα ανακοινώσει ένα στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τα νέα ζευγάρια, που η εφαρμογή του θα είναι άμεση και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει από το φθινόπωρο.

Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί περιλαμβάνει τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών, και όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Παράλληλα η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία μας δεξαμενής ακινήτων τα οποία θα παραχωρούνται σε νέους εργαζομένους και ανέργους, με χαμηλό ενοίκιο. Τα ακίνητα που υπολογίζονται σε 170 ανήκουν στην ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), τα οποία χρειάζονται ανακαίνιση και αξιοποίηση.

Βασική επιδίωξη είναι να αποκτήσουν φθηνή στέγη οι νέοι εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών, είτε είναι δηλαδή μισθωτοί είτε ελεύθεροι επαγγελματίες. Οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν δάνειο για αγορά ή επισκευή πρώτης κατοικίας, με επιδότηση επιτοκίου, ενώ συγκεκριμένες κατηγορίες δύναται να λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου, η οποία θα έχει εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Οι παραπάνω επιλογές θα αφορούν και σπίτια φοιτητών. Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται και η ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη ΟΑΕΔ – ιδιωτών, με τις συγκεκριμένες κατοικίες να μοιράζονται κατά 50% στους ιδιώτες για πώληση, και 50% στον ΟΑΕΔ για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.

Κωστής Χατζηδάκης: Eξετάζονται ιδέες όπως αξιοποίηση της δημοσίας και της ιδιωτικής περιουσίας

O υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι στην τελική επεξεργασία των προτάσεων για τη στεγαστική πολιτική που θα παρουσιαστούν ως θέσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

Τόνισε ότι οι θέσεις αυτές δεν θα αφορούν μόνο τα ενοίκια, αλλά πιο προσιτή πρόσβαση των νέων ζευγαριών στην κατοικία. Ανέφερε επίσης ότι εξετάζονται ιδέες όπως αξιοποίηση της δημοσίας και της ιδιωτικής περιουσίας προς όφελος των νέων ζευγαριών αλλά και επιδοτήσεις επιτοκίων.

Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά με την μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση και νηφαλιότητα.

«Είναι κατανοητές οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά η κυβέρνηση υπήρξε σαφής στην ανάγκη να θωρακιστεί περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο και έχει απευθύνει κάλεσμα στον πολιτικό κόσμο για περαιτέρω προτάσεις που θα θωρακίσουν το σύστημα» ανέφερε ο υπουργός.

Επεσήμανε πως αν οδηγηθούμε σε μια εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση δεν θα ήταν αρνητικό να δει κάνεις χρονιές παθογένειες που δεν αφορούν μόνο τα τελευταία χρονιά αλλά και τα χρονιά που προηγήθηκαν.