ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης των 400 μεταναστών στον Έβρου

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης των 400 μεταναστών στον Έβρου

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης 400 μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή Κισσαρίου Σουφλίου.

Σε νησίδα της περιοχής Κισσαρίου Σουφλίου βρίσκονται περίπου 400 μετανάστες στον Έβρο, που φαίνεται πως πέρασαν σε ελληνικό έδαφος από την Τουρκία.

Στην περιοχή βρίσκεται ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Πασχάλης Συριτούδης, αλλά και συνεργείο της ΕΜΑΚ από την Κομοτηνή, προκειμένου να βοηθήσει αν χρειαστεί σε περίπτωση απεγκλωβισμού παράνομων μεταναστών.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας έχει ξεκινήσει από τις 15:30 το μεσημέρι με στόχο να περισυλλεγούν σώοι.

Πηγές υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: Υπήρχαν δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής

Για δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής που είχαν παραταχθεί ώστε να μην επιτρέψουν στους μετανάστες να επιστρέψουν σε τουρκικό έδαφος, κάνουν λόγο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, ότι κάποιοι μπορεί να «συνόδεψαν» τους μετανάστες μέχρι εκεί όπου βρέθηκαν, δηλαδή σε ελληνικό έδαφος.

Πρόεδρος συνοριοφυλάκων στο Newsbomb.gr: «Από πίσω είναι οι τουρκικές αρχές»

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρελάς, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πρόκειται για έργο διακινητών, αλλά του ίδιων των τουρκικών αρχών.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να πήρε διακινητής 400 άτομα και να τα πήγε εκεί. Από πίσω είναι οι τουρκικές αρχές» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έχουμε κάποιους εκατοντάδες μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται σε νησίδα στην ελληνική επικράτεια. Γίνεται επιχείρηση περισυλλογής από τις ελληνικές αρχές και θα οδηγηθούν στο ΚΥΤ προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση.

Θα μεταφερθούν στις δομές του ΚΥΤ και του ΠΡΟΚΕΚΑ και θα γίνει η διαδικασία, πως πήγαν και από ποιες χώρες είναι. Δεν υπάρχει περίπτωση να πήρε διακινητής τετρακόσια άτομα και να τα πήγε. Από πίσω είναι οι τουρκικές αρχές. Αυτοί τους οδήγησαν εκεί για να τους πιέσουν να περάσουν στην Ελλάδα.

Τους αφήσαν στην νησίδα λοιπόν και περιμένουν τώρα από εμάς να πάμε να τους πάρουμε. Ποτέ δεν είχαμε διακινητές που έφεραν 400 άτομα».

Πάγια τουρκική τακτική η εργαλειοποίηση των μεταναστών

Την εκτίμηση του προέδρου των Συνοριακών Φυλάκων, ενισχύουν και οι μαρτυρίες μερικών εκ των 38 μεταναστών του προηγούμενου περιστατικού στον Έβρο, που μίλησαν στον ΑΝΤ1: «Στην αρχή μας έφεραν οι Τούρκοι στην άκρη του ποταμού μας πέρασαν σε μία νησίδα και από την άλλη νησίδα μας πέρασαν μέσα στα ελληνικά εδάφη» αναφέρει μία μαρτυρία. Ακόμη ένας άνδρας, περιγράφει χαρακτηριστικά πως «μας έβαλαν στη άκρη στο ποτάμι και περιμέναμε εκεί το βράδυ για περίπου δύο ώρες χωρίς να ξέρουμε τι περιμένουμε και μετά μας έβαλαν στις βάρκες και άρχισαν να μας σπρώχνουνε».