ΕΛΛΑΔΑ

Ακραία μέτρα φέρνει η ακρίβεια: «Θα αντικαταστήσουμε το γάλα με συνθετική σκόνη»

Ακραία μέτρα φέρνει η ακρίβεια: «Θα αντικαταστήσουμε το γάλα με συνθετική σκόνη»
Ακρίβεια: Θα αντικατασταθεί το γάλα με συνθετική σκόνη
Unsplash

Οι ελλείψεις και ο πληθωρισμός φέρνουν ακραία μέτρα στην αγορά, που αναμένεται να αντιμετωπίσει ακόμα δυσκολότερες καταστάσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου Logistics Νεκτάριος Κανακαράκης στο Ράδιο Κρήτη, το φρέσκο γάλα θα αντικατασταθεί με συνθετική σκόνη.

Η ελληνική αγορά γάλακτος βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις εξαιτίας των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, των αυξήσεων του κόστους ενέργειας και των τιμών πρώτων υλών αλλά και των ελλείψεων στην παραγωγή γάλακτος, λόγω του αυξημένου κόστους στην κτηνοτροφία, επομένως οι μεγάλες εταιρίες αναμένεται να προχωρήσουν σε παραγωγή συνθετικής σκόνης.

Ο κ. Κανακαράκης τόνισε ότι πρόκειται για μακρινό σενάριο, ωστόσο είναι πιθανό, καθώς εκεί οδηγούμαστε από τη στιγμή που η παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές, που ανέρχεται στο 100%, αλλά και στις δυσεύρετες εισαγωγές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης Αλέκος Στεφανάκης μιλώντας στην ίδια εκπομπή, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας ότι η σκόνη δεν έχει καμία σχέση με γάλα, αλλά είναι υποκατάστατο με βάση άλευρα.

Όπως είπε, προσπαθούν να φτιάξουν παρασκευάσματα χημικής προσθήκης πρωτεινών υψηλής βιολογικής αξίας. Επανέλαβε, δε, ότι η επάρκεια της Ελλάδας σε παστεριωμένο γάλα είναι στο 30% και αναφέρθηκε στην καταστροφή της αγελαδοτροφίας που ξεκίνησε πριν από χρόνια. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσε την γενετική βελτίωση, δηλαδή επικρατούσε η τεχνητή γονιμοποίηση στις αγελάδες.

Οι τιμές των γαλακτοκομικών σύμφωνα με τον κ. Κανακαράκη έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 27%, ενώ για πρώτη φορά η Ελλάδα εισάγει αιγοπρόβειο γάλα από άλλες χώρες. Οι κτηνοτρόφοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα αυξημένα κόστη, κάποιοι φτάνουν στο σημείο να βάλουν λουκέτο στις μονάδες τους.